Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Γ. Παπακωνσταντίνου: Καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους

Διέψευσε για ακόμη μία φορά ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

"Δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις", δήλωσε, εκτιμώντας ότι αυτό δεν θα βοηθούσε ούτε την Ελλάδα, ούτε την Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, υποβοηθούμενη και από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 7 δισ.ευρώ.

Διευκρίνισε ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ φέτος και ακόμη 6 δισ. την περίοδο 2012-2013, μέσω της αξιοποίησης αεροδρομίων, ΔΕΚΟ και ακίνητης περιουσίας καθώς και της πώλησης αδειών τυχερών παιχνιδιών. "Η διαδικασία μας είναι πολύ ευέλικτη. Έχουμε έναν στόχο εσόδων, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η εξειδικευμένη γνώση και η ώθηση που θα φέρει η ιδιωτική επένδυση σε αυτούς τους τομείς", συμπλήρωσε.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επέμεινε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στις αγορές μέχρι το τέλος του 2011, εξαρτωμένων των διεθνών συνθηκών. Σημείωσε ότι προχωρούν οι συνομιλίες με την Κίνα για την αγορά ελληνικών ομολόγων, λέγοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να πει τίποτα ως προς το ποσό ή το χρόνο αγοράς, καθώς και οι διαδικασίες για την έκδοση ομολόγων για τους ομογενείς.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκδοση ευρωομολόγου. "Είναι απολύτως αισιόδοξος για έναν πολύ απλό λόγο. Μολονότι συχνά αργούμε να αντιδράσουμε, πιστεύω ότι εάν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για ένα ζήτημα αυτό είναι ότι η ΕΕ πάντα σπεύδει και πάντα βρίσκει λύσεις για τη διατήρηση του δικού της δημιουργήματος, που είναι το κοινό νόμισμα", είπε.

Όσον αφορά, τέλος, στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αφορά στο σύνολο του ποσού, συμπεριλαμβανομένων των δόσεων που έχουν ήδη χορηγηθεί.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικό το ενδεχόμενο αυτό, αλλά πρέπει να αναμείνουμε για τις οριστικές αποφάσεις του Eurogroup", σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου