Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο με «άρωμα» Τυνησίας

Στη γειτονιά μας 
από το in.gr

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν στους δρόμους του Καΐρου σε μία σπάνια επίδειξη δύναμης απέναντι στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, που κρατά τα ηνία από το 1981 χωρίς να επιτρέπει «ανυπακοή». Η «ημέρα της εξέγερσης» διοργανώθηκε μέσω Διαδικτύου, στον απόηχο της πτώσης του Τυνήσιου προέδρου Μπεν Αλί που δείχνει να ανοίγει δρόμο για αραβικό «ντόμινο». Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας κατέκλυσαν το Κάιρο, απαντώντας με γκλομπ και δακρυγόνα στους διαδηλωτές.

Η μαζική κινητοποίηση διοργανώθηκε μέσω Διαδικτύου. Δεκάδες κινήματα κάλεσαν τους Αιγύπτιους να διαδηλώσουν στο Κάιρο και την επαρχία σε μία «ημέρα εξέγερσης κατά των βασανιστηρίων, της φτώχειας, της διαφθοράς και της ανεργίας».

Η σημερινή «ημέρα οργής» όπως την αποκαλούν ακτιβιστές στο Διαδίκτυο, οι οποίοι έχουν γίνει από τους πιο σκληρούς επικριτές της διακυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ, συμπίπτει με την «ημέρα της αστυνομίας», εθνική αργία προς τιμήν των αιγυπτιακών δυνάμεων της τάξης.

Στο κέντρο του Καΐρου αναπτύχθηκαν περίπου 20.000 με 30.000 αστυνομικοί, κυρίως στη συνοικία όπου βρίσκεται το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν το μεσημέρι της Τρίτης χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία του Καΐρου. Στο ίδιο σημείο η αστυνομία είχε επιχειρήσει νωρίτερα να απωθήσει τους διαδηλωτές με αντλίες νερού.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τα γκλομπ τους και ξυλοκόπησαν διαδηλωτές σε δύο σημεία της πρωτεύουσας.

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε πολλά διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας και η συμμετοχή των πολιτών δείχνει να ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες των διοργανωτών της σπάνιας αυτής μαζικής κινητοποίησης.

Μία ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Η Τυνησία είναι η λύση». Οι συγκεντρωθέντες προχωρούσαν στους δρόμους φωνάζοντας το σύνθημα «Κάτω ο Μουμπάρακ».

Σε ορισμένα συνθήματα ακουγόταν και το όνομα του γιου του Χόσνι Μουμπάρακ, Γκαμάλ, τον οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές προορίζει ο Αιγύπτιος πρόεδρος για διάδοχό του. «Γκαμάλ, πες στον πατέρα σου ότι οι Αιγύπτιοι σε μισούν» φώναζαν οι διαδηλωτές.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμ αλ-Άντλι δήλωσε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αλ-Αχράμ ότι οι διοργανωτές των διαδηλώσεων είναι «ασυνείδητοι». «Οι δυνάμεις της τάξης είναι ικανές ν' αντιμετωπίσουν κάθε απειλή κατά της ασφάλειας του πληθυσμού» προειδοποίησε ο υπουργός.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύονται στην Αίγυπτο εάν δεν έχει εξασφαλιστεί προηγουμένως άδεια και σύμφωνα με την αντιπολίτευση δεν έχει δοθεί άδεια για τις σημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Κάιρο, αλλά και σε 16 ακόμα πόλεις, συνεπώς είναι πιθανό η αστυνομία να προβεί σε συλλήψεις.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει τις αιγυπτιακές Αρχές να επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να σταματήσουν τις συλλήψεις και τον εκφοβισμό υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου