Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Οι τριγμοί και το παρασκήνιο για τη ρύθμιση των 24 δισ. ευρώ

 Είναι δυνατόν?  τσιφλίκι τους είναι το δημόσιο?

Ένα άγριο παρασκήνιο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματικές πολιτικές εξελίξεις, κρύβει η απόσυρση, μόλις την τελευταία στιγμή, της διάταξης, που περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και προέβλεπε την οριστική διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο ύψους 24 δις ευρώ!

Η ρύθμιση, που είχε περιληφθεί στο πολυνομσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, είχε προκαλέσει από την αρχή σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί βουλευτές είχαν επιτεθεί την περασμένη Δευτέρα στον υπουργό Οικονονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ζητώντας του εξηγήσεις, όπως η αναλυτική κατάσταση με τους οφειλέτες, που θα ευνοούνταν. Η επίσημη απάντηση από το υπουργείο ήταν ότι πρόκειται για χρέη, που δεν θα μπορούσαν ποτέ να εισπραχθούν, καθώς αφορούσαν οφειλές οργανισμών του δημοσίου προς το κράτος, όπως και πτωχευμένες εταιρίες. Η λίστα ωστόσο με τους οφειλέτες δεν δόθηκε και στο παρασκήνιο φούντωναν οι φήμες ότι ευνοημένοι ήταν και κάποιοι «μεγαλοκαρχαρίες», προς τους οποίους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί απλά δεν είχαν εξαντλήσει τις πιέσεις τους για να την καταβολή των οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον είκοσι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαμήνυσαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας και το πρωί της Τρίτης – ημέρα που θα ψηφιζόταν το πολυνομοσχέδιο – ότι θα καταψήφιζαν τη διάταξη. Μάλιστα ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης είχε ενημερώσει ότι δεν θα παραστεί για το λόγο αυτό στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, ενώ μεταξύ των διαφωνούντων βουλευτών ήταν και ο εισηγητής του πολυνομοσχεδίου Ανδρέας Μακρυπίδης. Οι βουλευτές κατέστησαν σαφείς τις προθέσεις τους σε συζητήσεις, που είχαν και με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος διαπίστωσε την κρισιμότητα της κατάστασης και ειδοποίησε τον πρωθυπουργό με την επισήμανση ότι «αυτή τη διάταξη δεν περνάει». Ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού εκτίμησε τα δεδομένα, επικοινώνησε με τον κ. Παπακωνσταντίνου και του ζήτησε να αποσύρει τη διάταξη, όπως έγινε, με αποτέλεσμα να εκτονωθεί η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα και η κυβέρνηση να βγει από τη δοκιμασία του πολυνομοσχεδίου, μόνο με την απώλεια του Βαγγέλη Παπαχρήστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου