Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Ελεύθερος ο Τζούλιαν Ασάντζ να επιστρέψει στην Αυστραλία

Ο Αυστραλός υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μακλέλαντ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίσει τον Τζούλιαν Ασάντζ να επιστρέψει στην Αυστραλία.

Ο κ. Μακλέλαντ είπε πως ο Ασάντζ μπορεί να επιστρέψει όποτε το επιθυμεί και η Αυστραλία θα του παράσχει και κάθε δυνατή διπλωματική βοήθεια στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε όμως ότι η Αυστραλία έχει υποχρέωση να συνδράμει και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με την δράση του Ασάντζ, ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, ο οποίος δήλωσε στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Guardian ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση τον εγκατέλειψε.

Ο Ασάντζ κατηγορεί την πρωθυπουργό της χώρας, Τζούλια Γκίλαρντ, ότι λόγω της επιθυμίας της να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς αγνοεί έναν Αυστραλό πολίτη.

"Είμαι Αυστραλός πολίτης και νοσταλγώ πολύ την πατρίδα μου" δήλωσε στην Guardian. "Όμως, η Αυστραλή πρωθυπουργός και ο Αυστραλός υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μακλέλαντ, όχι μόνο απέκλεισαν την επιστροφή μου στην Αυστραλία, αλλά συνεργάζονται με τους Αμερικανούς εναντίον μου και εναντίον των συνεργατών μου" ισχυρίστηκε.

Ο Ασάντζ υποστήριξε, ότι η Αυστραλία τον αντιμετώπισε με τον τρόπο που αντιμετώπισε τον Ντέιβιντ Χικς, τον Αυστραλό που κρατούσαν οι Αμερικανοί πέντε χρόνια το Γκουαντάναμο Μπέι με την κατηγορία για συνεργασία με τη διεθνή τρομοκρατία.

"Θα μας αντιμετωπίζουν όλους σαν τον Ντέιβιντ Χικς, για να εξασφαλίζουν οι Αυστραλοί πολιτικοί και διπλωμάτες προσκλήσεις στις πολυτελείς δεξιώσεις των Αμερικανών;" διερωτήθηκε ο Ασάντζ.

Οι δηλώσεις του συνέπεσαν με την καταδίκη από τον υπουργό Δικαιοσύνης της δημοσίευσης χιλιάδων απόρρητων εγγράφων από τον ιστότοπο WikiLeaks, που έχουν αναστατώσει τον κόσμο, στην κυριολεξία, και απειλούν τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με συμμάχους και φίλες χώρες. Σύμφωνα, δε με ανακοινώσεις των ιδιοκτητών του WikiLeaks κατά τις προσεχείς εβδομάδες θα δημοσιευτούν και άλλα έγγραφα το περιεχόμενο των οποίων θα προσθέσει στην υφιστάμενη ένταση.

"Οι πράξεις του Ασάντζ είναι ανεύθυνες και καταδικαστέες" δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Δικαιοσύνης "διότι θέτουν δυνητικά σε κίνδυνο την ασφάλεια ανθρώπων". Νωρίτερα η πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τη δημοσιοποίησή τους "παράνομες".

Υπενθυμίζεται, ότι η κυβέρνηση ανέθεσε σε Αυστραλούς στρατιωτικούς, νομομαθείς και στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας να ερευνήσουν, αν ο Ασάντζ παρέβη νόμους της Αυστραλίας με τη δημοσίευση των εγγράφων.

Εξάλλου, ο διεθνούς φήμης Αυστραλός δικηγόρος Τζούλιαν Μπερνσάιντ, δήλωσε στην εφημερίδα The Sunday Age, ότι η αναφορά του Ασάντζ στον Ντέιβιντ Χικς ήταν πολύ εύστοχη, δοθείσης της προθυμίας της αυστραλιανής κυβέρνησης να βοηθήσει τους Αμερικανούς.

Ο κ. Μπερνσάιντ, δεν αποκλείει ο Ασάντζ να διέπραξε αδίκημα διευκολύνοντας συνειδητά τη δημοσίευση των πρώτων 25.000 εγγράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου