Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

OI AΛΠΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΓΥΜΝΕΣ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΩΝΕΣ ΤΟ 2100

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να εξαφανίσει τα τρία τέταρτα των παγετώνων των Αλπεων ως το 2.100, προειδοποιεί μελέτη στο Nature Geoscience. Σύμφωνα με μια δεύτερη μελέτη στο ίδιο περιοδικό, ακόμα κι αν μηδενιστούν οι εκπομπές άνθρακα, θερμοκρασία θα συνεχίσει να ανεβαίνει για αιώνες και θα προκαλέσει καταστροφική άνοδο της στάθμης των ωκεανών...


Η πρώτη από τις δύο μελέτες εκτιμά ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι παγετώνες των ορέων θα έχουν χάσει το 15% με 27% του όγκου τους ως το 2.100. Η υποχώρηση «θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική υδρολογία και στη διαθεσιμότητα των πηγών νερού» προειδοποιεί η μελέτη.

Ορισμένες περιοχές θα πληγούν περισσότερο από άλλες, ανάλογα με το ύψος των παγετώνων τους, τη φύση του εδάφους και τη θέση τους, περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτη στις κλιματικές αλλαγές.

Ετσι, η Νέα Ζηλανδία θα χάσει κατά μέσο όρο το 72% και οι Αλπεις το 75%. Αντίθετα το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 8% για τους παγετώνες της Γρουλανδίας και το 10% για τους ασιατικούς.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 12 εκατοστά ως το τέλος του αιώνα, υπολογίζουν οι ερευνητές.

Οι γεωφυσικοί Βαλεντίνα Ράντιτς και Ρετζιν Χοκ του Πανεπιστημίου της Αλάσκας στήριξαν τους υπολογισμούς τους σε στοιχεία που συνέλεξαν για 300 παγετώνες από το 1961 ως το 2004.

Τη δεύτερη έρευνα πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Κάλγκαρι στον Καναδά, το οποίο μελέτησε τη αδράνεια των αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία στην ατμόσφαιρα επί αιώνες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, ακόμα κι αν όλες οι εκπομπές των αερίων αυτών μηδενιστούν το 2.100, η υπερθέρμανση θα συνεχίζεται για πολλούς αιώνες ακόμα.

Η μελέτη προειδοποιεί μάλιστα για λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική και την Γροιλανδίας που θα ανεβάσουν τη στάθμη της θάλασσας κατά 4 μέτρα, με καταστροφικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου