Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Σε υφιστάμενα και προκατασκευασμένα κτίρια τα κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών

Αθήνα
Τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης σε υφιστάμενα κτίρια και η ανέγερση προκατασκευασμένων εγκαταστάσεων σε δημόσια ή ιδιωτικά οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές, ώστε να λειτουργήσουν ως Κέντρα Πρώτης Υποδοχής για μετανάστες που έχουν εισέλθει παρανόμως στη χώρα, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, η οποία συνυπογράφεται από τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, στόχος της λύσης που προκρίνεται είναι αφενός η αντιμετώπιση των αναγκών υποδοχής όλων των υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις στη χώρα. Αφετέρου, στόχος είναι η κράτηση των υπηκόων τρίτων χωρών που υπόκεινται σε διαδικασία επιστροφής.

Η λύση αυτή προκρίθηκε καθώς θεωρούνται χρονοβόρες οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την προσαρμογή των εγκαταστάσεων των στρατοπέδων στις ανάγκες των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, τη στιγμή που η εισροή λαθρομεταναστών στην ελληνική επικράτεια είναι αθρόα.

Στην περίπτωση της αλλαγής χρήσης ιδιωτικών μισθούμενων ακινήτων, η παρέκκλιση των υφιστάμενων χρήσεων γης θα ισχύει όσο διαρκεί η χρήση για τη στέγαση Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Υπηρεσιών Ασύλου.

Για την τοποθέτηση ή ανέγερση προκατασκευασμένων εγκαταστάσεων για τις ίδιες ανάγκες σε εκτός σχεδίου δημόσια ή ιδιωτικά οικόπεδα, το ελάχιστο εμβαδόν του οικοπέδου πρέπει να είναι 4.000 τ.μ., το συνολικό ποσοστό κάλυψής του δεν μπορεί να ξεπερνά το 30%, ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 0,5 και η συνολικά δομούμενη επιφάνεια δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5.000 τ.μ. Σε αυτή την περίπτωση η παρέκκλιση των υφιστάμενων χρήσεων γης θα ισχύει όσο διαρκεί η χρήση για τη στέγαση Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Υπηρεσιών Ασύλου.

Σημειώνεται ότι για την αλλαγή χρήσης και αυτές τις κατασκευές δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Απαιτείται, επίσης, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου