Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΕΠΕΛΕΞΕ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ

Απο την Ελευθεροτυπία
Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΗΡΓΑΝΟΥ
Αποφασισμένος να αιματοκυλήσει τη Λιβύη παρά να παραιτηθεί εμφανίζεται ο Μουαμάρ Καντάφι, που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση στην 42χρονη εξουσία του.

Κάτοικοι της Τρίπολης διαδηλώνουν υπέρ του Μουαμάρ Καντάφι. Φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις εναντίον του -καλά το μαντέψατε- δεν υπάρχουν. Κάτοικοι της Τρίπολης διαδηλώνουν υπέρ του Μουαμάρ Καντάφι. Φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις εναντίον του -καλά το μαντέψατε- δεν υπάρχουν. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούσθηκαν επανειλημμένα με την αστυνομία, το στρατό, ακόμη και με ομάδες πραιτωριανών του καθεστώτος σε πολλές πόλεις και ήδη καταμετρούνται πάνω από 50 νεκροί. Επίκεντρο των ταραχών είναι η Βεγγάζη, όπου τη Δευτέρα ξεκίνησε η λαϊκή εξέγερση. Αρχικά μια ομάδα δικηγόρων διαμαρτυρήθηκε για τη σύλληψη γνωστού ακτιβιστή συναδέλφου τους, που συνελήφθη προληπτικά από τις δυνάμεις ασφαλείας για να αποδυναμωθεί η διαδήλωση που ετοίμαζαν οι αντιφρονούντες μέσω του Facebook. Ωστόσο, η διαδήλωση έγινε, με την αστυνομία να κάνει χρήση πραγματικών πυρών, ενώ οι διαδηλωτές ήταν άοπλοι. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στις ταραχές που συγκλόνισαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης.

Την Παρασκευή διαδηλωτές επιτέθηκαν στη διαβόητη φυλακή Αλ Κουιφίγια όπου είχε σημειωθεί εξέγερση και απελευθέρωσαν εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους, ενώ οι πληροφορίες από την περιοχή είναι πολύ περιορισμένες, λόγω της λογοκρισίας, της έλλειψης επικοινωνιών (διακοπές στα τηλέφωνα και το Διαδίκτυο) και της απαγόρευσης σε ξένους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη χώρα. Σημαντικό ρόλο στο αντικαθεστωτικό μπλοκ παίζουν οι δικηγόροι της Βεγγάζης και τα μεσαία στρώματα της πόλης, η οποία παραδοσιακά είναι το κέντρο της λιβυκής διανόησης από την εποχή που ήταν προπύργιο του αντι-αποικιακού αγώνα την περίοδο της ιταλικής κατοχής. Την Παρασκευή εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, στα πρότυπα της αιγυπτιακής εξέγερσης στην πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερία), και δήλωναν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να εγκαταλείψει την εξουσία ο Καντάφι. Ομάδες διαδηλωτών έχουν πυρπολήσει το κτίριο του γενικού εισαγγελέα της πόλης, το αστυνομικό τμήμα και τράπεζες.

Σφοδρές συγκρούσεις με πολλά θύματα αναφέρονται και στην πόλη Μπάιντα, 200 χιλιόμετρα βορειο-ανατολικά της Βεγγάζης, όπου οι διαδηλωτές ενώθηκαν με την τοπική φυλή και ορισμένους ένστολους που πήραν το μέρος τους και ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις με πραγματικά πυρά και άγνωστο αριθμό θυμάτων. Τα λίγα μηνύματα που έφτασαν στον έξω κόσμο από την απομονωμένη αυτή περιοχή ζητούν επειγόντως γιατρούς και φάρμακα.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως το καθεστώς έχει στρατολογήσει μετανάστες από την Τυνησία, το Σουδάν και το Τσαντ, στους οποίους μοιράστηκαν όπλα και δόθηκαν εντολές να πυροβολούν κατά των διαδηλωτών. Ωστόσο, στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ο Καντάφι φαίνεται να ελέγχει την κατάσταση και να έχει σημαντική υποστήριξη από τον πληθυσμό. Ο λίβυος δικτάτορας έκανε την Πέμπτη δημόσια εμφάνιση και διέσχισε την πρωτεύουσα με ανοιχτό αυτοκίνητο, ενώ μεγάλα πλήθη οπαδών του τον επευφημούσαν. Το καθεστώς προσπαθεί να βρει στήριξη στους κρατικούς υπαλλήλους, που στη συντριπτική τους πλειονότητα συντάσσονται με την εξουσία και ήδη ο πρωθυπουργός πρότεινε να διπλασιαστούν οι μισθοί και να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων. Επίσης, ο Καντάφι έριξε γέφυρες και στους ισλαμιστές, καθώς απελευθέρωσε 110 πολιτικούς κρατούμενους, μέλη και στελέχη ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων που είχαν καταδικαστεί σε πολυετείς φυλακίσεις.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ παρακολουθούν αμήχανες τη λιβυκή εξέγερση και το λουτρό αίματος, καθώς ο Καντάφι, που άλλοτε ήταν το «κόκκινο πανί», ήδη από το 2005, με μια θεαματική στροφή προσέγγισε την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Δύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου