Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Το παλιό μνημόνιο

Απο www.idoxgga.blogspot.com

Διαβάστε τι έγινε στην ελληνική οικονομία το 1843, συγκρίνετε το με το σήμερα και θα αντιληφθείτε τι συμβαίνει στην παγκόσμια και στην ελληνική ιστορία, ανεξαρτήτως εποχών, προσώπων και ονομάτων. Η σύγκριση, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει. Έχουμε και λέμε:

Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος. (Σας θυμίζει τίποτα;) Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό τών συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Αυτό μήπως;)

Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά. (Βρε κάτι συμπτώσεις...)


Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (Πάμε πάλι απ' την αρχή. Σας θυμίζει τίποτα;)

Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...)

Για να μην πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου. Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού:
1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.
2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.
3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.
5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.
6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα.
7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.
9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες "εθνικές γαίες" με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.
11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.

Δεν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την εποχή μας; Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες. Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε "τι πέτυχαν με όλα αυτά;", σας απαντώ: Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλίρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το "Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν" του Χαριλάου Τρικούπη το 1893. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.

Ανασφάλιστος από το 2008 ο Αιγύπτιος μετανάστης

Ανασφάλιστος από το 2008 ήταν ο Αιγύπτιος μετανάστης που σκοτώθηκε ενώ καθάριζε τζάμια σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο ο μετανάστης τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήταν εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΙΚΑ ή του ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ο Αιγύπτιος εργάτης φέρεται ασφαλισμένος ως οικοδόμος, από το έτος 1998 έως το Δεκέμβριο του 2004. Από το Δεκέμβριο του 2004 έως το Μάρτιο του 2008, φέρεται ασφαλισμένος σε κατ' οίκον εργοδότη, ενώ από τον Απρίλιο του 2008 έως την ημέρα του τραγικού ατυχήματος, δεν φέρεται ασφαλισμένος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Μετά τον θάνατο του νεαρού το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους κλάδους των συνεργείων καθαρισμού και της ασφάλειας-φύλαξης και ιδιαιτέρως σε συνεργεία που δραστηριοποιούνται σε δημόσιες υπηρεσίες.

Όπως υποστηρίζει το υπουργείο, "με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, για το πρώτο δεκάμηνο του 2010, στους συγκεκριμένους δύο κλάδους, οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα, έχουν γίνει 772 έλεγχοι, έχουν υποβληθεί 168 μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές, έχουν επιβληθεί 300 πρόστιμα της τάξεως των 584.900 ευρώ και έχουν γίνει 86 αναγγελίες στο ΙΚΑ για περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας".

Πίσω ψευτόμαγκες!!!!!

Αγριέψε! Άφησε τους καλούς τρόπους στην άκρη. Τον επηρέασε η βόλτα στα ...βουνά! Δεν το πιστεύαμε! Ο Πρετεντέρης μίλησε για την ΝΔ : "ντιντήδες, βαψομαλλιάδες και αδερφίστικα κόλπα". Ναι! Είναι αλήθεια. Το είπε ακριβώς έτσι! Μέχρι κα η Όλγα δεν το πίστευε! Μπράβο Γιάννη. Ήρθες ...
στα λόγια μας.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ... Oχι που θα αφηνε ο Πρετεντέρης να τις κρίνουν οι Ντιντίδες!!!!!!!!!!!!!!!!!

"Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν τις εκλογές και όχι οι Ντιντήδες" σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Πρετεντέρης στο ρεπορτάζ που μετέφερε η Μαρία Σπυράκη για την αποδοκιμασία του Φ. Κρανιδιώτη από την Ρηγίλλης. Ο Πρετεντέρης έδειξε την στοργή του προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. Έχει καταλάβει ότι όσο περισσότερο γίνεται καλοκαιρινό το μαγαζί της Ρηγίλλης, τόσο το χειρότερο για όλους. Ο Παπανδρέου θα κυβερνάει χωρίς αντίπαλο...

5-6 ΕΥΡΩ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ-ΜΕΣΑΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ : Βασίλης Γεωργας
(από την Ελευθεροτυπία)
Φτωχότερους και μικρομεσαίους καταναλωτές θα πλήξει το πρώτο κύμα των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα επιβαρύνουν από 3% μέχρι και 11% τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος 5.000.000 νοικοκυριών, ενώ την ίδια στιγμή...
επιχειρήσεις και σπάταλοι θα ελαφρυνθούν σημαντικά.

Οι οικιακοί καταναλωτές υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν το 2011 περίπου 136 εκατ. ευρώ περισσότερα για ρεύμα στη ΔΕΗ, ενώ αντιθέτως επιχειρήσεις και σπάταλοι καταναλωτές θα γλιτώσουν από τις μειώσεις 174 εκατ. ευρώ. Και αυτό θα είναι μόνον η αρχή καθώς οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα συνεχιστούν σταθερά μέχρι και το 2013 και αναμένεται να αυξήσουν το κόστος του ρεύματος τουλάχιστον κατά 20%-30% για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ το κόστος για τις επιχειρήσεις θα συνεχίσει να μειώνεται.

+8% για τους αγρότες

Εκτός από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ακριβότερο ρεύμα θα πληρώσουν από το 2011 και οι περίπου 200.000 αγρότες, καθώς το αγροτικό τιμολόγιο αυξάνεται κατά 6% έως 8% -αν και παραμένει σημαντικά φτηνότερο από όλα τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Αντιθέτως, από τις αναπροσαρμογές και τον «εξορθολογισμό» των χρεώσεων θα επωφεληθούν οι εύποροι οικιακοί καταναλωτές με σπίτια πολλών τετραγωνικών και αυξημένες καταναλώσεις (πάνω από 3.000 κιλοβατώρες/τετράμηνο) αλλά και περίπου 1,3 εκατ. επιχειρήσεις, καθώς για τις κατηγορίες αυτές προβλέπονται μειώσεις από 3% έως και 17%.

Οι τελικές αναπροσαρμογές στα νέα τιμολόγια που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ οδηγούν σε λίγο μικρότερες αυξήσεις από αυτές που είχαν αρχικά ανακοινωθεί (11% αντί 13,7% για την κατηγορία έως 800 κιλοβατώρες), ενώ στον υπολογισμό συμπεριελήφθη και η επίδραση της επικείμενης αύξησης του ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα στο 13% από 11%. Η εκτιμώμενη επιβάρυνση του 2011 για τα νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση (800 κιλοβατώρες) θα είναι της τάξεως των 10-11 ευρώ ανά τετράμηνο (πάνω από 30 ευρώ το χρόνο), ενώ ανάλογα με την κατηγορία κατανάλωσης τα περισσότερα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με περίπου 4-5 ευρώ σε κάθε τετραμηνιαίο λογαριασμό.

Χωρίς δημοτικά τέλη, ΕΡΤ

Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ εγκρίθηκαν χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αφορούν μόνο τις μη ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Δεν αφορούν τις πρόσθετες χρεώσεις, που αφορούν τα δημοτικά τέλη και το τέλος της ΕΡΤ.

* Με βάση τα νέα τιμολόγια προκύπτει:

* Αύξηση 11,1% για την κατηγορία κατανάλωσης από 0 έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Πρόκειται για την πλέον πολυπληθή και κοινωνικά ευαίσθητη κατηγορία πελατών της ΔΕΗ με συνολικά 2,8 εκατ. καταναλωτές, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται φτωχά νοικοκυριά αλλά και εξοχικές κατοικίες που ανοίγουν μια-δυο φορές το χρόνο και δεν έχουν μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.


Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμά ότι περίπου οι μισοί από αυτούς τους καταναλωτές θα υπαχθούν στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) της ΔΕΗ και αντί για αυξήσεις θα έχουν μείωση στους λογαριασμούς τους κατά 10% έως 20% ή περίπου 10 έως 20 ευρώ, σε σχέση με τα σημερινά τιμολόγια.

Ωστόσο μέχρι και χθες οι αιτήσεις ένταξης στο ΚΟΤ από ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνους και χαμηλόμισθους-χαμηλοσυνταξιούχους δεν ξεπερνούσαν τις 170.000, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τις προσδοκίες των αρμοδίων για 1,2 εκατ. καταναλωτές.

* Αύξηση 3,1% για την κατηγορία κατανάλωσης από 801 έως 1.200 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο. Συνολικά θα επιβαρυνθούν 1,25 εκατ. καταναλωτές, το μέσο κόστος των οποίων θα αυξηθεί κατά 3-4 ευρώ το τετράμηνο.

Για παράδειγμα, καταναλωτής με 1.200 κιλοβατώρες που πληρώνει σήμερα 143,8 ευρώ το τετράμηνο, με τις αυξήσεις θα πληρώνει 148 ευρώ.

* Αύξηση 2,7% για τους 835.074 οικιακούς καταναλωτές που καίνε από 1.201 έως 1.600 κιλοβατώρες. Ενδεικτικά καταναλωτής που «καίει» 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο και με τη σημερινή χρέωση πληρώνει περίπου 194 ευρώ, μετά την αύξηση κατά 2,7% θα πληρώνει περίπου 200 ευρώ.

* Αυξήσεις 1,4% για την κατηγορία 1.601-2.000 κιλοβατώρες, στην οποία ανήκουν 444.468 καταναλωτές. Καταναλωτής με 2.000 κιλοβατώρες και κόστος 259 ευρώ θα πληρώνει 263,2.

* Αυξήσεις 2,2% για την κατηγορία 2.000-3.000 κιλοβατώρες (326.344 καταναλωτές). *

23 εκατομμύρια υπέρ πλουσίων

**Οι χρήσεις στις οποίες μειώνονται τα τιμολόγια είναι:

* Μείωση 8,5% για τους μεγάλους οικιακούς καταναλωτές άνω των 3.000 κιλοβατωρών. Πρόκειται για μόλις 91.400 καταναλωτές, οι οποίοι θα γλιτώσουν 23 εκατ. ευρώ.

* Μείωση από 20,7%-28,7% όσοι ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (μέχρι 800 κιλοβατώρες).

* Μείωση 6,7%-9,2% εμπορική (Β1-Β2) στη μέση τάση.

* Μείωση 3,2%-17,3% εμπορική-βιομηχανική στη χαμηλή τάση.

* Μείωση 3% για φωτισμό οδών και πλατειών.