Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Μάρτα Χάρνεκερ

Βιογραφικό Μάρτας Χάρνεκερ

Η Μάρτα Χάρνεκερ κατάγεται από τη Χιλή. Είναι κοινωνιολόγος, συγγραφέας, δημοσιογράφος και μία από τις εξέχουσες ερευνήτριες της διαδικασίας κοινωνικού μετασχηματισμού της Λατινικής Αμερικής, από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της περιοχής.
Μαθήτρια του Λουί Αλτουσέρ στις αρχές της δεκαετίας του ’60, έχει μεταφράσει έργα του στα ισπανικά. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, από τις εκδόσεις Παπαζήση, το βιβλίο της Βασικές Έννοιες του Ιστορικού Υλισμού (πρώτη έκδοση το 1969),  που αποτελεί μέχρι σήμερα θεμελιώδη θεωρητική αναφορά για όσους ενδιαφέρονται για μια εισαγωγή στις έννοιες της μαρξιστικής θεωρίας.
Το 1973 εξορίστηκε από τη Χούντα του Πινοσέτ, η οποία ανέτρεψε τη δημοκρατική κυβέρνηση του μαρξιστή προέδρου της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλλιέντε. Μετέβη στην Κούβα, όπου ανέλαβε τη διεύθυνση του Ινστιτούτου Για τη Λαϊκή Μνήμη της Λατινικής Αμερικής, ενός οργανισμού προσανατολισμένου στην έρευνα των λαϊκών κινημάτων της ευρύτερης περιοχής.
Από τη δεκαετία του ’80,  έχει αφιερώσει μέρος της δουλειάς της στη συγκέντρωση μαρτυριών επαναστατών. Το βιβλίο της Haciendo camino al andar, όπου παρατίθενται ποικίλες εμπειρίες λαϊκής συμμετοχής στις τοπικές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Βενεζουέλα και Ουρουγουάη), κέρδισε το 2006 το Εθνικό Βραβείο Βιβλίων της Βενεζουέλας.
Σήμερα ζει στο Καράκας της Βενεζουέλας. Ως μέλος του Ερευνητικού Κέντρου Μιράντα, είναι σύμβουλος της κυβέρνησης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.  Έχει γράψει πάνω από 80 βιβλία. Ανάμεσα στις τελευταίες δημοσιεύσεις της είναι το Ούγκο Τσάβες: Ένας άνθρωπος, ένας λαός (2002).
Στα ελληνικά έχει εκδοθεί και το βιβλίο της Πραγματοποιώντας το αδύνατο. Η Αριστερά στο κατώφλι του 21ου αιώνα (Πρόλογος-μετάφραση: Δημήτρης Κουφοντίνας, Εκδόσεις Οδυσσέας 2007).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου