Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Αίμα, οργή και φόβος στην πλατεία Ελευθερίας του Καΐρου

Χαοτικές σκηνές

Δραματικές στιγμές στο Κάιρο

Διαστάσεις εμφυλίου πολέμου λαμβάνει η κρίση στην Αίγυπτο με την κεντρική πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωσης) του Καΐρου να έχει βαφτεί στο αίμα δέκα νεκρών και εκατοντάδων τραυματιών κατά τις άγριες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Χόσνι Μουμπάρακ. Οι διαδηλωτές φέρεται να έχουν απωθήσει τους φιλοκαθεστωτικούς από την πλατεία Ταχρίρ, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι τις επόμενες ώρες η κατάσταση θα κλιμακωθεί.

Θορυβημένη από τις εξελίξεις, η διεθνής κοινότητα εντείνει την πίεση στον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ για άμεση μεταβίβαση της εξουσίας. Η Δύση καταδικάζει την υποκίνηση και ενθάρρυνση των επεισοδίων, και τις βίαιες επιθέσεις κατά των ξένων δημοσιογράφων.

Επίθεση κατά Ελλήνων δημοσιογράφων στο Κάιρο
Βία και απειλές κατά δημοσιογράφων στην Αίγυπτο
Την «έξοδο» δείχνει στον Μουμπάρακ η διεθνής κοινότητα
Τα Ηνωμένα Έθνη και πολλές ξένες κυβερνήσεις προχωρούν στον επαναπατρισμό του μη απαραίτητου διπλωματικού προσωπικού τους από την Αίγυπτο. Εκδίδονται ταξιδιωτικές οδηγίες και συνεχίζεται η απομάκρυνση ξένων πολιτών από το αιγυπτιακό έδαφος. Στο αεροδρόμιο του Καΐρου η κατάσταση είναι και σήμερα χαοτική.

Επισήμως η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάνει λόγο για πέντε νεκρούς τις τελευταίες δραματικές ώρες, ωστόσο άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε δέκα. Συνολικά τις τελευταίες δέκα ημέρες έως και 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, βάσει των εκτιμήσεων του ΟΗΕ.

Συγκλίνουσες πηγές στο Κάιρο ανακοίνωσαν, επίσης, ότι η αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη υπερμάχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λουτρό αίματος στην πλατεία Ταχρίρ

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στην πλατεία Ταχρίρ το μεσημέρι της Πέμπτης μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Χόσνι Μουμπάρακ. Σφοδρά πυρά ακούγονταν από την πλατεία, καθώς πυροβολούσαν στον αέρα φιλοκαθεστωτικοί ελεύθεροι σκοπευτές που έχουν ακροβολιστεί σε ταράτσες.


12 φωτογραφίες Οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης φέρεται να απώθησαν τους φιλοκαθεστωτικούς από την πλατεία έπειτα από πετροπόλεμο. Οι στρατιώτες, οι οποίοι νωρίτερα είχαν επέμβει για να διαχωρίσουν τις δύο πλευρές, εμφανίστηκαν να επιτρέπουν στους διαδηλωτές να κινηθούν για να απωθήσουν τους φιλοκαθεστωτικούς.

Ο αιγυπτιακός στρατός επενέβη για πρώτη φορά το πρωί της Πέμπτης έπειτα από ένα δραματικό 24ωρο, δημιουργώντας μία ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο πλευρών.

Άρματα μάχης μετακινήθηκαν για να εμποδίσουν τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ -ανάμεσά τους αστυνομικοί με πολιτικά και μέλη του κυβερνώντος κόμματος- να διασχίσουν τη γέφυρα που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, ώστε να πλησιάσουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που συγκεντρώνονται εκεί κατά χιλιάδες.

Ένα άρμα μάχης έστρεψε τον πύργο του προς το μέρος των υποστηρικτών του Μουμπάρακ, οι οποίοι εκτόξευαν πέτρες εναντίον των διαδηλωτών από μία υπερυψωμένη θέση σε ανισόπεδη διάβαση. Το άρμα μάχης κινήθηκε στη συνέχεια προς το μέρος των φιλοκυβερνητικών, ακολουθούμενο από πεζοπόρα τμήματα οπλιτών που απομάκρυναν τους καθεστωτικούς από την ανισόπεδη διάβαση.

Λίγο αργότερα, όμως, σημειώθηκαν και νέες συγκρούσεις, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι προς το βράδυ η κατάσταση θα κλιμακωθεί.

Η Δύση ζητά παραίτηση Μουμπάρακ

Η διεθνής κοινότητα ζητά πλέον επιτακτικά την άμεση παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. «Τώρα σημαίνει τώρα» δήλωσαν εκπρόσωπος του Λευκού οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς. Η διαδικασία μετάβασης πρέπει να αρχίσει τώρα» τόνισαν ταυτόχρονα σε κοινό ανακοινωθέν τους οι ηγέτες Γερμανίας, Βρετανίας, Ισπανίας και Ιταλίας.

Την έναρξη της μεταβίβασης της εξουσίας στην Αίγυπτο ζήτησε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, τονίζοντας παράλληλα ότι «πρέπει να υπάρχει πλήρης εγγύηση και να προστατεύεται η ελευθερία του λόγου, είτε των ειρηνικών διαδηλωτών, είτε των δημοσιογράφων».

«Πολλοί άνθρωποι ζητούν τώρα από την κυβέρνηση τη μεταρρύθμιση. Υπάρχουν αιτήματα για μετάβαση, για μια πολύ ομαλή, ειρηνική μετάβαση. Αν χρειάζεται να υπάρξει μία μετάβαση, όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνει τόσο το καλύτερο. Η μετάβαση πρέπει να αρχίσει τώρα» τόνισε.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση από την πλευρά της απολογείται για τη βία διά στόματος του νέου πρωθυπουργού Αχμέντ Σαφίκ, ο οποίος δηλώνει παράλληλα έτοιμος να μεταβεί στην πλατεία Ταχρίρ για να συνομιλήσει με τους διαδηλωτές.

Απέναντι στο κύμα διεθνών επικρίσεων, η αιγυπτιακή κυβέρνηση αρνείται ότι υποκινεί τη βία, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ποιοι βρίσκονται πίσω από τις ταραχές και αναγγέλλει ότι θα διεξάγει έρευνα.

Το κίνημα της αντιπολίτευσης υπό τον Νομπελίστα Ειρήνης Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι εξακολουθεί, εν τω μεταξύ, να αρνείται να προσέλθει σε διάλογο με την κυβέρνηση, επιμένοντας ότι πρέπει να προηγηθεί η αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν το κάλεσμα της κυβέρνησης για διάλογο αφορά και την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Σαφίκ δήλωσε ότι «ουδείς θα εξαιρεθεί από το διάλογο». Αυτή η δήλωση θα ήταν απλώς αδιανόητη πριν ξεσπάσει η εξέγερση της 25ης Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο γιος του Χόσνι Μουμπάρακ, Γκαμάλ, δεν πρόκειται να επιδιώξει να διαδεχθεί τον πατέρα του στις επικείμενες εκλογές -η τελευταία παραχώρηση του καθεστώτος έναντι των διαδηλωτών. Θεωρείτο ευρέως ότι ο Μουμπάρακ προόριζε τον 46χρονο Γκαμάλ για διάδοχό του, παρά τη λαϊκή αντίδραση.

* Εν τω μεταξύ, η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε την Πέμπτη ότι το Χρηματιστήριο του Καΐρου θα ανοίξει τη Δευτέρα, έπειτα από δέκα ημέρες που παρέμεινε κλειστό έχοντας καταγράψει μεγάλη πτώση εξαιτίας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις αναλήψεις μετρητών από ιδιώτες, αλλά θα επιτρέψει τις απεριόριστες μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, όταν οι τράπεζες θα ανοίξουν εκ νέου την Κυριακή έπειτα από μία εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου