Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Αντίστροφη μέτρηση για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

Η αντίστροφη µέτρηση για περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις αρχίζει την Τετάρτη µε τις συναντήσεις που έχουν οι ελεγκτές της τρόικας µε το υπουργείο Εργασίας.
Οι συζητήσεις θα κορυφωθούν την ερχόµενη ∆ευτέρα και εκτός από τις επικουρικές σχεδιάζονται νέες ανατροπές και στα εργασιακά.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, το µέλλον των επικουρικών συντάξεων προβλέπεται δυσοίωνο, λόγω των υψηλών ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία και τη δυσµενή αριθµητική σχέση εργαζοµένων προς συνταξιούχους.


Η ανεργία και οι νέες, ελαστικές µορφές απασχόλησης οδηγούν στη µείωση των ενεργών ασφαλισµένων και στην ανατροπή της ασφαλιστικής σχέσης στους επικουρικούς ασφαλιστικούς οργανισµούς κάτω από το «ένας προς τέσσερις», που θεωρείται η ελάχιστη προϋπόθεση ώστε το Ταµείο να είναι υγιές.

Στο «κόκκινο» είναι τα εννέα από τα δέκα επικουρικά ταµεία και στη δυσµενέστερη θέση είναι τα επικουρικά των τραπεζών, των ∆ΕΚΟ και αυτά που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑΜ (µισθωτών).

Οι εν ενεργεία ασφαλισµένοι στα ταµεία επικουρικής ασφάλισης που απειλούνται µε µειώσεις συντάξεων είναι 2.887.873 άτομα. Οι συνταξιούχοι ξεπερνούν το ένα εκατοµµύριο.

Σύµφωνα µε τον κυβερνητικό σχεδιασµό και τις επιταγές του Μνηµονίου, θα γίνουν αναλογιστικές µελέτες για τα επικουρικά ταµεία και όσοι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ελλείµµατα θα πρέπει να µειώσουν τις συντάξεις.

Το ποσοστό της µείωσης δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα εξαρτάται από την οικονοµική κατάσταση του κάθε Ταµείου και στόχος είναι οι επικουρικές συντάξεις να διαµορφώνονται στο 20% του συντάξιµου µισθού.

Οι µειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις για να µην υπάρξουν βίαιες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώµατα. Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόµενο να υπάρξει µια µεταβατική περίοδος από τρία έως και δέκα χρόνια, ανάλογα µε το ποσοστό µείωσης σε κάθε ασφαλιστικό φορέα.

Οριστικά οι αλλαγές θα αγγίξουν όσους εγκαταλείψουν την εργασία τους µετά το 2012.

Τέλος, έχει ήδη εγκριθεί η διενέργεια δηµόσιου ανοιχτού διαγωνισµού για την ανάδειξη αναδόχου που θα εκπονήσει τις απαιτούµενες αναλογιστικές µελέτες για τα ταµεία επικουρικής ασφάλισης. Με τη µελέτη ο ανάδοχος θα εκτιµήσει τα µελλοντικά ετήσια έσοδα και έξοδα των ετών 2008-2060 και θα καθορίσει το ύψος των συντάξεων που µπορεί να χορηγεί το Ταµείο από το 2011 έως το 2060 ώστε να µην προκύπτει έλλειµµα.

Για τη σύνταξη των µελετών και τα πορίσµατα κάθε ανάδοχος θα λάβει από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή τα µητρώα (άτοµο προς άτοµο) των ασφαλισµένων και συνταξιούχων για κάθε Ταµείο χωριστά και για τα έτη 2006 - 2008. Θα λάβει ακόµη συγκεντρωτικά οικονοµικά, δηµογραφικά και άλλα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου