Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Τo Χρονικό του AIDS

1981:Οι πρώτες περιπτώσεις μιας παράξενης ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος αναγνωρίζονται σε ομοφυλόφιλους στις Η.Π.Α.
1982:Το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας ή AIDS κατονομάζεται για πρώτη φορά. Κατά την διάρκεια της χρονιάς, προσδιορίζονται οι τρεις τρόποι μετάδοσης του συνδρόμου: με μετάγγιση αίματος, από τη μητέρα στο παιδί κατά τον τοκετό και με τη σεξουαλική πράξη.
1983:Ο HIV (ιός της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας - Human Immunodeficiency Virus) αναγνωρίζεται ως η αιτία του AIDS. Στην Αφρική αποκαλύπτεται επιδημία AIDS σε ετεροφυλόφιλους.
1985:Τουλάχιστον μια περίπτωση HIV/ AIDS αναφέρεται σε κάθε περιοχή του κόσμου. Ο ροκ σταρ Rock Hudson είναι ο πρώτος παγκόσμια διάσημος άνθρωπος, που αποκαλύπτει πως πάσχει από AIDS. Στις Η.Π.Α. η F.D.A. (Food and Drug Administration) εγκρίνει το πρώτο τεστ αντισωμάτων και αρχίζει ο έλεγχος για τον HIV στους δωρητές αίματος.

1987:Στην Αφρική και συγκεκριμένα στην Ουγκάντα, δημιουργείται η πρώτη οργάνωση που βοηθά τους πάσχοντες από AIDS (The AIDS Support Organization ή TASO). Γίνεται το πρότυπο για ανάλογες δράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδρύεται το Διεθνές Συμβούλιο των Οργανώσεων για το AIDS (ICASO) και το παγκόσμιο δίκτυο των ασθενών και των φορέων του AIDS. Τον Φεβρουάριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization - WHO) καθιερώνει το Ειδικό Πρόγραμμα για το AIDS, που αργότερα θα γίνει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα για το AIDS. Η πρώτη θεραπεία για το AIDS (azydothymidine - AZT) εγκρίνεται και αρχίζει να χρησιμοποιείται στις Η.Π.Α.
1988:Υπουργοί Υγείας από όλο τον κόσμο, συναντιούνται για πρώτη φορά στο Λονδίνο, για να συζητήσουν την επιδημία του AIDS.

1991-1993:Η εμφάνιση του AIDS σε έγκυες γυναίκες, αρχίζει να μειώνεται στην Ουγκάντα. Είναι το πρώτο "χτύπημα" στο AIDS, σε μια ελάχιστα αναπτυγμένη χώρα. Η επιτυχία οφείλεται στην εθνική κινητοποίηση κατά της επιδημίας.
1994:Οι επιστήμονες δημιουργούν την πρώτη προληπτική θεραπεία για να μειώσουν την μεταφορά του AIDS από την μητέρα στο παιδί, κατά την διάρκεια του τοκετού.
1995:Παρουσιάζεται το πρώτο κρούσμα του AIDS στην Ανατολική Ευρώπη σε ναρκομανείς.
1996:Δημιουργείται το Πρόγραμμα για το AIDS των Ηνωμένων Εθνών (Joint United Nations Program on HIV/AIDS - UNAIDS).
Στοιχεία της δύναμης της θεραπείας HAART (Highly Active Antiretroviral Therapy) παρουσιάζονται για πρώτη φορά.
1997:Η Βραζιλία γίνεται η πρώτη χώρα που χορηγεί την θεραπεία HAART, μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας.
1998:Αρχίζει η ενημέρωση του κοινού, για την αποτροπή της μεταφοράς του AIDS από την μητέρα στο παιδί, κατά την διάρκεια του τοκετού.
1999: Η πρώτη δοκιμή ενός πιθανού εμβολίου κατά του AIDS σε ελάχιστα αναπτυγμένη χώρα γίνεται στην Ταϊλάνδη.
2000: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. συζητά για το AIDS για πρώτη φορά!!!!!
23 έως 27 Ιουνίου 2001: Ειδική Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. για τον ιό του AIDS στην Νέα Υόρκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου