Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

«Επιμήκυνση με φθηνότερο κατά 0,5 % επιτόκιο»

Πληροφορίες που μεταδίδονται από γερμανικά και αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης θέλουν και τη Γερμανία να συναινεί στο φλέγον θέμα των δανειακών συμβάσεων Ελλάδας και Ιρλανδίας, με την μείωση κατά μία (1) ποσοστιαία μονάδα του επιτοκίου του δανείου διάσωσης που έχει υπογράψει η Ιρλανδία και κατά μισή (0,5%) μονάδας στα αντίστοιχα ελληνικά δάνεια.
Παράλληλα παίρνει το πράσινο φως και η χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής του «ελληνικού χρέους», πάντα όμως με την αίρεση ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει ένα «αξιόπιστο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων».

Μια συμφωνία που άπτεται του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, ή «Συμφώνου Υπέρ του Ευρώ» όπως θα ονομαστεί, και ουσιαστικά αφορά στην υιοθέτηση της γερμανικής πρότασης για επιβολή κανόνων για την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Αυτό μεταφράζεται σε ουσιαστικό συντονισμό των επιμέρους εθνικών οικονομικών πολιτικών, τόσο στα δημοσιονομικά, όσο και σε φορολογικά, μισθολογικά και συνταξιοδοτικά-ασφαλιστικά θέματα, ενώ θα υπάρχει πρόνοια για ετήσιο (ανά 12μηνο) «έλεγχο προόδου» των ευρωπαϊκών πολιτικών ώστε να «αποφευχθούν νέες κρίσεις χρέους στο μέλλον».

Για το θέμα της επιμήκυνσης και των επιτοκίων, πάντως, δεν αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις νωρίτερα από τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου