Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

WIKILWAKS : ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ 1.385 ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Περί τα 1.385 τηλεγραφήµατα από την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο της Θεσσαλονίκης έχουν διαρρεύσει στο Wikileaks και εντός των ημερών αναµένεται να δηµοσιευθούν. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα...
«Tα Νέα», το χρονικό διάστηµα που καλύπτουν εκτείνεται ανάµεσα στον Ιούλιο του 1985 και τον Φεβρουάριο του 2010, ωστόσο τα περισσότερα συντάχθηκαν από τον Ιανουάριο του 2005 και µετά.

Ειδικότερα, κατά το δεύτερο ήµισυ της δεκαετίας του 1980 υπάρχουν µόλις τρία τηλεγραφήµατα -όλα τους αφορούν ζητήµατα τροµοκρατίας- ενώ άλλα τόσα εντοπίζονται καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, και πάλι µε το ίδιο θέµα.

Σύµφωνα µε τους κωδικούς που φέρουν στις επικεφαλίδες τους, στα περισσότερα από τα διπλωµατικά μηνύµατα της αµερικανικής πρεσβείας και του προξενείου που έχουν διαρρεύσει γίνονται αναφορές σε θέµατα:
- εξωτερικής πολιτικής

- εσωτερικών κυβερνητικών υποθέσεων

- ανθρωπίνων δικαιωµάτων και οικονοµίας.

Υπάρχουν, επίσης, 49 τηλεγραφήματα με αναφορές σε στρατιωτικές πυρηνικές εφαρμογές και σε θέματα τρομοκρατίας, ενώ υπάρχει ένα μόνο τηλεγράφημα που φέρει όνομα στην κωδικοποίησή του.

Πρόκειται για το τηλεγράφημα με την ένδειξη BAKOYANNIS που συντάχθηκε στην αµερικανική πρεσβεία Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου 2006, µία ηµέρα µετά τη µετάβαση της τότε υπουργού Εξωτερικών µαζί µε τον τέως πρωθυπουργό στο Βερολίνο, όπου πραγµατοποιήθηκε δείπνο εργασίας µε τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου