Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

Σε συναγερμό η χερσόνησος της Κορέας

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας αύξησαν το επίπεδο συναγερμού για τις μονάδες πυροβολικού στη δυτική ακτή της κορεατικής χερσονήσου, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για τα προγραμματισμένα γυμνάσια με πραγματικά πυρά που θα διεξαγάγει η Σεούλ, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή. «Κατανοούμε ότι έχει αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού στις μονάδες πυροβολικού» (του βορρά), τόνισε η κυβερνητική πηγή.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας, αναμένεται να πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά ανοιχτά του νοτιοκορεατικού νησιού Γιονγκπιόνγκ, ανοιχτά της δυτικής ακτής της κορεατικής χερσονήσου πριν από τη δύση του ηλίου την Τρίτη. Το επεισόδιο του Νοεμβρίου στο νησί Γιονγκπιόνγκ σηματοδότησε την πρώτη φορά που βομβαρδίστηκε κατοικημένη από άμαχους περιοχή μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-53). Ο βορειοκορεατικός βομβαρδισμός στοίχισε τη ζωή δύο αμάχων και δύο πεζοναυτών, προκάλεσε τον τραυματισμό 18 ανθρώπων, κατέστρεψε κατοικίες και προκάλεσε περιφερειακή κρίση και ανησυχίες διεθνώς.

Στη Νέα Υόρκη συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζοντας την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, όπου η ένταση κλιμακώνεται ενόψει της διεξαγωγής των ναυτικών ασκήσεων της Σεούλ. Αμερικανός εκπρόσωπος είπε ότι η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας «προγραμματίστηκε για τις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος) προκειμένου τα άλλα μέλη του Συμβουλίου να έχουν το χρόνο για διαβουλεύσεις με τις πρωτεύουσές τους». Η Ρωσία είχε ζητήσει επιμόνως την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Σεούλ ανακοίνωσε στη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου ότι θα πραγματοποιήσει τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά. «Δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρώσουμε τις ασκήσεις μας», δήλωσε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας. Οι ασκήσεις αναμένεται να διαρκέσουν μια ημέρα και θα διεξαχθούν τη Δευτέρα ή την Τρίτη, πρόσθεσε.

Κήρυγμα "προς τον λαό" ανάβει φωτιέ

Αναστάτωση έχει προκληθεί στο εσωτερικό της Ιεραρχίας εξαιτίας των όσων γράφονται για την οικονομική κρίση στο φυλλάδιο «Προς το Λαό», που την Κυριακή ξεκίνησε να μοιράζεται στους ναούς.

Ο αρχιεπίσκοπος φέρεται να έχει ενοχληθεί από το ύφος του κειμένου, ενώ ορισμένοι ιεράρχες επισημαίνουν ότι «σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η Εκκλησία πρέπει να έχει παρηγορητικό και όχι καταγγελτικό λόγο». Άλλοι ιεράρχες, θεωρούν ότι το συγκεκριμένο κείμενο απηχεί τις θέσεις ορισμένων ιεραρχών αλλά οπωσδήποτε όχι ολόκληρης της ιεραρχίας.

«Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας», αναφέρεται και σε άλλο σημείο του τετρασέλιδου φυλλαδίου επισημαίνεται: «Είναι αλήθεια ότι αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι πρωτόγνωρο και συνταρακτικό. Μαζί με την πνευματική, κοινωνική και οικονομική κρίση συμβαδίζει και η πάσης φύσεως ανατροπή. Πρόκειται για προσπάθεια εκρίζωσης και εκθεμελίωσης πολλών παραδεδομένων, τα οποία ως τώρα θεωρούνταν αυτονόητα για τη ζωή του τόπου μας... Τα μέτρα αυτά τα απαιτούν οι δανειστές μας. Δηλώνουμε δηλαδή ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων-δανειστών μας.... Όλες αυτές τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας που σήμερα επιχειρούμε με βίαιο τρόπο να αλλάξουμε, γιατί δεν τις αλλάξαμε στην ώρα τους; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ; Τα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια».

Σε άλλο σημείο είναι πιο οξεία η κριτική εναντίον των πολιτικών προσώπων: «Πώς τότε υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας ότι οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή και σήμερα αισθάνονται ασφαλείς, γιατί ενεργούν ως εντολοδόχοι; Σήμερα γίνονται ριζικές ανατροπές για τις οποίες άλλοτε θα αναστατωνόταν όλη η Ελλάδα και σήμερα επιβάλλονται χωρίς σχεδόν αντιδράσεις...» Η κριτική στους πολιτικούς συνεχίζεται και σε άλλα σημεία: «Μια ηγεσία που δεν μπόρεσε να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στο λαό, που δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, που πρόβαλε λαθεμένα πρότυπα, που καλλιέργησε τις πελατειακές σχέσεις, μόνο και μόνο γιατί είχε ως στόχο την κατοχή και τη νομή της εξουσίας».

Ο συντάκτης του κειμένου πάντως, αναφέρεται και στις ευθύνες των πολιτών λέγοντας: «Μια ηγεσία που στην πράξη αποδεικνύεται ότι ουσιαστικά υπονόμευσε τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και του λαού. Και από την άλλη πλευρά, ένας λαός, εμείς που λειτουργήσαμε ανεύθυνα παραδοθήκαμε στην ευμάρεια, στον εύκολο πλουτισμό, και στην καλοπέραση, επιδοθήκαμε στο εύκολο κέρδος και στην εξαπάτηση. Δεν προβληματιστήκαμε για την αλήθεια των πραγμάτων».

Ασκεί όμως και αυτοκριτική για τους εκκλησιαστικούς ταγούς, λέγοντας ότι: «Ξέρουμε ότι κάποιες φορές σας πικράναμε, σας σκανδαλίσαμε ίσως. Δεν αντιδράσαμε άμεσα και καίρια σε συμπεριφορές που σας πλήγωσαν». Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο αυτό είναι αποτέλεσμα των εισηγήσεων για την οικονομική κρίση που ενέκρινε η Ιεραρχία του περασμένου Οκτωβρίου και συντάκτης φέρεται να είναι ο μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος.

Σε ποιουςπήγαν να χαρίσουν 24 δισ. ευρώ

 Απο το πρώτο θέμα
 
Από τη μία η κυβέρνηση μειώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων και από την άλλη σβήνει τα χρέη εταιρειών και επιχειρηματιών που τις προηγούμενες δεκαετίες ωφελήθηκαν σε βάρος του κράτους.

Η πρακτική κάποιων απότους οφειλέτες, από τους οποίους όλα αυτά τα χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπόρεσε να εισπράξει ούτε ένα ευρώ, ήταν σχετικά απλή: εξέδιδαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια εισπράττοντας παράνομα τον ΦΠΑ άλλα ταυτόχρονα φέσωναν και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς δεν πλήρωναν σε εισφορές ούτε ένα ευρώ για τους υπαλλήλους τους που απασχολούσαν.

Πάνω από 3.700 εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που οφείλουν συνολικά στο κράτος το θηριώδες ποσό των 24-25 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει άφεση αμαρτιών, χωρίς όμως αποτέλεσμα προς το παρόν, καθώς ο υπουργός Οικονομικών απέσυρε τη σχετική διάταξη από το πολυνομοσχέδιο. Το Βατερλό της κυβέρνησης οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν έντονα στο συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ περί διαγραφής των 25 από τα 33 δισ.που είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς τους ζητήθηκε να ψηφίσουν μια διάταξη, χωρίς όμως νωρίτερα να έχουν δημοσιοποιηθεί τα ονόματα που περιλαμβάνει. Τα ποσά αυτά προέρχονται από χρέη που -σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου- χαρακτηρίζονται από τις εφορίες ως ανεπίδεκτα είσπραξης, εκφράστηκαν όμως έντονες αμφιβολίες σχετικά με τη σκοπιμότητα της διάταξης και το σε ποιους ανήκαν αυτά τα -υπό διαγραφή- χρέη. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τις εκλογές του 2009 ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος σε αυτά τα χρήματα που τότε εθεωρείτο από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ ότι μπορούν να εισπραχθούν, είχε πει την περίφημη φράση «λεφτά υπάρχουν». Κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει με νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα θωρακίζεται -όπως εκτιμούν- περισσότερο.

Στόχος είναι, διευκρινίζει η ίδια πηγή, να εφαρμοστεί αυτό που γίνεται σε άλλες χώρες. Δηλαδή, να διαπιστωθούν οι λόγοι για τους οποίους οι ΔΟΥ χαρακτηρίζουν ανεπίδεκτες είσπραξης αυτές τις οφειλές. Δηλαδή, αν μέρος των 24 δισ. ευρώ είναι οφειλές «εν ζωή», τότε αυτές να εισπραχθούν τελικά. Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που οφείλονται δεν πρόκειται να εισπραχθεί ποτέ, καθώς πρόκειται είτε για οφειλές εταιρειών που έχουν πτωχεύσει εδώ και χρόνια, είτε για πρόστιμα από πλαστά και εικονικά τιμολόγια φυσικών προσώπων χωρίς περιουσία, είτε για πολίτες με υψηλά χρέη που έχουν αποβιώσει αλλά οι κληρονόμοι τους δεν τα αποδέχτηκαν.

Η λίστα με τους οφειλέτες Το «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει σήμερα ένα μέρος από τη λίστα με τις οφειλές που έχουν στο κράτος συνολικά 4.000 επιχειρήσεις (και φυσικά πρόσωπα), οι οποίες, αν όλα αυτά τα χρόνια πλήρωναν τα χρέη τους, τότε η κυβέρνηση δεν θα «έκοβε» τους μισθούς χιλιάδων υπαλλήλων, όπως για παράδειγμα των δικαστικών, των καθηγητών, των αστυνομικών κ.ά. Κάποιες από αυτές -λιγοστές- τα έχουν ρυθμίσει και ήδη πληρώνονται, ενώ κάποιες άλλες, παρόλο που τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σχετικές ρυθμίσεις, δεν πληρώνονται. Υπάρχουν όμως και επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει, τους πρώην ιδιοκτήτες των οποίων κανένας κρατικός υπάλληλος δεν ενοχλεί, αν και έχουν μεγάλη ακίνητη και κινητή περιουσία, καθώς έχουν μεταβιβάσει τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η λίστα με τις πιο γνωστές εταιρείες και τους επιχειρηματίες έχει ως εξής:

-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΣΣΙΜΑΤΗΣ. Ο οικονομολόγος από τη Θεσσαλονίκη ήταν συντονιστής της μεγάλης υπόθεσης με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, η οποία εκτυλίχθηκε κυρίως στη Θεσσαλονίκη κατά τη δεκαετία του 1990 και αποκαλύφθηκε το 2001.Του έχουν καταλογιστεί πρόστιμα ύψους 636 εκατ. ευρώ ενώ έχει καταδικαστεί σε 223 χρόνια φυλακή.

-ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ. Οι οφειλές της από τη γνωστή υπόθεση των ομολόγων που πούλησε στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται στο ποσό των 551 εκατ. ευρώ.

-ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ -ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε. Η εταιρεία έχει ήδη τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, οφείλει το ποσό των 551 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ που οφείλει στο ΙΚΑ.

-ΟΣΕ. Οι οφειλές ανέρχονται στο θηριώδες ποσό των 383 εκατ. ευρώ.

-EXPRESS SERVICE. Η εταιρεία είναι εν λειτουργία και οφείλει 33 εκατ. ευρώ. Ιδιοκτήτης είναι ο επιχειρηματίας Γιάννης Ραπτόπουλος, ο οποίος διαθέτει μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και μια υπερπολυτελή βίλα στη Θεσσαλονίκη. Το 2001 ο τότε υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη είχαν αποφασίσει την αναστολή της λειτουργία της επιχείρησης, απόφαση όμως που ανατράπηκε λίγους μήνες μετά. Αλλες εταιρείες του ίδιου επιχειρηματία οφείλουν το ποσό των 34 εκατ. ευρώ.

-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ. Οφείλει το ποσό των 22,7 εκατ. ευρώ.

-ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ. Η εταιρεία εμφανίζεται να έχει διακόψει οριστικά τις λειτουργίες της, αν και οφείλει το ποσό των 19 εκατ. ευρώ. Πλέον ονομάζεται Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας και ανήκει στον επιχειρηματία Νίκο Ταβουλάρη.

- ΝΑΥΣΙ Α.Ε. Ναυπηγεία στο Πέραμα που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Ανηκαν στον επιχειρηματία Γ. Καλογερίδη. Οι οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 15 εκατ. ευρώ.

-HELLENIC QUALITY FOODS: Πρόκειται για την εταιρεία με την επωνυμία «Κοτόπουλα Μιμίκος». Επικεφαλής είναι ο Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου και το συνολικό ποσό της οφειλής ανέρχεται στο ποσό των 8,3 εκατ. ευρώ.

-SEX FORM. Η εισηγμένη εταιρεία παραγωγής εσωρούχων κήρυξε πτώχευση το 2006, αφήνοντας χρέη 6,1 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία απασχόλησε πολλές φορές την επενδυτική κοινότη- τα, αφενός λόγω της τρελής κούρσας της μετοχής της μεσούσης της χρηματιστηριακής κρίσης το 2002-2003, αφετέρου με τα... καμώματα του βασικού της μετόχου, ο οποίος κατηγο- ρήθηκε ότι καταχράστηκε 5 εκατ. ευρώ από το ταμείο της.

-TVΧ ΕΛΛΑΣ. Πρόκειται για τη γνωστή εταιρεία μεταλλείων της Χαλκιδικής, η οποία οφείλει το ποσό των 5,8 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εμφανίζεται να έχει πτωχεύσει.

-ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ. Το χρέος του γνωστού τραγουδιστή υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια.

-ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΣ SECURITY. Η εταιρεία οφείλει 4,6 εκατ. ευρώ.

-ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. Εχει καταθέσει αίτηση για το άρθρο 99 ενώ οφείλει το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ

-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΨΗ. Οι οφειλές της άλλοτε πανίσχυρης οικογένειας ανέρχονται στο ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχει υψηλά χρέη και στις τράπεζες που φημολο- γείται ότι υπερβαίνουν τα 50 έως 100 εκατ. ευρώ.

-ΠΙΤΣΑ ΦΑΝ. Εχει οφειλές που υπερβαίνουν τα 2,5 εκατ. ευρώ.

-ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ: Ηταν μια από τις διάσημες επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου του 1999. Βασικοί μέτοχοι ήταν η οικογένεια Ταμπακούλη και Πατραμάνη. Η εταιρεία έχει υποβάλειαίτηση για να περιέλθει σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Χρωστάει 2,4 εκατ. ευρώ, αν και όπως εκτιμάται η ακίνητη περιουσία της ανέρχεται στο ποσό των 120 εκατ. ευρώ.

-ΝΕΟ ΚΑΝΑΛΙ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ. Ο πάλαι ποτέ ραδιοτηλεοπτικός σταθμός NEW CHANNEL (πτωχευμένο) του επιχειρηματία Μανούση έχει οφειλές ύψους 2,1 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος σήμερα δραστηριοποιείται στα ναυτιλιακά με την εταιρεία ΣΑΟΣ και εκτιμάται ότι έχει σημαντική ακίνητη περιουσία και υψηλές καταθέσεις.

-ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗ. Η εταιρεία του πάλαι ποτέ γνωστού επιχειρηματία Ανδρέα Κορασίδη, που τα τελευταία χρόνια φυτοζωεί, οφείλει το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.

-Σ.Κ. ΠΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΣ. Ο έμπορος αυτοκινήτων Σπύρος Παζαρόπουλος, που όπως λέγεται στην αγορά αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με τις εταιρείες του, έχει χρέη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Τα χρέη του προς τις τράπεζες υπερβαίνουν τα 15-20 εκατ. ευρώ.

-ΓΛΟΥ Α.Ε. Οι επιχειρηματίες Γιώργος και Αντώνης Γλου έχουν οφειλές 880.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή έχουν προβλήματα με τη γερμανική Δικαιοσύνη καθώς η εταιρεία Puma έχει κινηθεί εναντίον τους για πλήθος οικονομικών ατασθαλιών που ανακαλύφθηκαν.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ MΗΤΣΗΣ. O γνωστός ξενοδόχος από τη Ρόδο Σ. Μήτσης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 800.000 ευρώ. Είναι βασικός μέτοχος σε μεγάλα ξενοδοχεία στη Ρόδο και διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία.

-ΑΛΝΤΕΜΑΡ: Ο ξενοδόχος Νίκος Αγγελόπουλος από δύο εταιρείες του έχει οφειλές ύψους 834.000 ευρώ. Διαθέτει σημα-ντική περιουσία στη Χερσόνησο της Κρήτης.ΤΡΙΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
1) Γιατί το οικονομικό επιτελείο δεν περίμενε να διαπιστώσει το αξιόπιστο των γνωμοδοτήσεων αυτών από τις εφορίες ώστε να δει ποια από αυτά τα χρέη μπορούν τελικά να καταλήξουν στα δημόσια ταμεία, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία;

2) Γιατί δεν έδωσε εντολή στην επιτροπή ελέγχου του ανεπίδεκτου είσπραξης αυτών των οφειλών να λειτουργήσει τάχιστα και να αποφανθεί και στη συνέχεια να κατατεθεί σχετική διάταξη; Γιατί προτιμήθηκε πρώτα να νομοθετηθεί η διαγραφή των χρεών και στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί η αρμόδια επιτροπή;

3) Γιατί προτιμήθηκε πρώτα να νομοθετηθεί η διαγραφή των χρεών και στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί η αρμόδια επιτροπή;

ΤΣΑΒΕΣ:ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο στη χώρα του νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ Λάρι Πάλμερ, τον οποίο κατηγόρησε για "έλλειψη σεβασμού" απέναντι στην κυβέρνησή του.
"Ο κ. Πάλμερ δεν θα έλθει εδώ", δήλωσε ο Τσάβες το Σάββατο σε συνάντηση με νέα μέλη του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας...

"Εάν έλθει θα πρέπει να τον σταματήσουμε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαϊκετία. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μαντούρο θα του προσφέρει ένα καφέ εκ μέρους μου και ύστερα άντε γεια. Δεν μπορεί να εισέλθει στη χώρα αυτή", πρόσθεσε ο Ούγκο Τσάβες.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ότι εξέφρασε γραπτώς στην Ουάσινγκτον τη θέση της κυβέρνησής του.
Σύμφωνα με τον Τσάβες, ο Πάλμερ με τα σχόλιά του στέρησε ο ίδιος από τον εαυτό του τα διαπιστευτήριά του.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αναφερόταν στα σχόλια του Πάλμερ κατά την αξιολόγησή του ως πρεσβευτή από την αμερικανική Γερουσία σύμφωνα με τα οποία, κολομβιανοί αντάρτες βρίσκονται στο έδαφος της Βενεζουέλας και η Κούβα ασκεί επιρροή στις ένοπλες δυνάμεις της Βενζουέλας το ηθικό των οποίων είναι χαμηλό.

ΦΕΥΓΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 40.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Στην έξοδο από το Δημόσιο οδηγούν χιλιάδες υπαλλήλους οι αλλαγές στο καθεστώς ασφάλισης και την συνταξιοδότηση! Η ανασφάλεια λόγω της οικονομικής κατάστασης και οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση κάνουν τους δημοσίους υπαλλήλους να φεύγουν προκειμένου να σώσουν όσα περισσότερα μπορούν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι αιτήσεις συνταξιοδότησης το 2010 θα ξεπεράσουν τις 35.000, ενώ εντός του 2011 αναμένεται να φύγουν από τις υπηρεσίες 40.000 υπάλληλοι.
Καθημερινά, περίπου 700 άτομα πηγαίνουν στο Λογιστήριο προκειμένου να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις εξόδου και τα δικαιώματά τους.

Από την πλευρά τους, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των υπαλλήλων που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εντός του 2010, που είναι κυρίως γυναίκες με ανήλικα παιδιά, 20ετή υπηρεσία και κοντά στο 50ο έτος της ηλικίας τους.

Mε το νέο ασφαλιστικό, εξισώνονται σταδιακά από την 1.1.2011 τα όρια ηλικίας και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες και θα απαιτούνται 25 χρόνια υπηρεσίας. Συνοπτικά, το όριο ηλικίας με ανήλικα παιδιά ανεβαίνει στο 52ο έτος το 2011, το 2012 στο 55ο έτος και το 2013 στο 65ο έτος, ενώ χρήση του δικαιώματος μπορεί να κάνει μόνο ένας από τους δύο γονείς.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ευρωπαϊκή εκστρατεία για τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών για την υιοθέτηση των ευρωομολόγων και της οικονομικής διακυβέρνησης, προανήγγειλε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Κ. Ο. του...
κόμματός του. Το ένα εκατομμύριο υπογραφές είναι η επίσημη προϋπόθεση για τη νέα συνθήκη της Λισαβόνας ώστε να ξεκινήσει επισήμως η επεξεργασία και η συζήτηση των παραπάνω θεμάτων στην Ε.Ε.

Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα πρότεινε και τη δημιουργία επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις και τις κινήσεις που χρειάζονται για να προωθηθεί αποτελεσματικά η παραπάνω πρωτοβουλία.

Για τη συγκεκριμένη ομάδα, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε τους:

- Βάσω Παπανδρέου, τακτικό μέλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την δυτικοευρωπαϊκή Ένωση.
- Πέτρο Ευθυμίου, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.
- Ντίνο Βρεττό, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση.
- Νάσο Αλευρά, τακτικό μέλος στη Διακοινοβουλευτική Ένωση.
- Παντελή Οικονόμου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου
- Ηλία Μόσσιαλο, Πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ.
- Άννυ Ποδηματά, ευρωβουλευτή και εισηγήτρια για το θέμα των ευρωομολόγων στην ευρωβουλή.
- Χρήστο Πολυζωγόπουλο, Πρόεδρο της ΟΚΕ.

ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

 Θυμάστε τον Άγιο. Αστικής? 2 δις δραχμές, βίλες, πισίνες για τα γεράματα του, για μια ώρα ανάγκης!!!

Από το πρωί σε όλους τους Ιερούς Ναούς θα μοιράζεται το φυλλάδιο «Προς τον Λαό» και θα περιέχει την πρώτη σκληρή τοποθέτηση της ελλαδικής εκκλησίας για την οικονομική κρίση. Η Ιερά Σύνοδος υποστηρίζει πως η χώρα μας είναι «υπό κατοχή και...
εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων - δανειστών μας».
Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και ύστερα από τις αντιπαραθέσεις που υπήρξαν στο εσωτερικό της συνόδου για την στάση που τηρεί κυρίως ο Αρχιεπίσκοπος, η εκκλησία παίρνει ξεκάθαρη θέση κατηγορώντας τις πολιτικές ηγεσίες που έφεραν σε αυτό το αδιέξοδο την χώρα μας.
«Μια ηγεσία που στην πράξη αποδεικνύεται ότι ουσιαστικά υπονόμευσε τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και του λαού. Και από την άλλη πλευρά, ένας λαός, εμείς που λειτουργήσαμε ανεύθυνα. Παραδοθήκαμε στην ευμάρεια, στον εύκολο πλουτισμό, και στην καλοπέραση, επιδοθήκαμε στο εύκολο κέρδος και στην εξαπάτηση. Δεν προβληματιστήκαμε για την αλήθεια των πραγμάτων», συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.
Προσθέτουν επίσης πως η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν είπε την αλήθεια από την πρώτη στιγμή στον ελληνικό λαό.

ΖΗΤΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ


Ξεκίνησαν οι πιέσεις προς την Ιρλανδία για νέα μέτρα, μόλις μια μέρα μετά την έγκριση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του δανείου των 22,5 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση, με ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου, στην οποία εκτιμάται ότι ο στόχος για περιορισμό...
του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ ως το 2015 δεν θα επιτευχθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα. Εκτιμά ότι το έλλειμμα δεν θα πέσει κάτω από το 4,8% και αναφέρει ότι η πάλαι ποτέ "κέλτικη τίγρη" έχει μπροστά της εμπόδιο που θέτουν σε αμφισβήτηση την αποπληρωμή του δανείου που μόλις έλαβε.

Ο διεθνής οργανισμός αναγνωρίζει μεν τις προσπάθειες της ιρλανδικής κυβέρνησης, ζητά δε την υιοθέτηση και νέων πολιτικών λιτότητας, "μεσοπρόθεσμα". Παράλληλα, εκφράζει ανησυχία για πολιτική αστάθεια και περιμένει ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις πρόωρες εκλογές θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου.

Τέλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η ιρλανδική κρίση στις υπόλοιπες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντας ως τις πλέον ευάλωτες την ελληνική, την ισπανική και την πορτογαλική. Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας βρίσκονται Βέλγιο και Ιταλία.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

 Αυτό θα πει τεχνολογία. Οι βόμβες των αμερικανων πετυχαίνουν πάντα τρομοκράτες!!!

Περίπου 60 άνθρωποι εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν από μία σειρά πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή Κιμπέρ του Πακιστάν.Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας, όλοι οι νεκροί ήταν αντάρτες. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή...

Οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις είναι συχνές στην περιοχή του Ουαζιριστάν, ωστόσο σπανίως πραγματοποιούνταν στο Κιμπέρ.
Εν τω μεταξύ, η CIA απέσυρε κορυφαίο κατάσκοπό της από το Πακιστάν, μετά τη σύνδεση του ονόματός του σε μήνυση που σχετίζεται με τις πυραυλικές επιθέσεις.
Οι επιθέσεις των ΗΠΑ έχουν εξοργίσει τους Πακιστανούς, καθώς δεκάδες είναι οι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους.

ΠΕΘΑΝΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ..

H Ζακλίν ντε Ρομιγί η τελευταία μεγάλη φίλη της Ελλάδας, έφυγε πλήρης ημερών σε ηλικία 93 ετών το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου. Η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο College de France, και η πρώτη γυναίκα μέλος της Academie des inscriptions et belles-lettres στην...
οποία και προήδρευσε κατά το έτος 1987.
H Ζακλίν ντε Ρομιγί υπήρξε μέλος της Ακαδημίας της Δανίας, της Βρετανικής Ακαδημίας, των Ακαδημιών της Βιέννης, των Αθηνών, της Νάπολης, του Τορίνο, των Κάτω Χωρών, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Γεννήθηκε στην "Ακρόπολη της Γαλλίας" στην Chartres το 1913 και σπούδασε Λατινικά και Αρχαία ελληνικά στο lycee Moliere.

19 Δεκέμβρη 1797: Συλλαμβάνεται στην Τεργέστη ο εθνεγέρτης Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος).

Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος)
1757 – 1798


Πρόδρομος και πρωτεργάτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ο Αντώνιος Κυριαζής ή Κυρίτζης -όπως ήταν το πραγματικό όνομά του- γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο της Μαγνησίας. Ο ίδιος προτίμησε να χρησιμοποιεί ως επώνυμο αυτό της γενέτειράς του, ενώ οι έλληνες διανοούμενοι που ζούσαν στην εξορία τον αποκαλούσαν Φεραίο, επειδή στην αρχαιότητα η πόλη του ονομαζόταν Φεραί.

Ο νεαρός Ρήγας εγκατέλειψε το Βελεστίνο πολύ νωρίς, αφού πρώτα πήρε την βασική του μόρφωση. Το 1785 πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνέχισε τις σπουδές του κι εντάχθηκε στο περιβάλλον των Φαναριωτών, ενώ το 1788 εγκαταστάθηκε στη Βλαχία ως διοικητικός υπάλληλος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν διακρίθηκε ως λόγιος και συγγραφέας. Το 1790 και το 1796 ταξίδεψε στη Βιέννη για να τυπώσει τα βιβλία του, μεταξύ αυτών το «Σχολείο των ντελικάτων εραστών», το «Φυσικής Απάνθισμα», ο «Ηθικός Τρίποδας» και ο «Ανάχαρσις».

Ως κορυφαίο έργο του, πάντως, θεωρείται η «Νέα Πολιτική Διοίκησις των κατοίκων της Ρούμελης, της Μικράς Ασίας, των Μεσογείων Νήσων και της Βλαχομπογδανίας» που περιείχε:
- τον Θούριο, γνωστό επαναστατικό άσμα
- μια επαναστατική προκήρυξη
- τη διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου
σύμφωνα με τα πρότυπα των Γάλλων
Διαφωτιστών
- το Σύνταγμα του Ρήγα

Το πολιτικό όραμα του Ρήγα συνίστατο στη δημιουργία μιας πολυεθνικής βαλκανικής επικράτειας που θα ήταν απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις της οθωμανικής πολιτικής και στην οποία οι Έλληνες θα είχαν κυρίαρχη θέση. Για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου προσπάθησε να εξεγείρει όλους τους υπόδουλους στους Οθωμανούς λαούς της Βαλκανικής εναντίον του κοινού τυράννου.

Επεδίωξε, μάλιστα, να συναντήσει τον Μεγάλο Ναπολέοντα για να ζητήσει τη βοήθειά του. Συνελήφθη, όμως, στις 19 Δεκεμβρίου του 1797 από τους Αυστριακούς στην Τεργέστη και παραδόθηκε στους Τούρκους, οι οποίοι τον σκότωσαν δια στραγγαλισμού στις 12 Ιουνίου του 1798 στο Βελιγράδι.

Σαν σήμερα 19 Δεκέμβρη 1915 γενήθηκε η Eντίθ Πιαφ 1

Eντίθ Πιαφ
1915 – 1963

H Eντίθ Zιοβανά Γκασιόν, που αργότερα θα της έδιναν το στοργικό επίθετο Πιάφ - σπουργιτάκι στα γαλλικά- γεννήθηκε στο Παρίσι, στις 19 Δεκεμβρίου του 1915. H μητέρα της, τραγουδίστρια του δρόμου, παράτησε το παιδί στη γιαγιά του, που διατηρούσε οίκο ανοχής σε επαρχιακή κωμόπολη.

Σε ηλικία οκτώ ετών, η μικρή Eντίθ τυφλώθηκε από άγνωστη αιτία, ωστόσο ξαναβρήκε το φως της πολλούς μήνες μετά. Στα εφηβικά της χρόνια, την πήρε κοντά του ο πατέρας της, που εργαζόταν ως ακροβάτης σε τσίρκο, και την έβαζε να τραγουδάει για να συμπληρώνει το «νούμερό» του.

Όταν ξέσπασε ο B' Παγκόσμιος Πόλεμος, η Πιαφ ήταν ήδη διάσημη. Μία φωνή που παρηγορούσε τους Γάλλους στα δύσκολα εκείνα χρόνια της εθνικής ταπείνωσης. Μετά το τέλος του πολέμου η φήμη της ανέβηκε στα ύψη. Ωστόσο, στη ζωή της δεν κυριάρχησε το ρόδινο χρώμα. Το ιατρικό ιστορικό της περιλαμβάνει τραυματισμούς σε τροχαία, κούρες αποτοξίνωσης, επτά εγχειρήσεις και μια απόπειρα αυτοκτονίας. Το μοναδικό της παιδί, η Μαρσέλ, πέθανε σε ηλικία δύο ετών, το 1935.

Άρρωστη και καταβεβλημένη, η Εντίθ Πιάφ έφυγε από τη ζωή πριν συμπληρώσει τα 48 της χρόνια, στις 11 Οκτωβρίου του 1963. Έως και σήμερα θεωρείται η μεγαλύτερη φωνή της Γαλλίας και μία από τις πιο συγκλονιστικές του κόσμου.

Κλασσικές ερμηνείες
O Λεό Φερέ έγραψε για την Εντίθ Πιάφ το «Les amants de Paris», o Aνρί Kοντέ το «Padam–padam», ο νεαρός Zορζ Mουστακί τής έδωσε τον υπέροχο «Mylord», ο Σαρλ Nτιμόν το εμβληματικό «Non, je ne regrette rien».

H Mαργκερίτ Mονό, ταλαντούχα πιανίστα και συνθέτις, της έγραψε μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια της - ανάμεσά τους το «Hymne a l'amour», εμπνευσμένο από τον θάνατο του Mαρσέλ Σερντάν, του πρωτοπυγμάχου που ήταν ο μεγάλος έρωτας της τραγουδίστριας και που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα. H ίδια η Πιαφ άφησε το επισκεπτήριό της στη σύνθεση, με το χιλιοτραγουδισμένο «La vie en rose».