Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Pρόγραµµα ενεργειακής αναβάθµισης κατοικιών «Εξοικονόµηση Κατ’ Οίκον»

Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Πρεµιέρα χθες για το πρόγραµµα ενεργειακής αναβάθµισης κατοικιών «Εξοικονόµηση Κατ’ Οίκον» και αρκετοί ήταν όσοι έσπευσαν σε καταστήµατα των τεσσάρων τραπεζών – Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς – που έχουν αναλάβει να το «τρέξουν» για να...
ζητήσουν πληροφορίες. Μάλιστα, όσοι είχαν σπεύσει να προµηθευτούν ενεργειακό πιστοποιητικό, κατέθεσαν στις τράπεζες τα πρώτα αιτήµατα.

Οι απορίες ωστόσο είναι πολλές.

«Στα παλαιά κτίρια, σαν αυτά προ του 1980 στα οποία απευθύνεται το πρόγραµµα, αν τα διαµερίσµατα δεν έχουν αυτονοµία στη θέρµανση, όπως συνήθως συµβαίνει, οι ιδιοκτήτες δεν µπορούν να ενταχθούν», παρατηρεί ο κ. Σπύρος Κατσαρός, µηχανικός και ένας από τους πρώτους 1.500 πιστοποιηµένους ενεργειακούς επιθεωρητές.

«Το 90% των ελληνικών κτιρίων δεν είναι σωστά µονωµένο και οι απώλειες σε ενέργεια και σε κόστος είναι µεγάλες. Το πρόγραµµα αποτελεί µια µοναδική ευκαιρία τόσο να ενισχυθεί το κτιριακό µας απόθεµα όσο και να αναβαθµιστεί αισθητικά», σηµειώνει από την πλευρά του ο Γιώργος Κοροπούλης, αρχιτέκτων µηχανικός, ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας Osis Constructions. «ΤΑ ΝΕΑ» απαντούν στις βασικότερες απορίες των ενδιαφεροµένων, όπως τα βασικά δικαιολογητικά που χρειάζονται, τι ισχύει αν έστω ένας - δύο ιδιοκτήτες µιας πολυκατοικίας δεν θέλουν να συµµετάσχουν στο πρόγραµµα κ.ά.

1. Ποιο είναι το πρώτο βήµα που πρέπει να κάνω;

Να απευθυνθείτε σε µια από τις τέσσερις τράπεζες και να ρωτήσετε αν µπορείτε να πάρετε δάνειο. ∆ιότι µπορεί κάποιος να µην έχει την πιστοληπτική ικανότητα για τη λήψη δανείου. 2. Πόσα είναι τα απαιτούµενα δικαιολογητικά αν πρόκειται για πολυκατοικία;

Τα βασικά είναι αντίγραφο δελτίου ταυτότητας, οικοδοµική άδεια, απόφαση γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας για τη συναίνεση των συνιδιοκτητών σχετικά µε τις απαιτούµενες παρεµβάσεις, απόδειξη πληρωµής ΕΤΑΚ, εκκαθαριστικό Εφορίας, αντίγραφα εντύπων Ε1 του 2010 και Ε9, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, έντυπο πρότασης παρεµβάσεων (συµπληρώνεται από τον µηχανικό), οικονοµικές προσφορές αναδόχων - προµηθευτών του έργου.

3. Αν οι παρεµβάσεις αφορούν ένα µεµονωµένο διαµέρισµα ή µια µονοκατοικία;

Στα παραπάνω πρέπει να συµπεριληφθεί υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της µονοκατοικίας ή του διαµερίσµατος.

4. Τι συµβαίνει αν το διαµέρισµα νοικιάζεται σε κάποιον;

Τότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να συµπεριλάβει στον φάκελο αντίγραφο του εντύπου Ε2, όπου αναγράφονται τα εισοδήµατα από µισθώµατα, και µια υπεύθυνη δήλωση του ενοικιαστή ότι χρησιµοποιεί το ακίνητο ως κύρια (ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία) καθώς και ότι συµφωνεί να γίνουν οι εργασίες.

5. Τι συµβαίνει αν έχω χάσει την οικοδοµική άδεια;

Πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στην πολεοδοµία για να σας εκδώσει αντίγραφο.

6. Πού µπορώ να βρω ενεργειακό επιθεωρητή;

Στην ιστοσελίδα του υπ. Περιβάλλοντος (https: //www. buildingcert. gr/ inspectors/startValues. view), κατανεµηµένους ανά νοµό. Μέχρι σήµερα ανέρχονται σε 1.500.

7. Τι ισχύει για τις πολυκατοικίες; Πρέπει το σύνολο των ιδιοκτητών να δεχθεί να συµµετάσχει στο πρόγραµµα (ή ό,τι προβλέπει ο κανονισµός της πολυκατοικίας).


Πότε και πώς θα παρετε τα χρήματα


αλλες βασικές απορίες είναι: επιταγή από την τράπεζα θα πάρω στα χέρια µου; οχι, για λόγους αποφυγής υπερτιµολογήσεων η πληρωµή θα γίνεται κατευθείαν µεταξύ τραπεζών και εργολάβων.

Υπάρχει κίνδυνος οι εργολάβοι να µου χρεώσουν ό,τι θέλουν; το υπουργείο περιβάλλοντος θα κάνει αποδεκτή τη προσφορά που θα προσκοµίσετε εφόσον δεν υπερβαίνει τις ανώτατες τιµές για υλικά που έχουν καθοριστεί.

Ποιες εργασίες χρηµατοδοτούνται; αντικατάσταση κουφωµάτων, τοποθέτηση σκιάστρων, θερµοµόνωση στο κέλυφος, αναβάθµιση συστήµατος θέρµανσης.

Πότε θα δοθεί η προκαταβολή; Με την υπογραφή της σύµβασης. ςε πόσο καιρό θα γίνει αυτό; τρεις µήνες περίπου από την έναρξη του προγράµµατος.

Πότε γίνεται η εκταµίευση όλου του ποσού; το αργότερο µέχρι τις 30 ίουνίου του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου