Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Απεργίες, συλλαλητήρια και έμφραγμα στην Αθήνα

Σε απεργιακό κλοιό παραμονές Χριστουγέννων βρίσκεται η Αθήνα. Με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια από τη νέα 24ωρη απεργία των εργαζομένων η Αθήνα ζει μια ακόμη μέρα κυκλοφοριακής «ασφυξίας».

Το χάος στους δρόμους της πρωτεύουσας τις πρωινές ώρες ήταν... απύθμενο. Οι οδηγοί περνούν ώρες πάνω στο τιμόνι, προκειμένου να διανύσουν μερικά χιλιόμετρα και χιλιάδες πολίτες περιμένουν υπομονετικά κάποιο ταξί, για να πάνε στις δουλειές τους, με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από απίστευτη ταλαιπωρία.

Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί αργότερα, όταν το κέντρο της πόλης θα κλείσει εξ αιτίας των διαδοχικών συγκεντρώσεων των εργατικών συνδικάτων στο Σύνταγμα και την Ομόνοια και των πορειών προς τη Βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον υπό τελική έγκριση και ψήφιση προϋπολογισμό λιτότητας του 2011.

Οι δύο κυρίαρχες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είναι ξανά επί ποδός πολέμου και πραγματοποιούν τρίωρη παναττική στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τις 15:00 το μεσημέρι.

Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 13:00 για το παναττικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

Μία ώρα αργότερα στις 14:00 το μεσημέρι, είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση των μελών μέλη του Π.Α.ΜΕ. στην Ομόνοια.

Το κέντρο της Αθήνας θα αστυνομοκρατείται, καθώς μεγάλες δυνάμεις της Αστυνομίας θα είναι παρατεταγμένες σε κομβικό σημείο της πρωτεύουσας αλλά και μπροστά από το εθνικό κοινοβούλιο για την αποφυγή επεισοδίων.

Είναι νωπές, έξαλλου, οι εικόνες από την τελευταία μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση των εργατικών συνδικάτων την περασμένη Παρασκευή και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Στην παναττική απεργία των εργατικών συνδικάτων συμμετέχουν πολλοί φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Στάση εργασίας κάνουν οι μόνιμοι και δόκιμοι λιμενεργάτες του Ο.Λ.Π., οι επόπτες και αρχιεργάτες του Οργανισμού, καθώς και τα μέλη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜ.Υ.Λ.Ε.).

Αποχή από τα καθήκοντά τους έχουν κηρύξει για σήμερα, από τις 11:00 το πρωί έως και το τέλος της βάρδιας και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η νέα στάση εργασίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει πίσω την προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να απεγκλωβίσουν την Αθήνα από τη βρώμα των σκουπιδιών.

Οι διαβεβαιώσεις που δίδονται είναι ότι έως την Παρασκευή η πρωτεύουσα θα έχει καθαρίσει αλλά αυτό μένει να το δούμε καθώς είναι σαφές ότι το σύστημα αποκομιδής των σκουπιδιών υπολειτουργεί σαφώς χωρίς ευθύνη των εργαζομένων αλλά εξαιτίας της αδιαφορίας που επιδεικνύει η απελθούσα δημοτική αρχή της Αθήνας.

Πανελλαδική στάση εργασίας κήρυξαν για σήμερα και οι καθηγητές στα γυμνάσια και τα λύκεια.

Σύμφωνα με απόφαση της Ο.Λ.Μ.Ε., οι καθηγητές δεν θα εργαστούν από τις 12:00 έως τις 14:00 το μεσημέρι για την πρωινή βάρδια και από τις 14:00 το μεσημέρι έως τις 16:00 το απόγευμα για την απογευματινή, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Στόχος είναι να συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί στην συγκέντρωση που διοργανώνουν Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Γ.Σ.Ε.Ε. το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από τη Βουλή, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου