Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Το νέο σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Αλλαγές από το Δημοτικό έως το Λύκειο σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας

Το νέο σύστημα πρόσβασης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2013-2014

Σειρά αλλαγών από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο τη φετινή χρονιά σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας. Οι αλλαγές θα γίνουν και στη δομή της εκπαίδευσης, καθώς και στο στελεχιακό δυναμικό της. Παράλληλα, το υπουργείο προσανατολίζεται στο διορισμό περίπου 2.000 μόνιμων εκπαιδευτικών. Από τη νέα σχολική χρονιά, επίσης, θα εφαρμοστούν νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

Η αρχή θα γίνει πιλοτικά σε 110-130 Δηµοτικά και Γυµνάσια τον Σεπτέµβριο του 2011 και τη σχολική χρονιά 2012-13 θα γενικευτούν σε όλα τα σχολεία. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν νέους τρόπους διδασκαλίας και χειρισµού της διδακτέας ύλης, ενώ δεν προβλέπονται νέα βιβλία, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Παράλληλα, πριν από το τέλος Μαρτίου, το υπουργείο Παιδείας αναµένεται να ανακοινώσει νέο ωρολόγιο πρόγραµµα για την Α΄τάξη Λυκείου, το οποίο θα εφαρµοστεί τη νέα χρονιά 2011-12.

Στο νέο αυτό πρόγραµµα, όσον αφορά τα µαθήµατα και την ωρολόγια κατανοµή τους, δεν θα υπάρχουν σηµαντικές διαφορές σε σχέση µε ό,τι ισχύει µέχρι σήµερα, ενώ το µάθηµα της Ιστορίας θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους µαθητές της Α΄τάξης του Λυκείου.

Πρόσβαση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Για τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, το νέο ωρολόγιο πρόγραµµα µε τις επιλογές µαθηµάτων θα ανακοινωθεί αργότερα, πιθανόν στο τέλος του α΄εξαµήνου του 2011.

Το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται διάφορα σενάρια όσον αφορά την κατανοµή των µαθηµάτων και την ανάπτυξη των επιλογών µαθηµάτων από τους µαθητές, καθώς οι δυο αυτές τάξεις θα συνδέονται άµεσα µε την πρόσβαση στις Ανώτατες Σχολές.

Τα γενικά χαρακτηριστικά του νέου τρόπου πρόσβασης στα πανεπιστήµια είναι τα παρακάτω:

- Στη διάρκεια της φοίτησής του στη Β΄ και Γ΄ τάξη του Λυκείου ο υποψήφιος θα παρακολουθεί µικρό αριθµό υποχρεωτικών µαθηµάτων, µαθήµατα επιλογής και δραστηριότητες που θα τον οδηγούν στην οµάδα σχολών της επιλογής του.

- Οι σχολές θα καθορίσουν συντελεστές βαρύτητας στα µαθήµατα.

- Στο τέλος του Λυκείου οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις σε τέσσερα µαθήµατα που έχουν προεπιλέξει και στην τελική επίδοση θα συνυπολογίζεται η συνολική αξιολόγησή τους στη Β΄και τη Γ΄ Λυκείου. Η είσοδος των υποψηφίων θα γίνεται σε σχολές (π.χ Σχολή Θετικών Επιστηµών Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.λπ.) ή σε πανεπιστήµια (π.χ. Πάντειο Πανεπιστήµιο). Η τελική κατάταξή τους σε πανεπιστηµιακά τµήµατα ή τµήµατα ΤΕΙ θα γίνεται έπειτα από αξιολογικές διαδικασίες (εξετάσεις) στη διάρκεια του Α΄ έτους σπουδών.

Το σύστηµα αυτό θα εφαρµοστεί για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2013-2014, δηλαδή θα αφορά τους µαθητές που θα φοιτήσουν στην Α΄Λυκείου το επόµενο σχολικό έτος 2011-2012.

Διορισμοί εκπαιδευτικών

Τη νέα σχολική χρονιά θα διοριστούν λιγότεροι μόνιμοι εκπαιδευτικοί σε σχέση με την προηγούμενη. Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να ανακοινώσει τον συγκεκριμένο αριθμό τον Ιούνιο, όταν θα γνωρίζει τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση, καθώς θα ισχύσει η αναλογία 1 προς 5.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, τη νέα σχολική χρονιά θα προσληφθούν λιγότεροι από 2.000 µόνιµοι εκπαιδευτικοί και µέσα σε αυτούς υπολογίζονται και οι επιτυχόντες και διοριστέοι του επικείµενου διαγωνισµού Ειδικής Αγωγής.

Για τον γενικό διαγωνισμό των εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ) το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμη καταλήξει όσον αφορά στο χρόνο διεξαγωγής του. Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η πρόθεση του υπουργείου είναι να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός μέσα στο 2012, ωστόσο τόσο η ημερομηνία, όσο και οι νέοι όροι διεξαγωγής του διαγωνισμού θα συγκεκριμενοποιηθούν στα τέλη του α' εξαμήνου του 2011.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου