Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις συμπαράστασης ια τον Τζούλιαν Άσαντζ παράλληλα με τις μεθοδεύσεις των ΗΠΑ για στοιχειοθέτηση κατηγοριών για κατασκοπεία

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι αυτή η εβδοµάδα για τον Τζούλιαν Άσαντζ. Την Τρίτη θα παραστεί για δεύτερη φορά ενώπιον δικαστηρίου στο Λονδίνο. Μέχρι τότε κρατείται σε κελί απομόνωσης στις φυλακές Γουάντσγουορθ  στο ίδιο κελί όπου κρατήθηκε το 1895 ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ομοφυλοφιλία... Oι ΗΠΑ φαίνεται πως επιθυμούν τη δίωξη του Άσαντζ και την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του. Αυτά δηλώνουν οι δικηγόροι του ιδρυτή του WikiLeaks, ωστόσο αξιωματούχος του αµερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης το διέψευσε.

Προβλήματα για την απαγγελία κατηγοριών κατά του Άσαντζ στις ΗΠΑ προκαλεί ο νόμος περί κατασκοπείας, ο οποίος δεν θεωρείται αρκετά επίκαιρος, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δίωξη του Άσαντζ και του WikiLeaks.

Σύντομα -ακόμα και την Πέμπτη- αναμένεται να διεξαχθεί μια πρώτη ακρόαση στο Καπιτώλιο µε στόχο την επικαιροποίηση του νόµου, ο οποίος χρονολογείται από το 1917.

Υπενθυμίζεται πως όταν η Ουάσινγκτον προσπάθησε να κάνει χρήση του νόμου κατά των «New York Times» που είχαν δηµοσιεύσει τα Pentagon Papers, τη µυστική έκθεση της CIA για το Βιετνάµ, δεν τα κατάφεραν.

Η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζει, ωστόσο, δύο νομοσχέδια που θα επιτρέψουν τη δίωξη του Άσαντζ. Το ένα από αυτά θα ορίζει ως παράνοµη τη δηµοσίευση των ονοµάτων πληροφοριοδοτών του στρατού ή των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο ίδιος ο Άσαντζ δήλωσε -σε συνέντευξη που είχε δώσει πριν τη σύλληψή του και η οποία μεταδόθηκε την Κυριακή- ότι φοβάται πως οι ΗΠΑ θα κινηθούν δικαστικά εναντίον του. Αλλά και οι δικηγόροι του αναμένεται να εκφράσουν παρόμοιους φόβους την Τρίτη ενώπιον του δικαστηρίου.

Υποστηρικτές του ιδρυτή του WikiLeaks έχουν συγκεντρώσει περίπου 215.000 ευρώ, σε περίπτωση που το δικαστήριο δεχθεί την αποφυλάκιση του Άσαντζ με εγγύηση.

Αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι ο Άσαντζ θα παραµείνει στη φυλακή εν αναµονή της εξέτασης του αιτήµατος που έχει διατυπώσει η Σουηδία για την έκδοσή του. Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής του Wikileaks κατηγορείται από δύο Σουηδέζες για βιασµό και σεξουαλική κακοποίηση.

Διαδηλώσεις υπέρ του Άσαντζ πραγµατοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις της Ισπανίας –Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Μάλαγα – όπως επίσης στο Σάο Πάολο, το Χονγκ Κονγκ, στο Μπρισµπέιν στην Αυστραλία.

Ελεύθερος ο 19χρονος

O 19χρονος Ολλανδός που συνελήφθη από την ολλανδική αστυνομία γιατί θεωρήθηκε ότι επιτέθηκε σε κυβερνητικούς ιστότοπους -συγκεκριμένα κατά της ολλανδικής Eισαγγελίας-, αλλά και κατά της σελίδας των καρτών Mastercard και Visa αφέθηκε ελεύθερος την Δευτέρα, όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές, μετά την παραδοχή από μέρους του ότι είναι ένοχος.

Ο Βιμ ντε Μπρουίν, εκπρόσωπος της ολλανδικής Εισαγγελίας, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι απελευθερώθηκε θα δικαστεί για τις σχέσεις που φέρεται να έχει με την υπόθεση Wikileaks.

Κατά την ανάκρισή του στην περιοχή Χοογκεζαντ-Σαπεμίερ (βόρειο - ανατολικά) όπου και συνελήφθη, ο 19χρονος παραδέχτηκε ότι μετείχε σε επιθέσεις κατά κρατικών ιστοτόπων.

Είναι ο δεύτερος νεαρός που συνελήφθη, μετά τον 16χρονο επίσης Ολλανδό που συνελήφθη την Παρασκευή στη Χάγη για επιθέσεις στο Διαδίκτυο.

Πιο χαµηλούς τόνους σε σύγκριση µε τις προηγούµενες ηµέρες κράτησαν οι Ανώνυµοι χακτιβιστές, αφήνοντας να εννοηθεί σε ανακοίνωσή τους ότι κύριο μέλημά τους αναμένεται να είναι τις επόμενες ημέρες η επιχείρηση Leak Spin – δηλαδή η μεγαλύτερη διασπορά µέσα από το Διαδίκτυο των απόρρητων τηλεγραφηµάτων που έχουν διαρρεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου