Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

πλούτος και τιμή εις εμέ είναι τα άρματά μου, με τα οποία φυλάττω, και τιμώ την πατρίδα μου, αθανατίζω και τ όνομά μου.

Σ’ ευχαριστώ Βεζύρη μου διά την αγάπην οπού έχεις εις εμένα, αλλά τα οκτακόσια πουγκιά παρακαλώ μη μου τα στείλεις, επειδή δεν ηξεύρω να τα μετρήσω, και αν ήξευρα, πάλιν δεν ήμουν ευχαριστημένος να σοι δώσω ούτε μίαν πέτραν της πατρίδος μου δι’ αντιπληρωμήν, και όχι πατρίδα, ως φαντάζεσαι· την τιμήν οπού μ’ υπόσχεσαι, μ’ είναι άχρηστος, πλούτος και τιμή εις εμέ είναι τα άρματά μου, με τα οποία φυλάττω, και τιμώ την πατρίδα μου, αθανατίζω και τ όνομά μου.
Σούλι 4 Μαΐου 1801 Τζήμας Ζέρβας

Κόρη γνωστού πολιτικού η αρχηγός της Σέχτας!!!


ΑΠ ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΡΟΔΟ

Υπάρχει η λαική παροιμία "Απ το ρόδο βγαίνει αγκάθι και απ τ αγκάθι βγαίνει ρόδο", φαίνεται ότι στην περίπτωση που γράφεται στα μπλοκ εφαρμόζεται στο ακέραιο το δεύτερο μέρος.

Στην πρόσφατη υπόθεση της τρομοκρατίας «φαίνεται μπλεγμένη» κόρη γνωστού πολιτικού που νοίκιασε τη γιάφκα της Νέας Σμύρνης στο όνομά της και έσκαγε μύτη κατά καιρούς στη περιοχή με διάφορα τεκνά τα οποία όπως συμπεραίνουν οι Αρχές ήταν τρομοκράτες!

Ο πατέρας μου ήταν μεγάλο λαμόγιο. Είχε πάρει ένα σκασμό μίζες σαν υπουργός και έγινε πάμπλουτος παρότι ξεκίνησε μ ένα τρύπιο βρακί να σπουδάσει στη Γερμανία. Όταν τα κονόμησε άρχισαν να του τα τρώνε οι γκόμενες.
Έγινα τρομοκράτισσα από αντίδραση. Είχαμε κανονίσει ν απαγάγουμε τη μητριά μου και να ζητήσουμε λύτρα από το λαμόγιο τον πατέρα μου, για να την απελευθερώσουμε..., είπε  στους αστυνομικούς.

Ο πατέρας της στέλνει στη ΓΑΔΑ τον μεγαλοδικηγόρο του!...

Αν είναι αλήθεια η πιό πάνω είδηση τότε ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ..... ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΛΗ ΚΟΡΗ.

Το Ράιχ απειλεί την ΕΕ. Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ (Κυριακή, Νοέμβριος 21, 2010)

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στην Ευρώπη. Εντάσεις, αλληλοκατηγορίες, εχθρότητες. Ολοι εναντίον όλων στους κόλπους της ΕΕ. Μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται πλέον το «ευρωπαϊκό ιδεώδες». Ολες οι χώρες-μέλη της ΕΕ θεωρούν τις υπόλοιπες χώρες-μέλη ως ενόχληση, ως πηγές προβλημάτων. Οι οικονομικές διενέξεις λειτουργούν ως καταλύτες αναβίωσης όλων των ευρωπαϊκών εθνικισμών και των ρατσιστικών προκαταλήψεων και στερεοτύπων. Οι Γερμανοί π.χ. αντιμετωπίζουν....

τους Ελληνες, τους Ιταλούς, τους Ισπανούς ως «τεμπέληδες» και «παράσιτα, που ζουν εις βάρος της Γερμανίας». Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι «κάθε Γερμανός κρύβει πάντα μέσα του έναν ναζί». Δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα.

Ο Γ. Παπανδρέου επιτίθεται εναντίον της γερμανικής πολιτικής, λέγοντας ότι «μπορεί να τσακίσει κάποιες χώρες, ωθώντας τις οικονομίες τους στη χρεοκοπία». Η καγκελάριος Μέρκελ απαντάει λέγοντας από το βήμα του συνεδρίου του κόμματός της ότι ήταν «ανεύθυνη» η απόφαση του προκατόχου της, του τέως σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ να επιτρέψει την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», προειδοποιεί απειλητικά την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Συνθλίβουν την Ιρλανδία η Γερμανία και οι μηχανισμοί της ΕΕ, με συμπαραστάτη τη Βρετανία. «Η κυριαρχία αυτής της χώρας κερδήθηκε με πολύ μεγάλη δυσκολία και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εκχωρήσει αυτή την κυριαρχία σε οποιονδήποτε», διακήρυσσε ηρωικά την περασμένη Κυριακή σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Ιρλανδός υπουργός Επιχειρήσεων, Μπατ Ο’ Κίφι. Δύο 24ωρα αργότερα, όμως, εκπρόσωποι της «τρόικας κατοχής» βρίσκονταν ήδη στο Δουβλίνο και συζητούσαν τους όρους απεμπόλησης της ιρλανδικής εθνικής κυριαρχίας μέσω της κατάρτισης Μνημονίου!

Πανηγύριζαν οι Γερμανοί που παραδόθηκαν οι Ιρλανδοί: «Επίθεση εναντίον του ιρλανδικού φορολογικού παραδείσου» έγραφε στους τίτλους της η εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Πανηγύριζαν και οι Αγγλοι: «Για την Ιρλανδία είναι καταστροφή, για άλλους είναι ευκαιρία», τιτλοφορούσε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Και καλά να χαίρονται οι Γερμανοί και οι Αγγλοι. Να πιέζουν την Ιρλανδία, όμως, και οι Ισπανοί; «Η σταθερότητα του ευρώ απαιτεί από το Δουβλίνο να ξεχάσει τον ζήλο εθνικής κυριαρχίας και να δεχτεί την ευρωπαϊκή διάσωση», έγραφε σε κύριο άρθρο της η «Ελ Παΐς».

Η Ευρωζώνη απειλείται με συρρίκνωση των μελών της ή ακόμη και με διάλυση έτσι που πάνε τα πράγματα; Πρόωρο να απαντήσει κανείς σήμερα στο ερώτημα αυτό. Το θέμα, όμως, έχει ήδη τεθεί επί τάπητος. Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, Λουίς Αμάδο, έκανε λόγο για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας του από το ευρώ. Η δεξιά γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» έγραψε σχετικά σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της: «Οι χώρες της Ευρωζώνης αποκλίνουν οικονομικά ολοένα και περισσότερο. Εχει μέλλον το ευρώ; Δεν είναι βέβαιο»! Η αμερικανική «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Κάνει λόγο για «αυξανόμενη ανησυχία ότι το νομισματικό μπλοκ του ευρώ δεν θα επιβιώσει στη σημερινή του μορφή».

Το Βερολίνο ευθύνεται για την αναστάτωση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη. Τα προβλήματα και οι εντάσεις προκαλούνται από την αλλαγή στρατηγικής της Γερμανίας τόσο στο θέμα του χαρακτήρα της ΕΕ όσο και στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωζώνης. Πιεζόμενη από την πρωτίστως οικονομική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, η γερμανική ηγεσία δεν αρκείται πλέον σε μια Ευρώπη των εθνών της. Βλέπει την ΕΕ ως πειθαρχημένο στρατόπεδο της επιρροής του Βερολίνου στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική αντιπαράθεση.

«Επαρχίες του Ράιχ» και όχι ανεξάρτητα, συνεργαζόμενα κράτη θέλουν οι Γερμανοί τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, άλλαξαν γραμμή και στο θέμα της Ευρωζώνης. Ενώ μέχρι τώρα έβαζαν στο ευρώ με πολιτικά κριτήρια όποια χώρα ήθελαν, με στόχο να βάλουν όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, από τη στιγμή που έκριναν ότι πληρούν κάποια υποτυπώδη οικονομικά κριτήρια, άλλαξαν πορεία πλεύσης. Δελεάζονται με την ιδέα να αποβάλλουν από το ευρώ όποια χώρα αρνείται ή αδυνατεί να συμμορφωθεί με τις αρχές του «δημοσιονομικού Νταχάου», που επιβάλλουν στην Ευρωζώνη οι Γερμανοί μέσω της «συντεταγμένης χρεοκοπίας».











http://olympia.gr/2009/12/12/german-lies/




Μητροπολίτης Άνθιμος "Μου έδωσαν να φάω χειροβομβίδα"

 Και μια φορά που συμφωνούμε με τον Άνθιμο!!!

Για την σκληρότητα που κατέχει τους Γερμανούς μίλησε σήμερα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, από το Ιερό Ναό της Παναγίας Δεξιάς.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο κ. Άνθιμος ανέφερε προς το εκκλησίασμα: «Θα σας πω ένα μικρό προσωπικό ανέκδοτο, για να σας δώσω το περιεχόμενο των μεγάλων γεγονότων, που μας εξοργίζουν από την Γερμανία και την Ευρώπη».

«Όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην Ελλάδα ήμουνα εφτά ετών, σε αγροτικό σπίτι έξω από τον Πύργο προς το χωριό Σαλμώνι με τους γονείς μου, η μάνα μου δασκάλα χωρίς να διδάσκει στο σχολείο. Δεν είχαμε να φάμε τίποτα για πρώτη φορά 2 με 3 μέρες, όταν λέμε τίποτα ούτε μπομπότα. Τότε, ήρθανε δύο τάγματα Γερμανών τα οποία κατασκήνωσαν έξω από το σπίτι μας, κοντά στα διακόσια μέτρα και έκαναν ασκήσεις, πάνοπλοι, κατάφορτοι και τρώγανε».

Στη συνέχεια τόνισε ο κ. Άνθιμος «Τότε από παιδική περιέργεια, διότι ξέφυγα λίγο από τους γονείς μου, πήγα σιγά σιγά και τους πλησίασα το μεσημέρι την ώρα που τρώγανε, θυμάμαι κιόλας ότι τρώγανε κάτω με τα όπλα τους δίπλα. Εγώ κοίταζα από μακριά διστακτικά, τότε με είδε ένας και μου έκανε νεύμα με το χέρι να πάω κοντά, αν και φοβήθηκα πήγα γιατί είπα ίσως μου δώσουν κάτι να φάω».

«Αυτός λοιπόν ο Ευρωπαίος, που είδε ένα παιδάκι 7 χρονών στην υποδουλωμένη πατρίδα του, παίρνει μια χειροβομβίδα και μου την δίνει να την κρατήσω στο χέρι, μα φυσικά εγώ δεν την πήρα. Τότε μου λέει: «Άφκα», δηλαδή αυγό πάρτο να το φας! Ένας αγέρωχος σκληρός ευρωπαίος στρατιώτης, σε ένα παιδί υπόδουλης γενιάς που πεινάει και λιμοκτονεί του δίνει για ένα αυγό να φάει μια χειροβομβίδα».

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος, σχολιάζοντας την επίσκεψη Παπανδρέου στη Γερμανία τόνισε: «Αυτό έδωσε και η κ. Μέρκελ στον κ. Παπανδρέου, γιατί αυτή είναι η στάση τους, των σκληρών, των μεγάλων, των δυνατών και των υπεροπτών έναντι των μικροτέρων. Θα σας βοηθήσουμε όταν μπορέσουμε του διεμήνυσε».

Τέλος, ο κ. Άνθιμος τόνισε: «Έχουμε ένα φόβο αυτό τον καιρό, μήπως οι πιθανές εξυπηρετήσεις στο Κράτος μας, συνδυαστούν με την επιβολή κάποιων μέτρων εις βάρος της Πατρίδας μας, για τα Εθνικά μας θέματα. Όπως το θέμα του Σκοπιανού το οποίο μας σφάζει κάθε μέρα, το προσέχουμε και το παρακολουθούμε γι΄ αυτό να έχουν το νου τους τετρακόσια οι πολιτικοί μας».

Επίθεση Γιούνκερ στο Βερολίνο για την απόρριψη έκδοσης ευρωομολόγου

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Επίθεση στη Γερμανία για την αρνητική στάση της απέναντι στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά την απόρριψη του σχεδίου από το Βερολίνο.

Η Γερμανία απορρίπτει την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων χωρίς να εξετάσει λεπτομερώς την πρόταση, δήλωσε την Τετάρτη ο κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με το Reuters, επικρίνοντας μάλιστα ως «αντιευρωπαϊκή» τη διαχείριση του ζητήματος.

«Η πρόταση απορρίφθηκε πριν εξεταστεί» φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit, που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη, δηλώνοντας έκπληκτος για τη δημιουργία θεμάτων «ταμπού» στην ΕΕ. «Η σκέψη της Γερμανίας είναι κάπως απλοϊκή αναφορικά με αυτό» συμπλήρωσε.

Διευκρινίζοντας την πρότασή του περί ευρωομολόγου, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ενιαίο επιτόκιο αλλά «θα συγκεντρώναμε ένα μέρος των εθνικών χρεών που θα εξυπηρετούνταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το ευρωομόλογο». «Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, όμως, θα συνέχιζε να εξυπηρετείται με το εθνικό επιτόκιο» σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Από την πλευρά του, το Βερολίνο συνεχίζει να δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση: Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε πως υπάρχουν νομικά και οικονομικά εμπόδια για δανεισμό των κρατών της Ευρωζώνης από κοινού (αυτό που ουσιαστικά θα σήμαιναν τα ευρωομολόγα), υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τροποποίηση της υφιστάμενης Συνθήκης.

Η Γερμανία «δεν πρόκειται να αλλάξει άποψη για το ζήτημα τις επόμενες εβδομάδες» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Κοινό γαλλο-γερμανικό μέτωπο κατά του ευρωομολόγου

Κοινή στάση κατά του ευρωομολόγου τηρούν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή απέρριψαν τη θέσπιση κοινού ευρώ-ομολόγου που προτείνει ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ. Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή» δεν τίθεται θέμα αύξησης των πόρων του υφιστάμενου μηχανισμού διάσωσης.

«Θα έλεγα ότι, για εμάς στη Γερμανία, δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή θέμα επέκτασης του μηχανισμού διάσωσης», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Για την Ιρλανδία έχει χρησιμοποιηθεί λιγότερο από το 10% του μηχανισμού διάσωσης», πρόσθεσε.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν θα επιτρέψει να αποτύχει το ευρώ, επειδή «είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό νόμισμα. Εάν αποτύχει το ευρώ, απέτυχε η Ευρώπη. Αυτό είναι πολύ σοβαρό», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί, αιτιολογώντας την απόρριψη της πρότασης Γιούνκερ, είπε ότι «οι πολίτες της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν θα είναι ευτυχείς εάν ενιαιοποιήσουμε τα χρέη».

Εκτίμησε ότι κάποια ημέρα θα τεθεί το θέμα του ευρω-ομολόγου, αλλά αφού θα έχει προηγηθεί μία σύγκλιση των εθνικών οικονομιών στην ευρωζώνη και αφού προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση στην ΕΕ.

«Θα κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για την υπεράσπιση του ευρώ», διαβεβαίωσε ο Νικολά Σαρκοζί, τονίζοντας, πάντως, ότι «δεν πρέπει να κρατάμε το άλογο από την ουρά».

Ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ αντέκρουσαν την κριτική που άσκησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη Γερμανία για «αντι-ευρωπαϊκή συμπεριφορά».

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σχετικά ότι δεν αντιλαμβάνεται την κατηγορία περί εγωιστικής συμπεριφοράς της Γερμανίας, καθώς «η Γερμανία καταβάλλει και τις μεγαλύτερες εισφορές στην ΕΕ».

Ταυτόχρονα, Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν να ενισχύσουν την εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής Γερμανίας και Γαλλίας.

Για παράδειγμα, σε θέματα όπως ο ΦΠΑ δεν θα πρέπει η μία χώρα να ακολουθεί διαφορετική κατεύθυνση από την άλλη.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε με ένα καλό παράδειγμα σε θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και υπερβαίνουν την καθαρή δημοσιονομική πολιτική» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Οι κυβερνήσεις Μέρκελ και Σαρκοζί θεωρούν ότι είναι άτοπο στη συγκεκριμένη συγκυρία να εκδοθούν ευρω-ομόλογα, όπως πρότεινε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μαζί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι.

«Αυτή η πρόταση δεν είναι εντελώς νέα. Εγείρει δυσκολίες αναφορικώς με την κατανομή του κόστους και τα κέρδη», ειχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος από το επιτελείο του Νικολά Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να συζητηθούν νέες προτάσεις».

Η Γερμανία έσπευσε αμέσως να απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα των ευρω-ομολόγων, που θα συνέδεαν τα κόστη δανεισμού των μεγάλων οικονομιών με εκείνα των κρατών της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, κάτι που θα είχε ως συνέπεια να αυξηθεί το κόστος δανεισμού για τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει αφήσει στην κυβέρνηση Μέρκελ την πρωτοβουλία στις συζητήσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα εμφανίζεται παρασκηνιακά ως παράγοντας που επιχειρεί να μετριάσει τη στάση του Βερολίνου.

Απορριπτική στάση έχουν υιοθετήσει, επίσης, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία.

ΠΕΡΙΚΟΨΤΕ, ΨΗΦΙΣΤΕ, ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ

επορτάζ: Γιώργος Παπαχρήστος
(απο ΤΑ ΝΕΑ)
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισάγεται τη Δευτέρα στη Βουλή το πολυνοµοσχέδιο, µε το οποίο ουσιαστικά αλλάζει ο χάρτης των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα και παράλληλα επέρχονται θεαµατικές µειώσεις στις αµοιβές των εργαζοµένων στις ΔΕΚΟ...


Ηδη, οι αλλαγές αυτές προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις των εργαζοµένων στις ΔΕΚΟ και είναι χαρακτηριστικό ότι πριν καν συγκληθεί το Υπουργικό Συµβούλιο οι εργαζόµενοι στα µέσα µαζικής µεταφοράς είχαν εξαγγείλει µπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων που θα καλύψει ολόκληρη την εβδοµάδα. Οι αντιδράσεις αναµένεται να επεκταθούν και σε εργαζοµένους νευραλγικών ΔΕΚΟ, όπως για παράδειγµα στις εισηγµένες στο χρηµατιστήριο ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ κ.λπ., καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι µε δήλωση που θα κάνει ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα περιληφθούν και αυτοί στις ίδιες διατάξεις. Πολλές αλλαγέςΡ
Σύµφωνα µε τα όσα αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συµβούλιο στην 4ωρης διάρκειας συνεδρίασή του, το πολυνοµοσχέδιο, το οποίο παράλληλα θα εµπεριέχει και πολλές αλλαγές στη φορολογία, θα ψηφιστεί άµεσα, προκειµένου οι ρυθµίσεις οι οποίες είναι σε εφαρµογή του µνηµονίου, και µετά από επείγουσες και πολύµηνες διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα, να ισχύσουν από την 1η του νέου έτους. Ενδεικτικό του πιεστικού χαρακτήρα των αλλαγών είναι το γεγονός ότι προκειµένου να αρθεί το αδιέξοδο που είχε επέλθειστις διαπραγµατεύσεις της υπουργού ΕργασίαςΛούκας Κατσέλη µε την τρόικα, απαιτήθηκε η ενεργός συµµετοχή σε αυτές του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος διαπραγµατεύθηκε απευθείας µε τον επίτροπο για την Οικονοµία Ολι Ρεν, προκειµένου οι αλλαγές να µη σηµατοδοτήσουν τελικά την ολοσχερή κατάρρευση του καθεστώτος των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι οι βασικές ρυθµίσεις των εργασιακών έκλεισαν λίγο πριν από την έναρξη του Υπουργικού Συµβουλίου, και είχαν ως αποτέλεσµα να καθυστερήσει περίπου 45 λεπτά ηέναρξη της συνεδρίασης και κατ’ αντιστοιχία ο κ. Ρεν να καθυστερήσει την εµφάνισή του στην Επιτροπή Οικονοµικών Υποθέσεων της Βουλής προκειµένου να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών του Κοινοβουλίου.

Βολές κατά Κατσέλη
Ακόµη ως απόδειξη της βαρύτητας των αλλαγών που επέρχονται στις εργασιακές σχέσεις είναι το γεγονός ότι η σχετική συζήτηση επί των προτάσεων του υπουργείου Εργασίας µονοπώλησε σχεδόν τησυνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, µε την κ. Κατσέλη να δέχεται τα πυρά των συναδέλφων της, γιατί καλλιέργησε προσδοκίες σε σχέση µε το τελικό αποτέλεσµα, οι οποίες όχι µόνο δεν επαληθεύτηκαν αλλά δηµιουργούν εκ των πραγµάτων µεγάλο πολιτικό θέµα και για την κυβέρνηση.

Ο Παν. Μπεγλίτης,ο Α. Λοβέρδος,η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά κυρίως ο Κ. Σκανδαλίδης άσκησαν κριτική στην Λ. Κατσέλη για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το µέγα θέµα των εργασιακών σχέσεων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επέκρινε την κ. Κατσέλη διότι είχε δηµιουργήσει την εντύπωση ότι οι αλλαγές θα αφορούσαν προβληµατικές επιχειρήσεις. Τελικά, σηµείωσε, αποδείχθηκε ότι αφορούσαν ολόκληρο τον ιδιωτικό τοµέα, θέτοντας θέµα ενηµέρωσης των µελών της κυβέρνησης, ώστε να µη µένουν ξεκρέµαστα στις τηλεοράσεις. Δεν µπορούµε, είπε, να αλλάζουν τα δεδοµένα και να µην το γνωρίζουµε ή να το πληροφορούµαστε από τις εφηµερίδες.

Οι κοινωνικοί εταίροι
Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρεµβαίνονταςεπισήµανε ότιµε τις αλλαγές στα εργασιακά γίνεταισηµαντικός ο ρόλος των κοινωνικών εταίρωνκαι κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνηµα να ανταποκριθεί στην πρόκληση που συνεπάγεται η νέα κατάσταση και να αναζητήσει ένα νέο ρόλο. Ζήτησε δε από την υπουργό Εργασίας να αναβαθµίσει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, οι οποίες µε τις αλλαγές αυτές αναλαµβάνουν τη δύσκολη προσπάθεια να προστατεύσουν τους εργαζοµένους.

Μεγάλη συζήτηση έγινε στο Υπουργικό Συµβούλιο και για τις απαγορεύσειςστις προσλήψεις προσωπικού και ειδικότερα αν θα ισχύσουν και πού. Ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος ζήτησε να µη µπουν στο ίδιο τσουβάλι όλα ταυπουργεία, φέρνοντας ως παράδειγµα τις ανάγκες του δικού του υπουργείου, ενώ η υπουργός Παιδείας Αννα Διαµαντοπούλου ζήτησε η αναλογία 1 προσλαµβανόµενος προς 5 συνταξιοδοτούµενους να µην ισχύσει όπου οι συνταξιοδοτούµενοι υπερβαίνουν αυτότο ποσοστό, όπως γίνεται για παράδειγµα στον χώρο της εκπαίδευσης. Θέµα σχετικό έβαλε και ο αναπληρωτής υπουργός Αµυνας Παν. Μπεγλίτης.

Αναφορικά µε τις αµοιβές των εργαζοµένων στις ΔΕΚΟ υποστηρίχθηκε ότι οι µειώσεις έχουν την αποδοχή της κοινής γνώµης που ήδη υφίσταται τις αλλαγές, αλλά τονίστηκε ότι πρέπει να συντηρηθεί επικοινωνιακά το θέµα. Αίσθηση προκάλεσε δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου ότι «κανονικά, έπρεπε να τις κλείσουµε τις ΔΕΚΟ, αλλά πρέπει αναγκαστικά να τις εξορθολογίσουµε»... «Αν δεν καταπολεµήσουµε τη διαφθορά όλη η προσπάθεια θα πάει χαµένη

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Γιώργος Παπανδρέου, µε αφορµή τη χθεσινή Παγκόσµια Ηµέρα κατά της ∆ιαφθοράς και υπέρ της ∆ιαφάνειας, δεσµεύθηκε για «ασυµβίβαστο πόλεµο κατά της φοροδιαφυγής» και για έναν εκλογικό νόµο ο οποίος θα κατατεθεί σύντοµα «και θα αλλάξει το τοπίο του πολιτικού συστήµατος στη χώρα».

Οπως είπε, «αν δεν λύσουµε αυτό το πρόβληµα (της διαφθοράς), η προσπάθεια θα πάει χαµένη.

Οσα χρήµατα και αν µαζέψουµε από φόρους, θα πάνε χαµένα αν το σύστηµα είναι τρύπιο και νοσηρό», και αναφέρθηκε σε στοιχεία µελέτης του Ινστιτούτου Brookings που, όπως είπε, «δείχνουν ανάγλυφα το πώς το θέµα της οικονοµίας µας συνδέεται µε το επίπεδο διαφάνειας της χώρας».

Ο κ. Παπανδρέου σηµείωσε ότι «κάναµε ήδη πολλά, όσα ίσως δεν έγιναν ποτέ, αλλά αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται χωρίς καµία χαλάρωση» και κάλεσε τους υπουργούς «να συνεχίσουµε µε αµείωτη ένταση την προσπάθεια που κάνουµε για να φέρουµε σε πέρας τις µεγάλες αλλαγές στη χώρα µας».

Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ ζητεί τον Μάρτιο η τρόικα

Καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών διαπιστώνει η τρόικα στην έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία που συνέταξε μετά τον έλεγχο του Νοεμβρίου και ζητεί την λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 11 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση προόδου που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο στόχος για το 2010 όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα επιτευχθεί παρά τις πολύ σημαντικές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγιάνσεως. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναφέρει ότι το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να φθάσει το 9,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 8,1%.

Ακόμη, αναφέρει πως έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στην προετοιμασία σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η τρόικα αποδίδει τις εν λόγω καθυστερήσεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στην αντίσταση κατεστημένων συμφερόντων.

Θεωρεί δε ότι δεδομένου η μεταρρυθμιστική εντολή της κυβέρνησης είναι ενισχυμένη μετά τις εκλογές πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες.

Κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε δεύτερο γύρο μεταρρυθμίσεων και εστιάζει στην βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, στην μείωση του εργατικού δυναμικού του δημόσιου τομέα, στην μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, στις περικοπές των στρατιωτικών δαπανών και στην καθιέρωση πολυετών προϋπολογισμών.

Ειδικά για τις αλλαγές του συστήματος μισθολογικών διαπραγματεύσεων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ζημιών στις ΔΕΚΟ, τονίζει πως «θα είναι στην ημερήσια διάταξη για τις επόμενες δύο επανεξετάσεις».

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η οικονομική ύφεση θα είναι βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν, ενώ για το 2011 προβλέπει αρνητική ανάπτυξη 3% και ανάκαμψη με μέτρια ανάπτυξη το 2012 και το 2013. Ακόμη, καλεί την κυβέρνηση να προσδιορίσει τον Μάρτιο πρόσθετα μέτρα δημοσιονομική αποδόσεως 11 δισ. ευρώ ή 5% του ΑΕΠ για την επίτευξη των στόχων την περίοδο 2012-2014. Υπογραμμίζεται επίσης η δέσμευση της κυβερνήσεως να εφαρμόσει το 2011 πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 2,5% του ΑΕΠ.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι Αρχές κατόρθωσαν να αναχρηματοδοτήσουν επιτυχώς βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα και σημειώνει ότι ο τραπεζικός τομέας παραμένει εύθραυστος, αλλά φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά.

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι το κλιμάκιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι όροι για την τρίτη δόση του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ σε «γενικές γραμμές» εκπληρώθηκαν.

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1948
ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Επειδή η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων τους αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο.

Επειδή η παραγνώριση και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας, που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση, και η προοπτική ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να μιλούν και να πιστεύουν, λυτρωμένοι από τον τρόμο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου.

Επειδή έχει ουσιαστική σημασία να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα από ένα καθεστώς δικαίου, ώστε ο άνθρωπος να μην αναγκάζεται να προσφεύγει, ως έσχατο καταφύγιο, στην εξέγερση κατά της τυραννίας και της καταπίεσης.

Επειδή έχει ουσιαστική σημασία να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων ανάμεσα στα έθνη.

Επειδή, με τον καταστατικό Χάρτη, οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών διακήρυξαν και πάλι την πίστη τους στα θεμελιακά δικαιώματα του ανθρώπου, στην αξιοπρέπεια και την αξία της ανθρώπινης προσωπικότητας, στην ισότητα δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών, και διακήρυξαν πως είναι αποφασισμένοι να συντελέσουν στην κοινωνική πρόοδο και να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής στα πλαίσια μιας ευρύτερης ελευθερίας.

Επειδή τα κράτη μέλη ανέλαβαν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν, σε συνεργασία με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, τον αποτελεσματικό σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιακών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο.

Επειδή η ταυτότητα αντιλήψεων ως προς τα δικαιώματα και τις ελευθερίες αυτές έχει εξαιρετική σημασία για να εκπληρωθεί πέρα ως πέρα αυτή η υποχρέωση,

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Διακηρύσσει ότι η παρούσα Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποτελεί το κοινό ιδανικό στο οποίο πρέπει να κατατείνουν όλοι οι λαοί και όλα τα έθνη, έτσι ώστε κάθε άτομο και κάθε όργανο της κοινωνίας, με τη Διακήρυξη αυτή διαρκώς στη σκέψη, να καταβάλλει, με τη διδασκαλία και την παιδεία, κάθε προσπάθεια για να αναπτυχθεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των ελευθεριών αυτών, και να εξασφαλιστεί προοδευτικά, με εσωτερικά και διεθνή μέσα, η παγκόσμια και αποτελεσματική εφαρμογή τους, τόσο ανάμεσα στους λαούς των ίδιων των κρατών μελών όσο και ανάμεσα στους πληθυσμούς χωρών που βρίσκονται στη δικαιοδοσία τους.
ΑΡΘΡΟ 1

'Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.
ΑΡΘΡΟ 2

Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώματα και όλες τις ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα Διακήρυξη, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.

Δεν θα μπορεί ακόμα να γίνεται καμία διάκριση εξαιτίας του πολιτικού, νομικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας από την οποία προέρχεται κανείς, είτε πρόκειται για χώρα ή εδαφική περιοχή ανεξάρτητη, υπό κηδεμονία ή υπεξουσία, ή που βρίσκεται υπό οποιονδήποτε άλλον περιορισμό κυριαρχίας.
ΑΡΘΡΟ 3

Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια.
ΑΡΘΡΟ 4

Κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό καθεστώς δουλείας, ολικής ή μερικής. Η δουλεία και το δουλεμπόριο υπό οποιαδήποτε μορφή απαγορεύονται.
ΑΡΘΡΟ 5

Κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ούτε σε ποινή ή μεταχείριση σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική.
ΑΡΘΡΟ 6

Καθένας, όπου και αν βρίσκεται, έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της νομικής του προσωπικότητας.
ΑΡΘΡΟ 7

'Ολοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και έχουν δικαίωμα σε ίση προστασία του νόμου, χωρίς καμία απολύτως διάκριση. 'Ολοι έχουν δικαίωμα σε ίση προστασία από κάθε διάκριση που θα παραβίαζε την παρούσα Διακήρυξη και από κάθε πρόκληση για μια τέτοια δυσμενή διάκριση.
ΑΡΘΡΟ 8

Καθένας έχει δικαίωμα να ασκεί αποτελεσματικά ένδικα μέσα στα αρμόδια εθνικά δικαστήρια κατά των πράξεων που παραβιάζουν τα θεμελιακά δικαιώματα τα οποία του αναγνωρίζουν το Σύνταγμα και ο νόμος.
ΑΡΘΡΟ 9

Κανείς δεν μπορεί να συλλαμβάνεται, να κρατείται ή να εξορίζεται αυθαίρετα.
ΑΡΘΡΟ 10

Καθένας έχει δικαίωμα, με πλήρη ισότητα, να εκδικάζεται η υπόθεσή του δίκαια και δημόσια, από δικαστήριο ανεξάρτητο και αμερόληπτο, που θα αποφασίσει είτε για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του είτε, σε περίπτωση ποινικής διαδικασίας, για το βάσιμο της κατηγορίας που στρέφεται εναντίον του.
ΑΡΘΡΟ 11

1. Κάθε κατηγορούμενος για ποινικό αδίκημα πρέπει να θεωρείται αθώος, ωσότου διαπιστωθεί η ενοχή του σύμφωνα με τον νόμο, σε ποινική δίκη, κατά την οποία θα του έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες για την υπεράσπισή του εγγυήσεις.
2. Κανείς δεν θα καταδικάζεται για πράξεις ή παραλείψεις που, κατά τον χρόνο που τελέστηκαν, δεν συνιστούσαν αξιόποινο αδίκημα κατά το εσωτερικό ή το διεθνές δίκαιο. Επίσης, δεν επιβάλλεται ποινή βαρύτερη από εκείνη που ίσχυε κατά τον χρόνο που τελέστηκε η αξιόποινη πράξη.

ΑΡΘΡΟ 12

Κανείς δεν επιτρέπεται να υποστεί αυθαίρετες επεμβάσεις στην ιδιωτική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία του, ούτε προσβολές της τιμής και της υπόληψης του. Καθένας έχει το δικαίωμα να τον προστατεύουν οι νόμοι από επεμβάσεις και προσβολές αυτού του είδους.
ΑΡΘΡΟ 13

1. Καθένας έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερα και να εκλέγει τον τόπο της διαμονής του στο εσωτερικό ενός κράτους.
2. Καθένας έχει το δικαίωμα να εγκαταλείπει οποιαδήποτε χώρα, ακόμα και τη δική του, και να επιστρέφει σε αυτήν.

ΑΡΘΡΟ 14

1. Κάθε άτομο που καταδιώκεται έχει το δικαίωμα να ζητά άσυλο και του παρέχεται άσυλο σε άλλες χώρες.
2. Το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί κανείς να το επικαλεστεί, σε περίπτωση δίωξης για πραγματικό αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου ή για ενέργειες αντίθετες προς τους σκοπούς και τις αρχές του ΟΗΕ.

ΑΡΘΡΟ 15

1. Καθένας έχει το δικαίωμα μιας ιθαγένειας.
2. Κανείς δεν μπορεί να στερηθεί αυθαίρετα την ιθαγένειά του ούτε το δικαίωμα να αλλάξει ιθαγένεια.

ΑΡΘΡΟ 16

1. Από τη στιγμή που θα φθάσουν σε ηλικία γάμου, ο άνδρας και η γυναίκα, χωρίς κανένα περιορισμό εξαιτίας της φυλής, της εθνικότητας ή της θρησκείας, έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται και να ιδρύουν οικογένεια. Και οι δύο έχουν ίσα δικαιώματα ως προς τον γάμο, κατά τη διάρκεια του γάμου και κατά τη διάλυσή του.
2. Γάμος δεν μπορεί να συναφθεί παρά μόνο με ελεύθερη και πλήρη συναίνεση των μελλονύμφων.
3. Η οικογένεια είναι το φυσικό και το βασικό στοιχείο της κοινωνίας και έχει το δικαίωμα προστασίας από την κοινωνία και το κράτος.

ΑΡΘΡΟ 17

1. Κάθε άτομο, μόνο του ή με άλλους μαζί, έχει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
2. Κανείς δεν μπορεί να στερηθεί αυθαίρετα την ιδιοκτησία του.

ΑΡΘΡΟ 18

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Στο δικαίωμα αυτό περιλαμβάνεται η ελευθερία για την αλλαγή της θρησκείας ή πεποιθήσεων, όπως και η ελευθερία να εκδηλώνει κανείς τη θρησκεία του ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, μόνος ή μαζί με άλλους, δημόσια ή ιδιωτικά, με τη διδασκαλία, την άσκηση, τη λατρεία και με την τέλεση θρησκευτικών τελετών.
ΑΡΘΡΟ 19

Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, που σημαίνει το δικαίωμα να μην υφίσταται δυσμενείς συνέπειες για τις γνώμες του, και το δικαίωμα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσμο.
ΑΡΘΡΟ 20

1. Καθένας έχει το δικαίωμα να συνέρχεται και να συνεταιρίζεται ελεύθερα και για ειρηνικούς σκοπούς.
2. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί να συμμετέχει σε ορισμένο σωματείο.

ΑΡΘΡΟ 21

1. Καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας του, άμεσα ή έμμεσα, με αντιπροσώπους ελεύθερα εκλεγμένους.
2. Καθένας έχει το δικαίωμα να γίνεται δεκτός, υπό ίσους όρους, στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας του.
3. Η λαϊκή θέληση είναι το θεμέλιο της κρατικής εξουσίας. Η θέληση αυτή πρέπει να εκφράζεται με τίμιες εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξάγονται περιοδικά, με καθολική, ίση και μυστική ψηφοφορία, ή με αντίστοιχη διαδικασία που να εξασφαλίζει την ελευθερία της εκλογής.

ΑΡΘΡΟ 22

Κάθε άτομο, ως μέλος του κοινωνικού συνόλου, έχει δικαίωμα κοινωνικής προστασίας. Η κοινωνία, με την εθνική πρωτοβουλία και τη διεθνή συνεργασία, ανάλογα πάντα με την οργάνωση και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε κράτους, έχει χρέος να του εξασφαλίσει την ικανοποίηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρέπεια και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.
ΑΡΘΡΟ 23

1. Καθένας έχει το δικαίωμα να εργάζεται και να επιλέγει ελεύθερα το επάγγελμά του, να έχει δίκαιες και ικανοποιητικές συνθήκες δουλειάς και να προστατεύεται από την ανεργεία.
2. 'Ολοι, χωρίς καμία διάκριση, έχουν το δικαίωμα ίσης αμοιβής για ίση εργασία.
3. Κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα δίκαιης και ικανοποιητικής αμοιβής, που να εξασφαλίζει σε αυτόν και την οικογένειά του συνθήκες ζωής άξιες στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η αμοιβή της εργασίας, αν υπάρχει, πρέπει να συμπληρώνεται με άλλα μέσα κοινωνικής προστασίας.
4. Καθένας έχει το δικαίωμα να ιδρύει μαζί με άλλους συνδικάτα και να συμμετέχει σε συνδικάτα για την προάσπιση των συμφερόντων του.

ΑΡΘΡΟ 24

Καθένας έχει το δικαίωμα στην ανάπαυση, σε ελεύθερο χρόνο, και ιδιαίτερα, σε λογικό περιορισμό του χρόνου εργασίας και σε περιοδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές.
ΑΡΘΡΟ 25

1. Καθένας έχει δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στον ίδιο και στην οικογένεια του υγεία και ευημερία, και ειδικότερα τροφή, ρουχισμό, κατοικία, ιατρική περίθαλψη όπως και τις απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες. 'Εχει ακόμα δικαίωμα σε ασφάλιση για την ανεργία, την αρρώστια, την αναπηρία, τη χηρεία, τη γεροντική ηλικία, όπως και για όλες τις άλλες περιπτώσεις που στερείται τα μέσα της συντήρησής του, εξαιτίας περιστάσεων ανεξαρτήτων της θέλησης του.
2. Η μητρότητα και η παιδική ηλικία έχουν δικαίωμα ειδικής μέριμνας και περίθαλψης. 'Ολα τα παιδιά, ανεξάρτητα αν είναι νόμιμα ή εξώγαμα, απολαμβάνουν την ίδια κοινωνική προστασία.

ΑΡΘΡΟ 26

1. Καθένας έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται δωρεάν, τουλάχιστον στη στοιχειώδη και βασική βαθμίδα της. Η στοιχειώδης εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να εξασφαλίζεται για όλους. Η πρόσβαση στην ανώτατη παιδεία πρέπει να είναι ανοικτή σε όλους, υπό ίσους όρους, ανάλογα με τις ικανότητες τους.
2. Η εκπαίδευση πρέπει να αποβλέπει στην πλήρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και στην ενίσχυση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιακών ελευθεριών. Πρέπει να προάγει την κατανόηση, την ανεκτικότητα και τη φιλία ανάμεσα σε όλα τα έθνη και σε όλες τις φυλές και τις θρησκευτικές ομάδες, και να ευνοεί την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης.
3. Οι γονείς έχουν, κατά προτεραιότητα, το δικαίωμα να επιλέγουν το είδος της παιδείας που θα δοθεί στα παιδιά τους.

ΑΡΘΡΟ 27

1. Καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει ελεύθερα στην πνευματική ζωή της κοινότητας, να χαίρεται τις καλές τέχνες και να μετέχει στην επιστημονική πρόοδο και στα αγαθά της.
2. Καθένας έχει το δικαίωμα να προστατεύονται τα ηθικά και υλικά συμφέροντά του που απορρέουν από κάθε είδους επιστημονική, λογοτεχνική ή καλλιτεχνική παραγωγή του.

ΑΡΘΡΟ 28

Καθένας έχει το δικαίωμα να επικρατεί μια κοινωνική και διεθνής τάξη, μέσα στην οποία τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα Διακήρυξη να μπορούν να πραγματώνονται σε όλη τους την έκταση.
ΑΡΘΡΟ 29

1. Το άτομο έχει καθήκοντα απέναντι στην κοινότητα, μέσα στα πλαίσια της οποίας και μόνο είναι δυνατή η ελεύθερη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.
2. Στην άσκηση των δικαιωμάτων του και στην απόλαυση των ελευθεριών του κανείς δεν υπόκειται παρά μόνο στους περιορισμούς που ορίζονται από τους νόμους, με αποκλειστικό σκοπό να εξασφαλίζεται η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των άλλων, και να ικανοποιούνται οι δίκαιες απαιτήσεις της ηθικής, της δημόσιας τάξης και του γενικού καλού, σε μια δημοκρατική κοινωνία.
3. Τα δικαιώματα αυτά και οι ελευθερίες δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να ασκούνται αντίθετα προς τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

ΑΡΘΡΟ 30

Καμιά διάταξη της παρούσας Διακήρυξης δεν μπορεί να ερμηνευθεί ότι παρέχει σε ένα κράτος, σε μια ομάδα ή σε ένα άτομο οποιοδήποτε δικαίωμα να επιδίδεται σε ενέργειες ή να εκτελεί πράξεις που αποβλέπουν στην άρνηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που εξαγγέλλονται σε αυτήν.