Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΒΑΡΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣTO ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΩΝ ΡΕΠΟΥΜΠΙΚΑΝΩΝ Τομ Ντιλέι

Ένοχος για συνωμοσία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος κρίθηκε από τους ενόρκους δικαστηρίου στο Όστιν του Τέξας, ο πρώην επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τομ Ντιλέι, γνωστός με το προσωνύμιο «το σφυρί» για το...
δεσποτικό του στυλ.
Η κατηγορία εναντίον του αφορούσε συνωμοσία για να συγκεντρωθούν 190.000 δολάρια από δωρεές σε ρεπουμπλικάνους υποψήφιους τις εκλογές για την Πολιτεία του Τέξας το 2002.
«Οι αξιωματούχοι που ο λαός εκλέγει για να τον αντιπροσωπεύσουν πρέπει να λειτουργούν με εντιμότητα και δεοντολογία. Αν δεν το κάνουν, είναι υπόλογοι», δήλωσε η γενική εισαγγελέας της κομητείας του Τράβις Ρόζμαρι Λεμπεργκ.
Μετά την απόφαση αυτή, ο Ντιλέι αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 5 έως 99 χρόνια για το ξέπλυμα χρήματος και από 2 έως 20 χρόνια για τη συνωμοσία, καθώς και το ενδεχόμενο να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο. Στο μεταξύ αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την ανακοίνωση της ποινής του, η οποία θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου σε δικαστήριο του Τέξας, ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει έφεση.
«Αυτό είναι κατάχρηση εξουσίας, είναι κακοδικία, είμαι πολύ απογοητευμένος. Αλλά ότι κι αν είναι, θα συνεχίσουμε, ελπίζουμε ότι μπορούμε να φέρουμε την υπόθεση μπροστά σε ανθρώπους που κατανοούν το νόμο», δήλωσε ο Ντιλέι, μετά την απόφαση.
Ο Ντιλέι, πρώην ιδιοκτήτης εταιρείας ελέγχου φυτοφαρμάκων, εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1984 και ανέβηκε γρήγορα στα σκαλοπάτια της κομματικής ιεραρχίας, κερδίζοντας ένα καλό όνομα ως εξαιρετικός καταμετρητής ψήφων και παραγωγικός συλλέκτης χρηματοδοτήσεων.
Το 1994 ήταν μέλος της «Ρεπουμπλικανικής Επανάστασης», που πέτυχε τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων για πρώτη φορά ύστερα από 40 χρόνια και τότε ανέλαβε τα καθήκοντα του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της πλειοψηφίας, θέση που τον ανάδειξε ως το Νο3 των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα.
Ο Ντιλέι συνέστησε έναν πολιτικό μηχανισμό που πέτυχε κομματικές νίκες με μικρή πλειοψηφία σε θέματα όπως οι φορολογικές περικοπές, η χαλάρωση ομοσπονδιακών κανονισμών.
Το 2005 εγκατέλειψε τη θέση του επικεφαλής της πλειοψηφίας όταν παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Τέξας για οικονομικές παραβάσεις σε προεκλογική εκστρατεία.
Παραιτήθηκε ντροπιασμένος από τη Βουλή το 2006, ενώ είχε βρεθεί να συνδέεται και με τον Τζακ Αμπράμοφ, έναν πρώην ρεπουμπλικάνο λομπίστα, ο οποίος είχε πιαστεί "στο δόκανο" μιας ομοσπονδιακής έρευνας για διαπλοκή στο Καπιτώλιο. Δύο από τους συνεργάτες του μάλιστα, παραδέχτηκαν την ενοχή τους για διαφθορά.
Μέσα σε έξι ημέρες, το 2004 επιπλήχθηκε από την επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, για τρία διαφορετικά θέματα. Μία συλλογή δωρεών το 2002, την εξασφάλιση της βοήθειας μιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας σε μία πολιτική αντιπαράθεση στο Τέξας και την προσφορά πολιτικής εύνοιας σε ένα μέλος του σώματος σε μία προσπάθεια να κερδίσει την υπερψήφιση ενός νόμου για τη συνταγογράφηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου