Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Αίγυπτος: Εκατοντάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες από την έναρξη της επανάστασης

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Κάιρο
Σε συλλήψεις προχώρησε ο στρατός
Επικίνδυνη τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο καθώς τουλάχιστον 6 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν χάσει από χθες τη ζωή τους από τα πυρά ομάδων προσκείμενων στον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Εκατοντάδες οι τραυματίες ίσως και να ξεπερνούν τους χίλιους σύμφωνα με ιατρικές πηγές που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία.

Σήμερα τα ξημερώματα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κοντά στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο όπου είναι συγκεντρωμένοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που απαιτούν την άμεση αποχώρηση του Μουμπάρακ, ενώ χθες το μεσημέρι άλλοι τρεις σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ομάδες φιλοκυβερνητικών.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οπαδοί του Μουμπάρακ άνοιξαν πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων διαδηλωτών, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας της Αιγύπτου ανέφερε ότι υπάρχουν 5 νεκροί και 836 τραυματίες, εκ των οποίων οι 86 εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα θύματα χτυπήθηκαν κατά την ανταλλαγή πετρών και από επιθέσεις με μεταλλικά ραβδιά. Όπως τόνισε ο υπουργός την αυγή σημειώθηκαν και πυροβολισμοί.

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, σήμερα το πρωί ο στρατός της Αιγύπτου παρέταξε στρατιωτικά οχήματα κατά μήκος της πλατείας Ταχρίρ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν προβεί σε συλλήψεις

Εκατοντάδες ακόμη έχουν τραυματισθεί από χθες όταν αντι-διαδήλωση μπήκε στην περιοχή της πλατείας Ταχρίρ και γρήγορα η αντιπαράθεση με ανταλλαγή συνθημάτων διαδέχθηκε ο πετροπόλεμος και οι συγκρούσεις σώμα με σώμα.


Συγκρούσεις έχουν αναφερθεί και στην Αλεξάνδρεια.

Από την περασμένη εβδομάδα, όταν ξεκίνησαν οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Η Ουάσινγκτον κάλεσε πριν από λίγο τους Αμερικανούς που βρίσκονται ακόμη στην Αίγυπτο να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα επισημαίνοντας πως η όποια καθυστέρηση δεν είναι συνετή.

"'Ολοι οι αμερικανοί πολίτες που παραμένουν και επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο με πτήση της αμερικανικής κυβέρνησης και που είναι σε θέση να το κάνουν, θα πρέπει να μεταβούν το συντομότερο δυνατόν στις 3 Φεβρουαρίου στον Τερματικό HAJ, Αίθουσα 4, του διεθνούς αεροδρομίου του Καΐρου", αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προστίθεται ότι "Πρόσθετες αμερικανικές πτήσεις μετά την Πέμπτη δεν προβλέπονται".

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον καταδίκασε τις "απεχθείς" αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες Τετάρτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον αιγύπτιο αντιπρόεδρο 'Ομαρ Σουλεϊμάν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Η υπουργός ζήτησε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να τιμωρήσει αυτούς που ευθύνονται για τις βίαιες αυτές ενέργειες και υπογράμμισε επίσης το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις δρώντας με μετριοπάθεια στις ειρηνικές διαδηλώσεις", καταλήγει η ανακοίνωση.

Επίσης χθες ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, κάλεσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί.

Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν κάλεσε όλους τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να συμμορφωθούν με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στην καταδίκη των βίαιων επεισοδίων προέβη και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Και ο Μπαν Κι Μουν καταδίκασε τα επεισόδια,λέγοντας πως "η οιαδήποτε επίθεση ενάντια στους ειρηνικούς διαδηλωτές είναι καταδικαστέα".

Ως συγκαλυμμένη προσπάθεια λογοκρισίας χαρακτηρίζει τα επεισόδια η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, καθώς υποστηρικτές του Μουμπάρακ, επιτέθηκαν και εναντίον δημοσιογράφων.

Η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, με έδρα τη Νέα Υόρκη, δημοσιοποίησε μία ανακοίνωση, με την οποία απαιτεί από τον Αιγυπτιακό στρατό να προστατεύσει τους δημοσιογράφους, που εργάζονται εκεί, καλύπτοντας τα γεγονότα, αναφέροντας παράλληλα περιστατικά επιθέσεων, που έλαβαν χώρα εις βάρος εκπροσώπων του Τύπου.

" Η κυβέρνηση έχει προσφύγει στη συγκαλυμμένη λογοκρισία μέσω εκφοβισμού και έτσι διαπράχθηκε μία σειρά σκόπιμων επιθέσεων εις βάρος δημοσιογράφων, από οργανωμένους οπαδούς του προέδρου Μουμπάρακ ", δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντέλ Νταγιέμ, υπεύθυνος της οργάνωσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.


Χθες ο στρατός, πριν τα επεισόδια, είχε ζητήσει τη συνδρομή του λαού για την επιστροφή της ζωής στην Αίγυπτο σε φυσιολογικούς ρυθμούς, δήλωση που ερμηνεύτηκε ως έκκληση για τερματισμό των διαδηλώσεων.

"Οι ένοπλες δυνάμεις σας καλούν...Εσείς ξεκινήσατε βγαίνοντας στους δρόμους για να εκφράσετε τα αιτήματά σας, εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να αποκαταστήσετε τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού.

Ωστόσο οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης επανέλαβαν το αίτημα τους για άμεση αποχώρηση του Μουμπάρακ και προανήγγειλαν νέες μεγάλες κινητοποιήσεις για την ερχόμενη Παρασκευή.

Είχε προηγηθεί το βράδυ της Δευτέρας το διάγγελμα του Μουμπάρακ με το οποίο διαβεβαίωνε ότι δεν επρόκειτο να συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές, κίνηση που εκλήφθηκε ως ελιγμός απέναντι στα αιτήματα των διαδηλωτών.

"Δηλώνω ότι δεν έχω πρόθεση να συμμετάσχω στις επόμενες εκλογές. Έδωσα όλη μου τη ζωή για την πατρίδα. Δεν θα συνεχίσω. Θα διασφαλίσω την ομαλή διεξαγωγή εκλογών σε λίγους μήνες...Θα προχωρήσουμε σε αλλαγές που θα εξασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στις προεδρικές εκλογές...θα προωθήσουμε μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και της διαφθοράς" δήλωσε ο Μουμπάρακ διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου