Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΑΝΙΑ

Ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, τόνισε την ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, λέγοντας ότι έχει πλέον πολύ μεγάλο κόστος, ανοίγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη συζήτηση για το θέμα που θα κυριαρχήσει ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών...

Ο Ράσμουσεν πρέπει να οδηγήσει τη Δανία στις κάλπες μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και η κεντροδεξιά κυβέρνησή του αναμένεται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις έντονες αντιρρήσεις της κεντροαριστεράς. Η πρόταση που έκανε για σταδιακή κατάργηση του συστήματος που επιτρέπει πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, δέχθηκε ήδη επικρίσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και από το κόμμα Dansk Folkeparti, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση. «Όχι δεν θεωρώ ικανοποιητικά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός» για το σύστημα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος Dansk Folkeparti, Πία Κάερσγκααρντ, προσθέτοντας ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να υποστηρίξει τα συγκεκριμένα σχέδια του πρωθυπουργού.

Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κοστίζουν στη Δανία 16 δισεκατομμύρια κορώνες ετησίως, ποσό που θα μπορούσε να δαπανηθεί για 240.000 θέσεις εργασίας στα σχολεία, ή για την κάλυψη των αναγκών τριών μεγάλων νοσοκομείων.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει εντός του μήνα λεπτομερείς προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που επιτρέπει την έξοδο από την αγορά εργασίας σε ηλικία 60 χρόνων. Εάν δεν αλλάξει το σύστημα αυτό, η Δανία θα υποχρεωθεί να περικόψει δαπάνες «από τον πυρήνα των κοινωνικών προγραμμάτων», ή θα διακινδυνεύσει την αύξηση του χρέους και υψηλότερη ανεργία, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου