Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η Κίνα στηρίζει τα μέτρα για τη δημοσιονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη

από το  in.gr
Πεκίνο, Κίνα


Η Κίνα είναι έτοιμη να στηρίξει τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας της Ευρώπης, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Ουάνγκ Γκισάν, κατά την έναρξη των διμερών οικονομικών συνομιλιών στο Πεκίνο.

Ο Ουάνγκ Γκισάνδήλωσε ότι το Πεκίνο μπορεί να βοηθήσει ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων Νέα Κίνα και Dow Jones.

Των συνομιλιών, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενός σινο-ευρωπαϊκού διαλόγου για οικονομικά και εμπορικά θέματα, ηγείται από την πλευρά της ΕΕ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια, ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

«Είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον της Κίνας και της ΕΕ να ενισχύσουν τη συνεργασία τους», τόνισε ο Ουάνγκ Γκισάν.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πορτογαλία τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο, είχε διαβεβαιώσει τη Λισαβόνα για τις κινεζικές προθέσεις παροχής βοήθειας, αλλά το Πεκίνο δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε ρητή δέσμευση για την αγορά πορτογαλικών ομολόγων.

Ο Χοακίν Αλμούνια δήλωσε από την πλευρά του ότι οι χώρες της ΕΕ ζητούν μία ισότιμη πρόσβαση στην κινεζική αγορά για τις επιχειρήσεις τους, καθώς και στις πρώτες ύλες.

Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εξαγωγές σπανίων γαιών, που είναι απαραίτητες για την παραγωγή μεγάλου αριθμού προϊόντων τεχνολογίας και των οποίων κατέχει το 97% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας περιλαμβάνεται επίσης στις συνομιλίες, δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια.

Η ΕΕ είναι ο πρώτος προορισμός των κινεζικών εξαγωγών, ενώ η Κίνα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ευρωπαίοι διαμαρτύρονται, όπως και οι Αμερικανοί, για τη χαμηλή ισοτιμία του γιουάν, που ευνοεί τις κινεζικές εξαγωγές.

Οι δηλώσεις του Κινέζου αντιπρόεδρου έδωσαν ώθηση στο ευρώ, το οποίο ανέκαμψε από το χαμηλό δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές πιθανολογούσαν επενδύσεις από την Κίνα, που έχει συναλλαγματικά διαθέσιμα 2,65 τρισ. δολάρια, σε ευρωπαϊκά ομόλογα.

Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε έως το 1,3202 δολάριο, από 1,3131 αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη. Την Δευτέρα, είχε διολισθήσει μέχρι το 1,3095 δολάριο, χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Δεκεμβρίου.

Ζητούν να αναγνωριστεί η ελεύθερη οικονομία

Νωρίτερα, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ μπορεί να αναγνωρίσει το ταχύτερο δυνατό ότι η χώρα έχει πλέον «ελεύθερη οικονομία».

Η Κίνα καλεί εδώ και καιρό τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποδεχθούν ότι η οικονομία της έχει εξελιχθεί σε ανοικτή αγορά, κάτι που θα κάνει πιο δύσκολη τη διατύπωση κατηγοριών εκ μέρους της Ουάσινγκτον ότι το Πεκίνο επιδοτεί τα προϊόντα του.

Στο βαθμό που δεν αναγνωρίζεται ότι η κινεζική οικονομία είναι πλέον ελεύθερη, οι εμπορικοί εταίροι του Πεκίνου μπορούν να συγκρίνουν τα προϊόντα που παράγονται στην Κίνα με αντίστοιχα άλλων χωρών, με διαφορετικά κόστη στην αγορά εργασίας και στις μεταφορές, εκτιμώντας έτσι κατά πόσο η κινεζική κυβέρνηση επιδοτεί τα προϊόντα που παράγονται στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλμούνια επισήμανε ότι είναι απαραίτητο τόσο για την Κίνα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκουν οι ξένες εταιρείες ένα θετικό οικονομικό περιβάλλον στην Κίνα και συμπλήρωσε ότι Κίνα και ΕΕ έχουν κοινό συμφέρον να προωθήσουν την ολοκλήρωση του «Γύρου της Ντόχα», στο πλαίσιο του ΠΟΕ, εντός του 2011.

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πληγεί τους τελευταίους μήνες από μια σειρά διαφωνιών που κυμαίνονται από το θέμα της ισοτιμίας του γουάν, έως τις ανησυχίες της Κίνας για τους δασμούς που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κινεζικά προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου