Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ΖΗΤΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ


Ξεκίνησαν οι πιέσεις προς την Ιρλανδία για νέα μέτρα, μόλις μια μέρα μετά την έγκριση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του δανείου των 22,5 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση, με ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου, στην οποία εκτιμάται ότι ο στόχος για περιορισμό...
του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ ως το 2015 δεν θα επιτευχθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα. Εκτιμά ότι το έλλειμμα δεν θα πέσει κάτω από το 4,8% και αναφέρει ότι η πάλαι ποτέ "κέλτικη τίγρη" έχει μπροστά της εμπόδιο που θέτουν σε αμφισβήτηση την αποπληρωμή του δανείου που μόλις έλαβε.

Ο διεθνής οργανισμός αναγνωρίζει μεν τις προσπάθειες της ιρλανδικής κυβέρνησης, ζητά δε την υιοθέτηση και νέων πολιτικών λιτότητας, "μεσοπρόθεσμα". Παράλληλα, εκφράζει ανησυχία για πολιτική αστάθεια και περιμένει ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις πρόωρες εκλογές θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου.

Τέλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η ιρλανδική κρίση στις υπόλοιπες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντας ως τις πλέον ευάλωτες την ελληνική, την ισπανική και την πορτογαλική. Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας βρίσκονται Βέλγιο και Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου