Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ο Γιώργος Καμίνης έσωσε την τιμή της Πόλης...

Η Σοβαρότητα , η υπευθυνότητα, η συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων απέτρεψαν την εκπροσώπηση της Πόλης των Αθηνών από τις "Θεές!!!"

Δέσμη μέτρων σε επτά κρίσιμους τομείς της πόλης Αθήνας με βάση τα οποία ο  Γιώργος Καμίνης εκλέχθηκε δήμαρχος


Το «πακέτο για την Αθήνα» που ανακοίνωσε ο Γιώργος Καμίνης περιλαμβάνει:

Κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη, ιδιαίτερα για όσους πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση:

* Συνεργασία με χονδρεμπόρους και σουπερμάρκετ για μειωμένες τιμές στα τρόφιμα ημέρας και διάθεση υπολοίπων σε πρωτοβουλίες σίτισης και αλληλεγγύης
* Μνημόνια συνεργασίας με οργανώσεις πολιτών που υλοποιούν προγράμματα κοινωνικής στήριξης, ώστε σταδιακά να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στο σύνολο των διαθέσιμων υπηρεσιών πρόνοιας.

Ασφάλεια για όλους τους πολίτες:

* Αξιοποίηση της εθνικής απογραφής του 2011 για την καταγραφή των μεταναστών χωρίς χαρτιά
* Μέτρα περίθαλψης και υγιεινής για τις ομάδες που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης
* Πίεση για ταχεία εξέταση των αιτήσεων και την παροχή ασύλου σε όσους το δικαιούνται προκειμένου να μεταβούν και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής:

* Επείγον πρόγραμμα φωτισμού δρόμων και πλατειών, ιδιαίτερα στις υποβαθμισμένες περιοχές με υψηλή παραβατικότητα.
* Πρώτο καθήκον της δημοτικής αστυνομίας η απελευθέρωση δρόμων, πλατειών και πεζοδρομίων από την παράνομη κατάληψη και χρήση τους.
* Συντήρηση και αναβάθμιση όλων των παιδικών χαρών.

Καθαριότητα και την ανακύκλωση:

* Τακτικός καθαρισμός δρόμων και πεζοδρομίων.
* Άμεση προμήθεια των 10.000 κάδων ανακύκλωσης που λείπουν.

Ανάπτυξη:

* Δημιουργία δημοτικών υπαίθριων αγορών που θα πάρουν τη θέση του ανεξέλεγκτου παραεμπορίου.
* Κίνητρα για επιχειρήσεις του ιστορικού κέντρου και για την ενίσχυση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Πολιτιστική αναζωογόνηση και διεθνής προβολή της Αθήνας:

* Σταθερή σύνδεση με το Φεστιβάλ Αθηνών και διασπορά των εκδηλώσεών του σε όλη την πόλη και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
* Φιλοξενία των νεανικών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων σε χώρους του Δήμου.

Διαφάνεια, λογοδοσία και συμμετοχή:

* Έγκαιρη δημοσιοποίηση διαγωνισμών και προκηρύξεων και ανάρτηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Δήμου στο Διαδίκτυο.
* Επτά «μικροί Δήμοι» στα 7 δημοτικά διαμερίσματα της πόλης.

Για το τελευταίο θέμα ο κ. Καμίνης εξήγησε ότι οι λειτουργίες του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν ανάγκη από εκδημοκρατισμό και αναβάθμιση.

Μεταξύ άλλων, δεσμεύθηκε για ειδική σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου κάθε τρεις μήνες για τη διεξοδική συζήτηση πάνω στην πορεία του Δήμου και της πόλης και τη λήψη σχετικών αποφάσεων.

Αντίστοιχα, θα αποκεντρώνονται οι πόροι και θα εφαρμόζεται ο συμμετοχικός προϋπολογισμός με αφετηρία το 30% του επενδυτικού προγράμματος.

Στην περίπτωση συνδυασμών που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά όχι και στα Διαμερισματικά Συμβούλια, οι πρώτοι σε σταυρούς υποψήφιοι διαμερισματικοί τους σύμβουλοι θα συμμετέχουν, άτυπα αλλά κατοχυρωμένα, στα αντίστοιχα Διαμερισματικά Συμβούλια με πλήρη δικαιώματα λόγου.

"Η Θεσσαλονίκη γύρισε την πλάτη στην παρακμή και στο σκοταδισμό"

Ηττήθηκε ο σκοταδισμός του ανεκδιήγητου παπά!!!
   
Ανατροπή στο δήμο Θεσσαλονίκης μετά 24 χρόνια κυριαρχίας της κεντροδεξιάς επιφύλασσε η  επαναληπτική αναμέτρηση.  Ο Γιάννης Μπουτάρης αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των εκλογών   έναντι  του Κώστα Γκιουλέκα. 
Ο κ. Μπουτάρης   μίλησε για «ιστορική νίκη», η οποία «ανήκει σε όλη την πόλη, γιατί δεν εκκολάφτηκε σε κομματικούς διαδρόμους, αλλά χτίστηκε από όλους». Συνεχάρη τους αντιπάλους του και τους κάλεσε να συνεργαστούν μαζί του. Απευθυνόμενος σε όσους δεν τον ψήφισαν είπε πως «μπορεί οι αφετηρίες μας να είναι διαφορετικές, αλλά οι δρόμοι μας θα συναντηθούν».
Σε δήλωση του  ο   Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως «η αλλαγή στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο πολιτική ή κοινωνική. Είναι βαθιά πολιτιστική, επικρατεί στην πόλη ένας άλλος πολιτικός πολιτισμός».

Ο Κώστας Καλλίρης εξελέγη δήμαρχος Ζωγράφου

Δήμος Ζωγράφου αποτελέσματα εκλογών B Κυριακής
 

Εγγεγραμμένοι: 47.769
Ψήφισαν: 22.451, 47%
Εγκυρα: 19.865, 88,48%
Ακυρα: 1.253 5,58%
Λευκά: 1.333 5,94%

Καλλίρης Κώστας  :55,72% ψήφοι:11.068 έδρες:25
Καζάκος Ιωάννης   :44,28% ψήφοι:8.797 έδρες:7

17 Νοέμβρη 1973: H επέτειος του πολυτεχνείου

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΑΙ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ.
ΑΣ ΜΗ ΒΓΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΑΣ!


 Εδώ πολυτεχνείο…Εδώ Πολυτεχνείο,37χρόνια μετά την επέτειο, τα γεγονότα και τα μηνύματα εκείνης της περιόδου ακόμα παραμένουν επίκαιρα. Οι μνήμες της εποχής αυτής οφείλουν να μείνουν ανεξίτηλες στο μυαλό του καθενός από μας και να είναι ο φάρος που θα φωτίζει το δρόμο μας, όπως έκαναν τότε εκείνα τα παιδιά, ώστε να μπορούμε εμείς σήμερα να περπατάμε ελευθέρα στο μονοπάτι που χάραξαν.Όλα τα σκηνικά που διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο έρχονται να μας θυμίσουν το μεγαλείο ψυχής αυτών των ανθρώπων, που δεν δίστασαν να θυσιάσουν και την ίδια τους τη ζωή με σκοπό την πτώση της χούντας και την επαναφορά της δημοκρατίας. Κάθε χρόνο κατά τον τριήμερο εορτασμό της 17 Νοέμβρη ηχεί στα αυτιά μας ένα σύνθημα <<ΨΩΜΙ –ΠΑΙΔΕΙΑ -ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ>>,κάθε φορά ακούγεται, όλοι συνειδητοποιούμε ότι παραμένει πάντα το ίδιο δυναμικό και επίκαιρο. Στη σημερινή Ελλάδα, όπου κυριαρχεί η αναξιοκρατία, η διαφθορά, οι κοινωνικές ανισότητες, η μετατροπή της πολιτικής σε διαχειριστική διαδικασία και η υποβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, το σύνθημα αυτό έχει την ίδια αξία που είχε και τότε.
Γι’ αυτό πρέπει όλοι μαζί να φωνάξουμε ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ –ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ -ΑΝΑΤΡΕΨΤΕ! Η άδικη διάχυση της ευημερίας στα κοινωνικά στρώματα και η συνεχής μείωση του επιπέδου της ποιότητας ζωής του καθημερινού πολίτη είναι το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της χώρας μας τα τελευταία χρόνια από τη Ν.Δ.
Η απαίτηση για λύση όλων αυτών των προβλημάτων είναι επιβεβλημένη και εκφράζεται μέσα από αυτές τις λέξεις, οι οποίες στηρίζονται σε μια σειρά αρχών που είναι αδιαπραγμάτευτες.(νεολαία ΠΑΣΟΚ)


(Απο τα ΝΕΑ.....)
Τριάντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη Χούντα των συνταγματαρχών. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 και κορυφώθηκε στις 17 Νοεμβρίου, με την εισβολή του τανκ στον χώρο του Πολυτεχνείου.

Οι αναταραχές είχαν αρχίσει μήνες νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, όταν φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέλαβαν το κτίριο της σχολής στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Σόλωνος, ζητώντας ανάκληση του νομού 1347 που επέβαλε την στράτευση «αντιδραστικών νέων», καθώς 88 συμφοιτητές τους είχαν ήδη στρατολογηθεί με τη βία.

Από την ταράτσα του κτιρίου απαγγέλλουν τον ακόλουθο όρκο: «Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στo όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β)του πανεπιστημιακού ασύλου, γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων».

Στις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα, ενώ την ίδια ώρα ξεκινούν διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος. Καθώς οι αρχές παρακολουθούσαν αμέτοχες, οι φοιτητές οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου.

Ο πομπός κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες ώρες στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από τον Γιώργο Κυρλάκη. Το, πλέον ιστορικό, μήνυμά τους ήταν:

«Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία. Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων».

Εκφωνητές του σταθμού ήταν η Μαρία Δαμανάκη, ο Δημήτρης Παπαχρήστος και ο Μίλτος Χαραλαμπίδης.

Τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου αποφασίζεται η επέμβαση του στρατού και ένα από τα άρματα μάχης που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή, γκρεμίζει την κεντρική πύλη. Όπως φαίνεται και στο ιστορικό φιλμ που τράβηξε παράνομα Ολλανδός δημοσιογράφος, το τανκ έριξε την σιδερένια πύλη τη στιγμή που επάνω βρίσκονταν φοιτητές.

Ο σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους, αλλά η μετάδοση διακόπηκε με την είσοδο του άρματος στον χώρο της σχολής. Οι φοιτητές, βλέποντας το άρμα μάχης να εισβάλλει, ακολουθούμενο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, άρχισαν να αποχωρούν μαζικά από την πύλη επί της Στουρνάρη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται στους φοιτητές, την έξοδο των οποίων αποφασίζουν (σύμφωνα και με το πόρισμα του εισαγγελέα Τσεβά) να περιφρουρήσουν κάποιοι από τους στρατιώτες που βρίσκονταν στην περιοχή, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις επενέβησαν και εναντίον των αστυνομικών που βιαιοπραγούσαν στους φοιτητές. Πολλοί φοιτητές βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές πολυκατοικίες. Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας ανοίγουν πυρ από γειτονικές ταράτσες, ενώ άνδρες της ΚΥΠ καταδιώκουν τους εξεγερθέντες.

Στρατιώτες και αστυνομικοί έβαλαν με πραγματικά πυρά κατά πολιτών μέχρι και την επόμενη μέρα.

Η πρώτη επίσημη καταγραφή έγινε τον Οκτώβριο του 1974, από τον εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά. Στο πόρισμά του γίνεται λόγος για 18 επίσημους νεκρούς και 16 άγνωστους «βασίμως προκύπτοντες». Το 1975, ο αντιεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς, ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης που ακολούθησε προστέθηκε ακόμη ένας.

Σύμφωνα με έρευνα (το 2003) του διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωνίδα Καλλιβρετάκη ο αριθμός των επωνύμων νεκρών ανέρχεται σε 23, ενώ αυτός των νεκρών αγνώστων στοιχείων σε 16. Ο Χρήστος Λάζος υποστηρίζει ότι οι νεκροί είναι 83 και ίσως περισσότεροι.

Στις 24 Αυγούστου του 1975, το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, με πρόεδρο τον Ιωάννη Ντεγιάννη, εκδίδει την απόφασή του για τη δίκη των πρωταιτίων της Χούντας. Η ποινές που επιβλήθηκαν ήταν «εις θάνατον» για τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον Στυλιανό Παττακό και τον Νικόλαο Μακαρέζο, ενώ οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ισόβια, επτά σε ποινές προσκαίρου καθείρξεως και δύο αθωώνονται. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετατρέπει, την ίδια μέρα, τις θανατικές ποινές σε ισόβια.