Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ο Κυρ. Μητσοτάκης με πάνω απο 100.000 μισθό προτείνει απολύσεις και στο Δημόσιο.

Αλήθεια πόσο θα μειονότανε το χρέος αν επιστρέφονταν  οι μίζες από  Καλτσεστρούτσι, ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, Ζίμενς, αρχαιοκαπηλίες, υπεράκτιες κ.λ.π.?

Αλλά είναι πιο ανώδυνο (στην πραγματικότητα απόλυτα ανώδυνο) να απολύσεις καμιά 300/ρια χιλιάδες εργαζόμενους

 Ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση απολύσεων στον δημόσιο τομέα, αφού όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δεν είναι δυνατόν να πληρώνει μόνο ο ιδιωτικός τομέας το βάρος των απολύσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως αν  ολοκληρωθούν οι μετατάξεις και περισσεύουν εργαζόμενοι, τότε θα πρέπει να εξετασθεί και το ενδεχόμενο απολύσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι δίκαια φέρει το επώνυμο Μητσοτάκης, καθώς τιμάει και συνεχίζει τις οικογενειακές παραδόσεις.

Στο 12,2% η ανεργία, τον Αύγουστο

Για λογιστές μια χαρά τα πάνε!!


Στο 12,2% «εκτινάχθηκε» το ποσοστό της ανεργίας, τον Αύγουστο. .Το ποσοστό είναι το υψηλότερο από τον Ιανουάριο 2007, όταν η ανεργία άρχισε να καταγράφεται και σε μηνιαία βάση. Τον Ιούλιο η ανεργία είχε ανέλθει στο 12% ενώ τον Αύγουστο του 2009 ήταν 9%. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η ανεργία θα διαμορφωθεί σε 14,5% το 2011, σε 15% το 2012 και σε 14,6% το 2013, ως αποτέλεσμα της ύφεσης της οικονομίας. Από τη σχετική έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, προκύπτει επίσης ότι τον Αύγουστο το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.398.890 άτομα και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 4.298.958 άτομα

ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ ΣΕ ΔΙΚΗ ΖΗΤΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τον πρώην πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, ως κατηγορούμενο για βασανιστήρια, εφόσον αποδειχθεί ότι ευσταθεί ο ισχυρισμός του ότι έδωσε το πράσινο φως για να εφαρμοστεί η τακτική του εικονικού πνιγμού σε κρατούμενους, σύμφωνα με τη Διεθνής Αμνηστία...
  Στα απομνημονεύματά του, ο Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε της απόφασης να εγκρίνει την χρήση της τακτικής του εικονικού πνιγμού στη διάρκεια ανακρίσεων κρατουμένων, λέγοντας ότι απέφερε σημαντικές πληροφορίες για την αντικατασκοπεία, που έτσι μπόρεσε να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις και να σωθούν ζωές. Ωστόσο η τακτική του εικονικού πνιγμού θεωρείται από πολλούς ως βασανιστήριο, αν και ο Τζορτζ Μπους ισχυρίζεται ότι ο νομικός σύμβουλός του, τον διαβεβαίωσε ότι αυτό "δεν εμπίπτει στο νόμο για την απαγόρευση των βασανιστηρίων". Επιπλέον ο Μπους υποστηρίζει ότι ο εικονικός πνιγμός εφαρμόσθηκε περιορισμένα, μόλις σε τρεις κρατούμενους. Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας, Κλαούντιο Κορντόνε δήλωσε ότι "με βάση τη διεθνή νομοθεσία, οποιοσδήποτε ενέχεται σε βασανιστήρια πρέπει να προσάγεται ενώπιον της δικαιοσύνης και από αυτό δεν εξαιρείται ο πρώην πρόεδρος, Τζορτζ Μπους". "Εφόσον η παραδοχή του αποδειχθεί βάσιμη, οι ΗΠΑ έχουν την υποχρέωση να τον δικάσουν. Εφόσον δεν γίνει έρευνα στις ΗΠΑ, άλλα κράτη πρέπει να επέμβουν και να διεξάγουν μία τέτοια έρευνα", πρόσθεσε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας.

August Spies: Εκτελέσθηκε 11-11-1887. Απόσπασμα από την απολογία του


Απόσπασμα από την ιστορική απολογία του August Spies που εκτελέσθηκε 11-11-1887 μετά από καταδίκη του σε θάνατο για τον φόνο ενός αστυνομικού κατά τις ταραχές του Σικάγου τον Μάιο του 1886 


"Κύριοι δικαστές,  Αν σκέπτεστε σοβαρά ότι με τις κρεμάλες μπορείτε να σταματήσετε το κίνημα, που εξωθεί εκατομμύρια γονατισμένων από την καταπίεση εργατών προς την εξέγερση, είσθε, μα την αλήθεια, «πτωχοί τω πνεύματι». Σε παρόμοια περίπτωση θα μας κρεμάσετε με το δίκιο σας. Έπειτα, αυτό είναι το καλύτερο που έχετε να κάμετε. Κρεμάστε μας! Αλλά, η κατάληξη, ποια θα είναι; Εάν δεν την βλέπετε, εγώ σας την αναγγέλλω. 
 Γύρω σας, κάτω σας, δίπλα σας, πάνω σας, από όλες τις μεριές σας, θεριεύει μια φωτιά. Το έδαφος σαλεύει κάτω από τα πόδια σας. Βαδίζετε, κυριολεκτικά, επάνω σε μια υπόγεια φωτιά. Θέλετε να την αγνοείτε; Δεν θα την αποφύγετε. Θέλετε να απαλλαγείτε, άπαξ δια παντός, από όλους τους «συνωμότες»; Απαλλαγείτε πρώτα από τα αφεντικά της βιομηχανίας, οι οποίοι δημιούργησαν την ανήθικη περιουσία τους από το κλεμμένο αντίτιμο της εργασίας που δεν πληρώθηκε.
Καταργήστε τον εαυτό σας Κύριοι Προνομιούχοι. Γιατί; Διότι σεις, με την συμπεριφορά σας, είσθε οι πρώτοι υποκινητές της επανάστασης . Καταργήσατε την αρπαγή και την λεηλασία, Κύριοί μου. Αλλά, αυτή είναι η απασχόληση σας. Είναι η ανήθικη αποστολή μιας εκατοντάδας ανθρώπων, οι οποίοι προτιμούν ν’ απολαμβάνουν το παν, χωρίς να κάμνουν τίποτε. Κοιτάξετε τι έχει γίνει. Οι εργάτες έχουν πετσοκοφτεί και σεις, ω Χριστιανοί μου και καλοί μου και ευγενικοί αστοί, σεις είσθε οι κοινωνικοί γύπες, που τρέφεστε από τα πτώματα. Θέλετε να κάνουμε ένα περίπατο στα στενά δρομάκια της πολιτείας αυτής, εκεί όπου φθίνουν οι αληθινοί δημιουργοί του πλούτου; Πάμε μαζί στα ανθρακωρυχεία του Χόκιγκ-Βάλευ; Δεν θα βρούμε ανθρώπους, θα βρούμε κινούμενα πτώματα. Η γενική κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής καθίσταται αναπόφευκτη αναγκαιότητα. Αρχίζει η εποχή του σοσιαλισμού και της παγκοσμίου συνεργασίας. Ιδιωτική βιομηχανία, σημαίνει αναρχούμενη βιομηχανία. Μετρημένα άτομα χρησιμοποιούν προς όφελός τους τις εφευρέσεις. Ο κόσμος είναι για τους λίγους. Δεξιά και αριστερά πέφτουν οι όμοιοί τους, θύματα του πλούτου και της καλοζωίας τους. Λίγο τους ενδιαφέρει. Με τις μηχανές τους μετατρέπουν το ανθρώπινο αίμα σε βώλους χρυσαφιού. Την ίδια την υγεία των ανήλικων. Με την πολλή εργασία, δολοφονούν τα γυναικόπαιδα. Με την ανεργία σκοτώνουν. Και αυτοί οι άνθρωποι σου λέγονται Χριστιανοί! Γνήσιοι Χριστιανοί! Εμείς παραβήκαμε τους νόμους σας, για να δείξουμε στον λαό σε τι αποβλέπουν όλοι σας οι θεσμοί: στο να εγκαθιδρύσουν, στην χώρα αυτή, μία ολιγαρχία, όμοια της οποίας σε κτηνωδία, δεν υπάρχει πουθενά στην γη! Αν πιστεύετε ότι με το να μας κρεμάσετε θα εξουδετερώσετε το κίνημα των εργαζομένων, το κίνημα από το οποίο εκατομμύρια ανθρώπινα πλάσματα που σέρνονται στην φτώχεια και στην μιζέρια, περιμένουν την λύτρωσή τους – αν αυτή είναι η γνώμη σας – τότε κρεμάστε μας! Εδώ θα ποδοπατήσετε μία μικρή σπίθα εκεί όμως και πιο πέρα και απέναντι και γύρω μας παντού θα ξεπεταχτούν οι φλόγες. Η φωτιά είναι υπόγεια και δεν θα μπορέσετε να την σβήσετε.
Στην κατάμεστη αίθουσα όπου κυριαρχούσε η σιωπή ο τριαντάχρονος Γερμανός συνδικαλιστής τέλειωσε με τα ακόλουθα λόγια:«Αυτές είναι οι ιδέες μου. Αποτελούν κομμάτι του εαυτού μου. Δεν μπορώ να τις αποχωριστώ αλλά και αν μπορούσα δεν θα το έκανα. Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να συντρίψετε τις ιδέες αυτές που μέρα με τη μέρα κερδίζουν περισσότερο έδαφος, αν πιστεύετε ότι θα τις συντρίψετε οδηγώντας μας στην κρεμάλα, αν προτιμάτε για μια ακόμη φορά να επιβάλετε την ποινή του θανάτου σε εκείνους που τόλμησαν να πουν την αλήθεια, τότε είμαι έτοιμος: με θάρρος και με περηφάνια θα πληρώσω το υψηλό αυτό αντίτιμο. Φωνάξτε τον δήμιό σας. Η αλήθεια που σταυρώθηκε με τον Σωκράτη, τον Χριστό, τον Τζιορντάνο Μπρούνο, τον Χους ή τον Γαλιλαίο είναι πάντα ζωντανή. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τους ανθρώπους εκείνους"

Αδόλφος Φίσερ, μάρτυρας του Χέιμάρκετ:"Δικάστηκα μες σε τούτο το δωμάτιο για φόνο και καταδικάστηκα για Αναρχία. Διαμαρτύρομαι για την καταδίκη μου σε θάνατο, διότι δεν βρέθηκα ένοχος φόνου. Δικάστηκα για φόνο αλλά καταδικάστηκα διότι είμαι Αναρχικός. Αν η άρχουσα τάξη νομίζει ότι αν μας κρεμάσει, αν κρεμάσει μια χούφτα αναρχικούς, θα καταφέρει να τσακίσει την Αναρχία, κάνει μεγάλο λάθος, γιατί ο Αναρχικός αγαπά τις αρχές του περισσότερο από τη ζωή του. Ο Αναρχικός είναι πάντα έτοιμος να πεθάνει για όσα πιστεύει" 

Σαν σήμερα το 1887 εκτελέστηκαν οι 4 αναρχικοί ακτιβιστές της εξέγερσης του Σικάγου

11 Νοέμβρη 1887: Εκτελούνται τέσσερις αναρχικοί ακτιβιστές, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί σε θάνατο για τον φόνο ενός αστυνομικού κατά τις ταραχές του Σικάγου τον Μάιο του 1886, που οδήγησαν στην καθιέρωση της εργατικής πρωτομαγιάς. Πρόκειται για τους:
– Όγκαστ Σπις (32 ετών)
– Άλμπερτ Πάρσονς (49 ετών)
– Άντολφ Φίσερ (39 ετών)
– Τζορτζ Ένγκελ (61 ετών)
Τα γεγονότα
Από την 1η Μαίου, μια σειρά κινητοποιήσεων και οργανωμένων δράσεων, με στόχο το δικαίωμα σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ωράριο οκταώρου και η αναγνώριση του εργατικού κινήματος κατέβαζαν χιλιάδες εργάτες στους δρόμους. Στην πορεία της Πρωτομαγιάς του 1886, στο Σικάγο, μετείχαν περισσότεροι από 90.000 εργάτες με αίτημα το οκτάωρο. Επικεφαλής της πορείας ήταν ο αναρχικός Άλμπερτ Πάρσονς με την ακτιβίστρια γυναίκα του, Λούσυ Πάρσονς. Τις επόμενες μέρες, οι εργάτες των εργοστασίων, του ενός μετά το άλλο, κατέβαιναν σε απεργία.  Στις 3 Μαίου, οι εργατικές κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν. Όπως κι οι αντιδράσεις των αφεντικών. Η εταιρία κατασκευής αλωνιστικών μηχανών ΜακΚόρμικ απάντησε στην απεργία και την ενημερωτική καμπάνια για το οκτάωρο με την χρησιμοποίηση απεργοσπαστών - κι επειδή ήξερε ότι οι εργάτες θα αντιδράσουν, φρόντισε να φέρει την αστυνομία για να προστατεύσει τους απεργοσπάστες. Η "προσπάθεια" της αστυνομίας για την προστασία των απεργοσπαστών, είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις εργάτες και να τραυματιστούν αρκετοί. Την επομένη, το εργατικό κίνημα - στο οποίο τότε πρωτοστατούσαν οι ευάριθμοι αναρχικοί - οργάνωσε συλλαλητήριο κατά της αστυνομικής βίας στην πλατεία Χέιμάρκετ. Ήταν ένα ήσυχο, ήρεμο συλλαλητήριο, στο οποίο οι ομιλητές διαδέχονταν ήρεμα ο ένας τον άλλο. Ήταν ένα ήσυχο, ήρεμο συλλαλητήριο ως τη στιγμή που η αστυνομία αποφάσισε να το διαλύσει. Ο αρχηγός της έδωσε εντολή στους απεργούς να διαλυθούν και, όταν αυτοί δεν υπάκουσαν, έδωσε εντολή στους άνδρες του να επιτεθούν πρώτα στο χώρο όπου βρίσκονταν οι ομιλητές.
Η επίθεση της αστυνομίας σήμανε την αντίδραση των εργατών. Οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν και μία αυτοσχέδια βόμβα, που κανείς δεν ξέρει από που κι από ποιόν πετάχτηκε, σκότωσε έναν αστυνομικό. Ήταν το σήμα προς τους υπόλοιπους αστυνομικούς να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών. Επτά νεκροί αστυνομικοί, αρκετοί νεκροί εργάτες - κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τους καταμετρήσει κι οι γνώμες διίστανται- και δεκάδες τραυματίες - πολίτες και αστυνομικοί - ήταν ο απολογισμός.

Οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν ως οργανωτές της συγκέντρωσης και υπεύθυνοι για το θάνατο του αστυνομικού. Ήταν οι αναρχικοί Αύγουστος Σπίες, Αλβέρτος Πάρσονς, Αδόλφος Φίσερ, Γεώργιος Ένγελ, Λουδοβίκος Λινγκ, Μιχαήλ Δουάμπ, Σαμουήλ Φήλντεν και Όσκαρ Νήμπ.

Οι οκτώ του Σικάγου δικάστηκαν σε μία στημένη δίκη, όπου κανένα εναντίον τους στοιχείο δεν παρουσιάστηκε. Τουναντίον, έγινε σαφές ότι ορισμένοι εξ αυτών δεν βρίσκονταν στο Χέιμάρκετ την συγκεκριμένη ημέρα. Παρουσιάστηκαν ακόμη και στοιχεία που υπεδείκνυαν ότι η βόμβα είχε ριχτεί από προβοκάτορες. Δεν είχε σημασία. Η πολιτεία είχε αποφασίσει να τιμωρήσει τους οκτώ του Σικάγου παραδειγματικά, ώστε να καταστείλει το εργατικό, αναρχικό κίνημα που φούντωνε από άκρου εις άκρον των ΗΠΑ. "Τιμωρείστε τους παραδειγματικά, κρεμάστε τους και θα σώσουμε τους θεσμούς" είπε χαρακτηριστικά ο γενικός εισαγγελέας του Ιλλινόι.

Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου


Στίχοι: Κώστας Βάρναλης
Μουσική: Λουκάς Θάνου
Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης
Άλλες ερμηνείες: Νότης Σφακιανάκης
Δεν λυγάνε τα ξεράδια και πονάνε τα ρημάδια

κούτσα μια και κούτσα δυο στης ζωής το ρημαδιό
Μεροδούλι ξενοδούλι δέρναν ούλοι οι αφέντες δούλοι
ούλοι δούλοι αφεντικό και μ' αφήναν νηστικό
και μ' αφήναν νηστικό>
Ανωχώρι κατωχώρι ανηφόρι κατηφόρι
και με κάμα και βροχή ώσπου μου 'βγαινε η ψυχή
Είκοσι χρονώ γομάρι σήκωσα όλο το νταμάρι
κι έχτισα στην εμπασιά του χωριού την εκκλησιά
του χωριού την εκκλησιά

Άιντε θύμα άιντε ψώνιο άιντε σύμβολο αιώνιο
αν ξυπνήσεις μονομιάς θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς
θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς

Και ζευγάρι με το βόδι άλλο μπόι κι άλλο πόδι
όργωνα στα ρέματα τ αφεντός τα στρέμματα
Και στον πόλεμο όλα για όλα κουβαλούσα πολυβόλα
να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ
για τ' αφέντη το φαί

Άιντε θύμα άιντε ψώνιο...

Koίτα οι άλλοι έχουν κινήσει έχει η πλάση κοκκινίσει
άλλος ήλιος έχει βγει σ' άλλη θάλασσα άλλη γη

Άιντε θύμα άιντε ψώνιο...