Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ανώνυμοι «χακτιβιστές» βοηθούν το WikiLeaks και επιτίθενται στους εχθρούς του

Οργάνωση χάκερ με την ονομασία Anonymous βοηθά το WikiLeaks να δημιουργήσει εφεδρικούς δικτυακούς τόπους, ενώ παράλληλα εξαπολύει κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των εταιρειών που αρνούνται να συνεργαστούν με τον αμφιλεγόμενο δικτυακό τόπο.

Σύμφωνα με το Cnet, oι «χακτιβιστές» (συνδυασμός των λέξεων χάκερ και ακτιβιστές) επιτέθηκαν στο PayPal μετά την απόφασή του να εμποδίσει την κατάθεση δωρεών στο λογαριασμό του WikiLeaks.

Σύμφωνα με το BBC, οι Anonymous έβαλαν και άλλες εταιρείες στο στόχαστρο, ανάμεσά τους η ελβετική τράπεζα που πάγωσε τους λογαριασμούς του Τζούλιαν Άσαντζ, του ιδρυτή του WikiLeaks που συνελήφθη την Τρίτη στο Λονδίνο.

«Οι δικτυακοί τόποι που υποκύπτουν στις κυβερνητικές πιέσεις έχουν στοχοποιηθεί» δήλωσε στο BBC μέλος των Anonymous με το ψευδώνυμο Coldblood.

«Ως οργανισμός είχαμε πάντα ισχυρές θέσεις για τη λογοκρισία και την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο [...] Πιστεύουμε ότι το WikiLeaks [...] έχει γίνει πεδίο πολέμου ανάμεσα στο λαό και τις κυβερνήσεις» είπε.

Οι επιθέσεις των χακτιβιστών ακολουθούν την τακτική DoS, στην οποία εκατοντάδες ή και χιλιάδες υπολογιστές συνδέονται ταυτόχρονα στον διακομιστή-στόχο και τον θέτουν εκτός λειτουργίας προκαλώντας υπερφόρτωση.

Η σελίδα στο επίσημο ιστολόγιο του PayPal από την οποία ανακοινώθηκε το μπλοκάρισμα των λογαριασμών του WikiLeaks βρέθηκε offline για περίπου οκτώ ώρες τα ξημερώματα της Τρίτης. Δεν υπάρχουν αναφορές για άλλους δικτυακούς τόπους που τέθηκαν εκτός λειτουργίας από τις επιθέσεις.

Εκτός από το να επιτίθενται στους εχθρούς του WikiLeaks, οι Anonymous εργάζονται παράλληλα για τη δημιουργία εφεδρικών αντιγράφων ολόκληρου του δικτυακού τόπου του (mirror sites). Μέχρι στιγμής, ανέφερε ο χακτιβιστής Coldblood, έχουν δημιουργηθεί 507 τέτοια αντίγραφα.

Αυτό σημαίνει ότι το WikiLeaks πιθανότατα θα καταφέρει να παραμείνει online παρά τις επιθέσεις DoS που δέχεται και παρά την άρνηση των παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών να το φιλοξενήσουν.

Η Amazon έπαψε να φιλοξενεί το WikiLeaks κάνοντας λόγο για παραβίαση των όρων χρήσης, όπως συνέβη και με το PayPal. Τη συνεργασία του με το διαβόητο δικτυακό τόπο διέκοψε επίσης η αμερικανική εταιρεία καταχώρησης διαδικτυακών διευθύνσεων EveryDNS.net.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση WikiLeaks συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό. Ενώ όλο και περισσότερ διαβαθμισμένα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, ο ιδρυτής του δικτυακού τόπου Τζούλιαν Άσαντζ προφυλακίστηκε στη Βρετανία κατηγορούμενος για βιασμό.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου