Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Απομυζώντας. ένα άδειο μπιμπερό...

Ναυσικά Διαμαντοπούλου
http://stavrochoros.pblogs.gr/tags/paidia-gr.html
Η φωτογραφία λήφθηκε από τον Mohammad Sajjad του Associated Press. Ο Guardian βρήκε την ταυτότητα του πιτσιρικά με το άδειο μπιμπερό. Πρόκειται για τον δίχρονο Ρεζά Χαν, τον οποίο ακολούθησε στο μπαλωμένο καταυλισμό που ζει σε δρόμο της πόλης Αζακέλ, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πεσαβάρ.

Στον καταυλισμό βρίσκονται ανάκατες περίπου δύο ντουζίνες σκηνές που δώρισαν διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά καμία δεν προστατεύεται. Οι κάτοικοί της πρέπει να προφυλαχθούν από μόνοι τους και βασίζονται στην ελεημοσύνη των περαστικών.

Εκεί ζουν 19 οικογένειες, όλοι αφγανοί πρόσφυγες: άνθρωποι που εκτοπίστηκαν μία φορά εξαιτίας του εμφυλίου και τώρα από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Η οικογένεια του Ρεζά κατάγεται από μία πόλη κοντά στην Καμπούλ. Ο πατέρας του εγκατέλειψε την περιοχή, όταν ήταν μικρό αγόρι, πριν από περίπου 30 χρόνια, για να ξεφύγει από τον κύκλο της κατοχής και των αλληλοεξοντωτικών μαχών στην πατρίδα του.

Οταν τον βρήκε ο Guardian, ο Ρεζά ήταν στην σκηνή μαζί με τη μητέρα του, Φατιμά, ενώ έξι από τα επτά αδέλφια του ήταν όλα κουλουριασμένα μέσα σε μία μπλε κουβέρτα που εκτεινόταν μέχρι το λασπωμένο έδαφος. Εσφιγγε ακόμη στα χεράκια το ίδιο μπουκάλι. Ηταν ακόμη άδειο.

Η Φατιμά προσπάθησε να ηρεμήσει το αγόρι, που έκλαψε, όπως και ο δίδυμος αδελφός του, Μαχμούντ. Κάλυψε τα τρία από τα άλλα παιδιά της -είχε οκτώ και όλα κάτω των 9 ετών- με μία βρώμικη κουνουπιέρα που της έδωσε κάποιος περαστικός, η οποία όμως ήταν γεμάτη τρύπες.

Το μεγαλύτερο παιδί της, η 9χρονη Σαϊμά, ήταν αμίλητη και έμοιαζε να είναι αποκομμένη από τους γύρω της. Τα πράσινα μάτια της κοιτούσαν με ένα απλανές βλέμμα ευθεία και φαινόταν να αγνοεί τις κραυγές των αδελφών της.

Οι μύγες κάλυπταν σαν στρώμα τις λίγες κουβέρτες που βρίσκονταν στο έδαφος και σχημάτιζαν σμήνος γύρω από τα παιδιά. Στην σκηνή υπήρχαν λίγα πολύτιμα αντικείμενα, όπως μία μικρή κατσαρόλα, λίγα μαξιλάρια και δυο - τρία παιδικά ρούχα.

Η δυσωδία από τις ακαθαρσίες ανθρώπων και ζώων έκαναν ανυπόφορη την ζεστή και υγρή ατμόσφαιρα. Δεν υπάρχουν αποχετεύσεις, παρά μόνο ρηχά, ανοιχτά χαντάκια με ακαθαρσίες που προσελκύουν μύγες και κουνούπια.

«Δεν έχουν να φάνε τίποτα σήμερα. Δεν έχω φαγητό», λέει η Φατιμά, καθώς προσπαθεί να διώξει τις μύγες από τα παιδιά της με μία μπαμπού βεντάλια. «Κλαίει από την πείνα», λέει δείχνοντας τον Ρεζά. Εχει περάσει ένας μήνας που δεν έχει πιει γάλα».

Την μέρα αυτή, ο πατέρας του Ρεζά, Ασλάμ, ήταν στο κοντινό νοσοκομείο με την 7χρονη κόρη του, η οποία είχε πάθει μόλυνση στο δέρμα από τις ανθυγιεινές συνθήκες ζωής. Ο Ρεζά και κάποια από τα αδελφάκια του εμφανίζουν κι αυτά κόκκινα εξανθήματα και είναι υποσιτισμένα.

Τα λεπτά μαλλιά τους έχουν γίνει μια συμπαγής μάζα, λέει η μητέρα τους. «Είμαστε έτσι εδώ και ένα μήνα. Εχουμε κουραστεί από όλες αυτές τις μύγες και χωρίς τροφή. Πριν έρθουν οι πλημμύρες, ο σύζυγός μου εργαζόταν. Ημασταν μεν φτωχοί και τότε, αλλά με γεμάτο στομάχι», συμπληρώνει η Φατιμά.

Η δεκαμελής οικογένεια ζούσε ανάμεσα στους 23.000 κατοίκους του αφγανικού προσφυγικού καταυλισμού, περίπου 20 λεπτά από την τωρινή τους -δίπλα στο δρόμο- κατοικία. Ο Ασλαμ πωλούσε κοτόπουλα για να ζήσει, πηγαίνοντας πόρτα πόρτα με ένα ποδήλατο. Κέρδιζε περίπου 2 δολάρια την ημέρα.

«Πρέπει να κυνηγήσουμε το φαγητό που δεν δίδεται από μερικές οργανώσεις στις σκηνές», τονίζει η Φατιμά. Τα παιδιά της τρώνε μία φορά την ημέρα, συνήθως τα βράδια ευχαριστώντας τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που τους παρέχει γεύματα για το ραμαζάνι. Ομως το Ραμαζάνι τελειώνει.

«Θέλω να πω σε όλον τον κόσμο, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να φτάσει σε εμάς τροφή;», ικετεύει. «Κοιτάξτε», λέει δείχνοντας τα δίδυμά της στην αγκαλιά της. «Σας παρακαλούμε, τα παιδιά μας πεθαίνουν από την πείνα».

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου


Για μια δύσκολη νέα χρονιά κάνει λόγο στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, ο οποίος επισημαίνει ότι «η ζωή των ανθρώπων ευτελίζεται από την εκμετάλλευση, τη βία, τη φτώχεια και τη δυστυχία και πληρώνει το κόστος από την περιφρόνηση της αγάπης και της δικαιοσύνης».

Παράλληλα επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αφήσουμε «τη θλίψη και την αγωνία να φωλιάσουν στις καρδιές μας», προτείνοντας «ας αφήσουμε το φως των Χριστουγέννων να πλημμυρίσει την ύπαρξή μας και τα χείλη μας ας ψάλλουν το χαρμόσυνο μήνυμα: "Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία"».

Το μήνυμα του Μακαριωτάτου έχει ως εξής:

Αγαπητοί Αδελφοί,
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά

Τα φετινά Χριστούγεννα μοιάζουν να σκιάζονται από τη θλίψη, την ανησυχία, τον σκεπτικισμό και την απογοήτευση των ανθρώπων για το πού οδηγείται η πορεία της Πατρίδας μας και του κόσμου ολόκληρου. Οι μεγαλύτεροι στην ηλικία αγωνιούν και οι νεώτεροι αγανακτούν, νιώθοντας την αβεβαιότητα να απειλεί το μέλλον τους. Όταν η φτώχεια επιτείνεται, όταν απαξιώνεται η ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου, καθώς αυτό νοείται ως ηλεκτρονικά ψηφιοποιημένη παραγωγική μονάδα χωρίς σεβασμό στη μοναδικότητα της ύπαρξης και στην ελευθερία που μας χάρισε ο Θεός, όταν οι συνοικίες των πόλεων μετατρέπονται σε αβίωτα γκέτο ετερόκλητων αναξιοπαθούντων πληθυσμών, τότε η χριστουγεννιάτική ατμόσφαιρα δηλητηριάζεται από την απελπισία που μας περιβάλλει.

Όμως, όσο εμφανέστερο γίνεται το σκοτάδι τόσο επιτακτικότερη είναι η ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα στο φως. Είναι καιρός να θέσουμε ξανά στο επίκεντρο της ζωής μας τον Χριστό. Να θυμηθούμε ότι "ο λαός ο πορευόμενος εν σκότει είδε φως μέγα". Είδε "φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν", διότι "επεσκέψατο ημάς, εξ ύψους ο Σωτήρ ημών,..., και οι εν σκότει και σκιά, εύρομεν την αλήθειαν".

Η ενανθρώπηση και η γέννηση του φτωχού και αστέγου Θείου Βρέφους σε καιρούς ταραγμένους, γεμάτους αδικία, διαφθορά και διαπλοκή πραγματοποιεί τον σκοπό για τον οποίο πλάστηκε ο άνθρωπος. Σκοπός της ενανθρωπήσεως του Θεού είναι η θέωση του ανθρώπου: "Άνθρωπος γίνεται Θεός, ίνα Θεόν τον Αδάμ απεργάσηται". Η ελπίδα του ανθρώπου βρίσκεται στη γέννηση, τον σταυρό και την ανάσταση του Χριστού, του μόνου αληθινού κυρίαρχου της Οικουμένης, του Δημιουργού και Σωτήρα όλης της κτίσεως, και όχι στους κατά καιρούς ποικίλους Ηρώδες που καταδυναστεύουν τις ζωές των ανθρώπων για να διατηρήσουν τη θνητή εξουσία τους.

"Δεύτε ίδωμεν πιστοί που εγεννήθη ο Χριστός". Ας συνειδητοποιήσουμε σε τί τραγικό κόσμο και μεταβατική εποχή επέλεξε, ο Θεός να σαρκωθεί και ας αντλήσουμε δύναμη και αισιοδοξία για το σήμερα και το αύριο. Ας μην λησμονούμε ότι ο εν σπηλαίω γεννηθείς και εν φάτνη ανακλιθείς Κύριος είναι ο Εμμανουήλ, που σημαίνει "μεθ' ημών ο Θεός". (Ματθ. 1, 23). Ο Θεός είναι μαζί μας και όπως δεν μας εγκατέλειψε κάθε φορά που το γένος και το έθνος μας βρέθηκαν σε δυσκολιες και δοκιμασίες, έτσι θα πράξει και τώρα. Δικό μας καθήκον είναι να πολεμήσουμε τον αμοραλισμό, να αντισταθούμε στον πνεύμα της φιλαυτίας και του ατομοκεντρισμού και να επιτρέψουμε στον Θεό να γεννηθεί στις καρδιές και στα σπίτια μας.

Η καινούργια χρονιά που θα ανατείλει μετά τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολη. Ο κόσμος που ζούμε απειλείται από τις συνέπειες της απληστίας και της εκπτώσεως των αξιών. Η
Όμως, ας μην αφήσουμε τη θλίψη και την αγωνία να φωλιάσουν στις καρδιές μας. Ο καινούργιος χρόνος ας γίνει ευκαιρία υπερβάσεως των δυσκολιών και των δοκιμασιών και αφορμή να επαναπροσδιορίσουμε τα πρωτεύοντα και τα ουσιώδη του βίου μας.

Αδελφοί μου και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Ας αφήσουμε το φως των Χριστουγέννων να πλημμυρίσει την ύπαρξή μας και τα χείλη μας ας ψάλλουν το χαρμόσυνο μήνυμα: "Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία".

Καλά και Άγια Χριστούγεννα και ευλογημένος ο νέος χρόνος.
Με πατρικές ευχές και αγάπη
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ορκωμοσία της νέας Διοίκησης του Δήμου Ζωγράφου

Αλλοι στην Βίβλο, αλλοι έδωσαν πολιτικό και ένας ορκίστηκε στο Κοράνι...


Ολοκληρώθηκε η ορκομωσία του νέου Δημάρχου Ζωγράφου Κωνσταντίνου Καλλίρη και των νέων δημοτικών συμβούλων σήμερα στο Δημαρχείο Ζωγράφου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ζωγράφου. Η τελετή ήταν σεμνή και διήρκησε λιγότερο απο μια ώρα και δεν υπήρξαν απρόοπτα.




Οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων Λαική Συσπείρωση και Κίνημα στην Πόλη δεν θέλησαν να ορκιστούν με θρησκευτικό όρκο και επέλεξαν τον πολιτικό. Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης κος Αλ-Ανι Χαλιντ ορκίστηκε στο Κοράνι.

Ακολουθούν αποσπάσματα απο την εκδήλωση

Μπουτάρης στον Ανθιμο «Θα δώσω πολιτικό όρκο»

«Θα δώσω πολιτικό όρκο» ενημέρωσε τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Aνθιμο ο νέος δήμαρχος κ. Γ. Μπουτάρης. Ο μητροπολίτης άκουσε τη θέση και την άποψη του πρώτου πολίτη της Θεσσαλονίκης και συμφώνησε να αποστείλει τον πρωτοσύγκελο και τον διάκονο του για να ορκίσουν όσους δημοτικούς συμβούλους επιθυμούν να δώσουν θρησκευτικό όρκο.

Ταυτόχρονα οι κ.κ. Άνθιμος και Μπουτάρης συζήτησαν για όλο το εύρος της φιλανθρωπικής δράσης που αναπτύσσει η μητρόπολη Θεσσαλονίκης προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ακόμη μίλησαν και για το πρόβλημα των ναρκωτικών και των παιδιών που ταλανίζονται και τα όσα πράττει και στον τομέα αυτό η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, διερευνώντας τα πεδία συνεννόησης και συνεργασίας που μπορεί να βρεθούν ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Εκκλησία.

Μητροπολίτης και Δήμαρχος αποφάσισαν μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, να συναντηθούν εκ νέου την πρωτοχρονιά καθώς ο κ. Μπουτάρης προσκάλεσε τον Μητροπολίτη να κόψει την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα στο Δημαρχείο.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=374207&dt=22/12/2010#ixzz18rtPdwIZ

Παράταση γιορτών για τα «κλειστά»

Μετά τις γιορτές θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια για τα κλειστά επαγγέλματα, την αναδόμηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τα τυχερά παιχνίδια, όπως αποφασίστηκε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Κάτι τρέχει και δεν βιάζεται Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ αρχικά στόχος ήταν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, φέρνοντας ενώπιον της Βουλής βροχή νομοσχεδίων, αποφασίστηκε χθες να... χαλαρώσουν οι ρυθμοί, ειδικά για το θέμα του σχεδίου νόμου «σκούπα» για τα κλειστά επαγγέλματα.

Αποτέλεσε βασικό σημείο εντάσεων στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Φέρεται να αναβάλλεται για μετά τις εορτές, με στόχο να αποκλιμακωθούν οι αντιστάσεις από τους «θιγόμενους» φορείς, οι οποίοι έχουν πολύ ισχυρά ερείσματα και εντός της Βουλής. Οι φαρμακοποιοί απειλούν ήδη με απεργίες, ενώ την προσπάθειά τους κλιμακώνουν και τα υπόλοιπα «θιγόμενα» επαγγέλματα (νομικοί, μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές κ.λπ.).

Νόμος - πλαίσιο

Οπως εξηγούν, οι παραπάνω κλάδοι αποτελούν μόνο την κορυφή του «παγόβουνου», καθώς στην κλίνη του Προκρούστη θα τεθούν εκατοντάδες επαγγέλματα, από τα αρτοποιία και τα βενζινάδικα έως το εμπόριο και τον τουρισμό, κορυφώνοντας τις αντιδράσεις. Οι υπουργοί ζήτησαν να υπάρξει ο μεγαλύτερος δυνατός διάλογος.

Το νομοσχέδιο θα περάσει ξανά από υπουργικό συμβούλιο στην πλήρη μορφή του τον Ιανουάριο και θα λάβει τη μορφή νόμου-πλαισίου, αφήνοντας εφαρμοστικές πράξεις να «ρυθμίζουν» τις πιο πολλές απελευθερώσεις. Σημειώνεται όμως ότι, βάσει Μνημονίου, ο χρόνος έγκρισης του νομοσχεδίου «τελειώνει» τον Δεκέμβριο. Δηλαδή ορίζεται ρητά ότι πρέπει έως τότε να ψηφιστεί ο νόμος για τα επαγγέλματα του Μνημονίου (συμβολαιογράφοι, νομικοί, φαρμακοποιοί, ορκωτοί λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί) και έως το τέλος Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εφαρμοστικές διατάξεις τους. Ολα αυτά είναι πρόκριμα για την εκταμίευση της 4ης δόσης του Μαρτίου.

Οπότε, σημειώνουν αρμόδια στελέχη, όποιες και να είναι οι αντιδράσεις, το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί στην αρχή του 2011 και το όλο θέμα πρέπει να λήξει έως τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι έως τον Μάρτιο έπρεπε να ψηφιστούν οι περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ, που πέρασαν ήδη με τη μέθοδο του κατεπείγοντος, ενώ κατά γράμμα περνά η αλλαγή στα εργασιακά...

Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε επίσης τις τελικές διατάξεις για τα τυχερά παιχνίδια, τους άξονες των αποκρατικοποιήσεων και της διαχείρισης των ακινήτων του Δημοσίου, αλλά και το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:

* Το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την αναμόρφωση των υπηρεσιών.

* Το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια αναμένεται να φέρει στον κρατικό κορβανά έσοδα 750 εκατ. ευρώ από άδειες που θα δοθούν σε ιδιώτες και άλλα 250 εκατ. ευρώ από πρόσθετα φορολογικά έσοδα. Κυβερνητικό στέλεχος χθες ανέφερε ότι ο αριθμός δεν θα είναι πολύ μικρός για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός.

* Στο υπουργικό επικυρώθηκαν και οι αποφάσεις της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, με τις οποίες μπαίνει πωλητήριο στα λαχεία, αλλά και σε 15 ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου, στον Ιππόδρομο, στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ. *

Eπιθετική συμπεριφορά o εθισμός στους υπολογιστές

Ο εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο, πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει την επιθετική συμπεριφορά, σύμφωνα με αυστραλο-κινεζική πανεπιστημιακή μελέτη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη συμπεριφορά 1.618 εφήβων, ηλικίας 13 έως 18 ετών, από την επαρχία Γκουανγκντονγκ της Κίνας, καταγράφοντας περιπτώσεις κατά τις οποίες οι νεαροί χτυπούσαν τον εαυτό τους, έβγαζαν τα μαλλιά τους, ή προκαλούσαν εγκαύματα στο σώμα τους.


Στη συνέχεια τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα τεστ για να διαπιστωθεί ο εθισμός τους στο Ίντερνετ. Ο εθισμός θεωρείται ως ψυχική ασθένεια, ήδη από τα μέσα του 1990, με συμπτώματα ανάλογα με άλλους εθισμούς. Από το τεστ διαπιστώθηκε ότι περίπου το 10% των μαθητών παρουσίαζαν συμπτώματα ήπιου εθισμού στο Ίντερνετ, ενώ το 1% είχε σοβαρό πρόβλημα εθισμού.

Τα παιδιά που είχαν ήπιο εθισμό είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να βλάψουν τον εαυτό τους, σε σύγκριση με εκείνα που δεν θεωρούνται εθισμένα, δήλωσε ο Δρ. Λόρενς Λαμ, από το Πανεπιστήμιο “Notre Dame” της Αυστραλίας. Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο εθισμός στο Ίντερνετ προκαλεί άγχος, νευρικότητα, κακή διάθεση και χαρακτηρίζεται πλέον ως βασικός παράγοντας για συμπεριφορές αυτοτραυματισμού.

πηγή: pontikopagida

Στραγγάλισε το αγοράκι της λόγω... Ιντερνετ

Μητέρα συνελήφθη στη Νότια Κορέα για τον φόνο του τρίχρονου γιου της, τα κλάματα του οποίου την ενοχλούσαν όταν έπαιζε στο Ιντερνετ. Η γυναίκα, ηλικίας 27 ετών, έπαιζε on line παιγνίδια επί δέκα ώρες κάθε μέρα και στραγγάλισε το παιδί της γιατί είχε ουρήσει στο πάτωμα και την ενοχλούσαν τα κλάματά του.

"Είπε ότι ήταν έξαλλη γιατί ήθελε να ξεκουραστεί λίγο , αφού είχε παίξει επί τετράωρο στο Ιντερνετ κατά τη διάρκεια εκείνου του πρωινού", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Σιονάν. Η αστυνομία την περιέγραψε ως "ναρκομανή" των on line παιγνιδιών. Η γυναίκα έπαιζε παιγνίδια της τράπουλας και παιγνίδια ανατροφής εικονικών ζώων, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η Νότια Κορέα είναι η χώρα με τους περισσότερους "εθισμένους" στο Ιντερνετ στον κόσμο και η αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν συχνά περιστατικά που έχουν σχέση με τον εθισμό αυτόν.

Η κυβέρνηση ανεβάζει σε δύο εκατομμύρια του "εθισμένους" στο Ιντερνετ και στα βιντεοπαιγνίδια, επί πληθυσμού 50 εκατομμυρίων, και έχει αναγγείλει ότι ξεκινά τον επόμενο χρόνο μία εκστρατεία κατά του εθισμού, η οποία θα περιλαμβάνει την παροχή λογισμικού που θα επιτρέπει στα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο να περιορίζουν τον χρόνο που περνούν στο Ιντερνετ.

Τον Μάιο 2010, ένας άνδρας είχε καταδικασθεί σε δύο χρόνια φυλάκισης, αφού άφησε, μαζί με τη γυναίκα του, να πεθάνει από την πείνα το μωρό τους ηλικίας τριών μηνών, διότι ήταν πολύ απασχολημένοι με την ανατροφή του εικονικού μωρού τους στο Ιντερνετ.

Απεργίες, συλλαλητήρια και έμφραγμα στην Αθήνα

Σε απεργιακό κλοιό παραμονές Χριστουγέννων βρίσκεται η Αθήνα. Με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια από τη νέα 24ωρη απεργία των εργαζομένων η Αθήνα ζει μια ακόμη μέρα κυκλοφοριακής «ασφυξίας».

Το χάος στους δρόμους της πρωτεύουσας τις πρωινές ώρες ήταν... απύθμενο. Οι οδηγοί περνούν ώρες πάνω στο τιμόνι, προκειμένου να διανύσουν μερικά χιλιόμετρα και χιλιάδες πολίτες περιμένουν υπομονετικά κάποιο ταξί, για να πάνε στις δουλειές τους, με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από απίστευτη ταλαιπωρία.

Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί αργότερα, όταν το κέντρο της πόλης θα κλείσει εξ αιτίας των διαδοχικών συγκεντρώσεων των εργατικών συνδικάτων στο Σύνταγμα και την Ομόνοια και των πορειών προς τη Βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον υπό τελική έγκριση και ψήφιση προϋπολογισμό λιτότητας του 2011.

Οι δύο κυρίαρχες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είναι ξανά επί ποδός πολέμου και πραγματοποιούν τρίωρη παναττική στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τις 15:00 το μεσημέρι.

Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 13:00 για το παναττικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

Μία ώρα αργότερα στις 14:00 το μεσημέρι, είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση των μελών μέλη του Π.Α.ΜΕ. στην Ομόνοια.

Το κέντρο της Αθήνας θα αστυνομοκρατείται, καθώς μεγάλες δυνάμεις της Αστυνομίας θα είναι παρατεταγμένες σε κομβικό σημείο της πρωτεύουσας αλλά και μπροστά από το εθνικό κοινοβούλιο για την αποφυγή επεισοδίων.

Είναι νωπές, έξαλλου, οι εικόνες από την τελευταία μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση των εργατικών συνδικάτων την περασμένη Παρασκευή και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Στην παναττική απεργία των εργατικών συνδικάτων συμμετέχουν πολλοί φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Στάση εργασίας κάνουν οι μόνιμοι και δόκιμοι λιμενεργάτες του Ο.Λ.Π., οι επόπτες και αρχιεργάτες του Οργανισμού, καθώς και τα μέλη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜ.Υ.Λ.Ε.).

Αποχή από τα καθήκοντά τους έχουν κηρύξει για σήμερα, από τις 11:00 το πρωί έως και το τέλος της βάρδιας και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η νέα στάση εργασίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει πίσω την προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να απεγκλωβίσουν την Αθήνα από τη βρώμα των σκουπιδιών.

Οι διαβεβαιώσεις που δίδονται είναι ότι έως την Παρασκευή η πρωτεύουσα θα έχει καθαρίσει αλλά αυτό μένει να το δούμε καθώς είναι σαφές ότι το σύστημα αποκομιδής των σκουπιδιών υπολειτουργεί σαφώς χωρίς ευθύνη των εργαζομένων αλλά εξαιτίας της αδιαφορίας που επιδεικνύει η απελθούσα δημοτική αρχή της Αθήνας.

Πανελλαδική στάση εργασίας κήρυξαν για σήμερα και οι καθηγητές στα γυμνάσια και τα λύκεια.

Σύμφωνα με απόφαση της Ο.Λ.Μ.Ε., οι καθηγητές δεν θα εργαστούν από τις 12:00 έως τις 14:00 το μεσημέρι για την πρωινή βάρδια και από τις 14:00 το μεσημέρι έως τις 16:00 το απόγευμα για την απογευματινή, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Στόχος είναι να συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί στην συγκέντρωση που διοργανώνουν Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Γ.Σ.Ε.Ε. το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από τη Βουλή, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Εχει ήθος..


Πλήρης αποδοκιμασία πριν από λίγο από τον Ν. Χατζηνικολάου του εντελώς γελοίου πρωτοσέλιδου της νεόκοπης "Δημοκρατίας" σχετικά με την αδερφή της Άννας Νταλάρα. Το ερώτημα σωστό : "Τι σημαίνει αυτό...
δηλαδή; Ότι υπάρχει οικογενειακή ευθύνη;". Και μετά διαμαρτύρονται οι παραταξιακές εφημερίδες της Νέας Δημοκρατίας γιατί η παρέμβασή τους είναι μηδενική και γιατί έχουν πατώσει στις πωλήσεις, προσθέτουμε εμείς...
Σ.Σ. Για μια ακόμη φορά ο Χατζηνικολάου επιβεβαίωσε ότι έχει ήθος και ξέρει να βλέπει τα πράγματα αποστασιοποιημένα από τα κομματικά γραφεία...

test

test

Ο ΟΙΚΟΣ FITCH ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Παπαδογιάννης
(από την Καθημερινή)
Για την αυξημένη πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας τον προσεχή Ιανουάριο προειδοποίησε χθες ο οίκος Fitch. Σε ανακοίνωσή...
του ο οίκος έθεσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος σε καθεστώς επιτήρησης με προοπτική υποβάθμισης (rating watch negative). Σύμφωνα με την πολιτική του οίκου, ο χαρακτηρισμός επιτήρηση (rating watch negative) αντανακλά την αυξημένη πιθανότητα υποβάθμισης.