Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Να προλάβει τις αγορές επιδιώκει η ΕΕ για το σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας

Δουβλίνο, Ιρλανδία
Μέσα στη Κυριακή επιδιώκεται να οριστικοποιηθούν σε επίπεδο υπουργών οι λεπτομέρειες για το πακέτο διάσωσης της ιρλανδικής οικονομίας, σε μία προσπάθεια της ΕΕ να προλάβει το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, αναφέρουν πηγές από την Ιρλανδία και τις Βρυξέλλες.

Τη Κυριακή έγινε γνωστό από πηγές στις Βρυξέλλες ότι η Ιρλανδία και οι τεχνοκράτες της ΕΕ έχουν φτάσει σε καταρχήν συμφωνία στις βασικές γραμμές του σχεδίου. Το ποσό θα φτάσει στα 85 δισεκατομμύρια ευρώ και προορίζεται για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα που απειλεί να συμπαρασύρει την οικονομία της χώρας.

Στις 14:00 συνέρχεται εσπευσμένα στις Βρυξέλλες το Eurogroup για να συζητήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες και να εγκρίνει το σχέδιο. Στη συνέχεια θα συνέρθει και το Ecofin. Περισσότερες από δέκα χώρες ανέφεραν ότι θα καταβάλουν τη συνεισφορά τους στο μηχανισμό, μεταξύ τους η Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία, κατά το Associated Press.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ιρλανδίας επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία κλείνει την Κυριακή αλλά απορρίπτει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι το επιτόκιο θα είναι στο 6,7% για εννέα χρόνια, πληροφορία που μετέδωσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE και οι εφημερίδες.

Σε δηλώσεις τους υπουργοί τονίζουν ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν να υπάρξει την Κυριακή τουλάχιστον μία συμφωνία στις βασικές γραμμές του σχεδίου πριν ανοίξουν οι αγορές.

Ο υπουργός Επικοινωνιών Ίμον Ράιαν υπογράμμισε πάντως ότι το ύψος του επιτοκίου είναι ανακριβές και ότι «κατατρόμαξε τους πολίτες». Πρόσθεσε πάντως ότι θα κινηθεί κοντά στο 5,2% με το οποίο δανείστηκε η Ελλάδα. Παραταύτα, ο υπουργός Μεταφορών Νόελ Ντέμπσι ήταν περισσότερο επιφυλακτικός για την επίτευξη συμφωνίας.

Ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις, με πρωτοβουλία των συνδικάτων περίπου 50.000 διαδηλωτές (περί τους 15.000 κατά τις Αρχές) βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο διάσωσης που θεωρούν καταστροφικό για τη χώρα. Ζήτησαν να κηρύξει η χώρα πτώχευση έναντι των πιστωτών της. Όπως υπογράμμισε ένας από τους οργανωτές της διαδήλωσης ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν δεν έχει εντολή να διαπραγματευτεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου