Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

«Επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας» οι αποκαλύψεις του Wikileaks λένε οι ΗΠΑ

Μετά τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων που περιγράφουν με ωμή ειλικρίνεια τις παρασκηνιακές και πολλές φορές παράνομες και παράτυπες κινήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποκαταστήσει τη ζημιά έναντι της διεθνούς κοινότητας και περνά στην αντεπίθεση προαναγγέλλοντας δικαστική διερεύνηση σε βάθος και αυστηρότερες διαδικασίες.

Οι ΗΠΑ λυπούνται βαθιά για την αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών και ιδιωτικών συνομιλιών, τόνισε τη Δευτέρα η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον που μίλησε για «επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας». Η δημοσίευση υπονομεύει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εργαστούν με άλλες χώρες, πρόσθεσε, ωστόσο εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στο ότι οι ΗΠΑ θα αντέξουν τη θύελλα από τις αποκαλύψεις.

Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ τόνισε ότι διεξάγεται ποινική έρευνα για τη δημοσιοποίηση των εμπιστευτικών εγγράφων και προσθέτει ότι θα διωχτεί όποιος βρεθεί να είναι υπεύθυνος. «Δεν είμαστε σε θέση ακόμη να ανακοινώσουμε το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής», προσέθεσε. Ο Χόλντερ κατέστησε σαφές πως το γεγονός ότι ο Ασάντζ είναι ένας ξένος (είναι Αυστραλός) που ζει εκτός των ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι έχει ασυλία στην άσκηση δίωξης.

Επιπλέον ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσαν αυστηρότερους κανονισμούς ασφάλειας των πληροφοριών ώστε να αποτραπούν στο μέλλον. Έρευνα για τυχόν παραβίαση των νόμων αρχίζει και η Αυστραλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου