Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ιράν: Εκτέλεσαν τον γνωστότερο πολιτικό κρατούμενο της χώρας



Από www.zougla.gr

Η εισαγγελία της Τεχεράνης ανακοίνωσε σήμερα την εκτέλεση διά απαγχονισμού του Αλί Σαρέμι, ενός μέλους των Μουτζαχεντίν του λαού, της κύριας οργάνωσης της ένοπλης ιρανικής αντιπολίτευσης.

Ο Σαρέμι είχε συλληφθεί το 2007 και καταδικαστεί σε θάνατο για «συμμετοχή σε αντεπαναστατικές συγκεντρώσεις υπέρ των "μοναφεγίν" (υποκριτών - όρος που χρησιμοποιείται από τις Αρχές για τους Μουτζαχεντίν του λαού) και την αποστολή πληροφοριών σε αυτή την οργάνωση» σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η ανακοίνωση της εισαγγελίας αναφέρει ότι ο Σαρέμι συνελήφθη επανειλημμένως τα τελευταία 30 χρόνια και καταδικάστηκε αρκετές φορές σε φυλάκιση.

Η αρχική αντίδραση από την επικεφαλής του μεγαλύτερου εξόριστου ιρανικού κινήματος της αντιπολίτευσης κατήγγειλε σήμερα ως «απεχθή ενέργεια» την εκτέλεση στην Τεχεράνη του Σαρέμι που θεωρείται από τους Μουτζαχεντίν του λαού, ο «γνωστότερος από τους πολιτικούς κρατούμενους» του Ιράν.

«Αυτό το φριχτό έγκλημα θα ενισχύσει περισσότερο, αντίθετα με αυτό που επιθυμεί το καθεστώς, τη βούληση της ιρανικής νεολαίας και των μελών της αντίστασης για την ανατροπή του καθεστώτος των μουλάδων και θα αποκαταστήσει την ελευθερία και τη λαϊκή κυριαρχία» αναφέρει η εκπρόσωπος σε επίσημη ανακοίνωσή της από το Παρίσι.

Ο 63χρονος Σαρέμι, «ήρωας της αντίστασης» όπως χαρακτηρίζεται από την οργάνωση και «υποστηρικτής των Μουτζαχεντίν του λαού του Ιράν», πέρασε «24 χρόνια της ζωής του στα μπουντρούμια του σάχη και του καθεστώτος των μουλάδων», αναφέρει το εθνικό Συμβούλιο της ιρανικής αντίστασης (CNRI), στο οποίο οι Μουτζαχεντίν του λαού είναι η κύρια δύναμη.

Μετά την εκτέλεση του Σαρέμι, «η κόρη του, η σύζυγός του και η αδελφή του συνελήφθησαν σήμερα το πρωί έξω από τη φυλακή Εβίν» προσθέτει επίσης η εκπρόσωπος στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της εκτέλεσης του Σαρέμι έγινε παράλληλα με αυτήν ενός άλλου Ιρανού, του Αλί Ακμπάρ Σιαντάτ, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για κατασκοπεία υπέρ των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών (Μοσάντ). Μάλιστα, οι απαγχονισμοί αυτοί αυξάνουν σε τουλάχιστον 171 τον αριθμό των εκτελέσεων στο Ιράν από τις αρχές του 2010, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου