Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τη λιβυκή πρωτεύουσα Συμμαχικοί βομβαρδισμοί, ημέρα 5η

Νέα κατάπαυση ανακοίνωσε ο Καντάφι αλλά... συνεχίζει τον πόλεμο!
Πέμπτη ημέρα των συμμαχικών βομβαρδισμών στη Λιβυή σήμερα και λίγο πριν την αυγή δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την πρωτεύουσα Τρίπολη.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι δεν καταγράφηκαν αντιαεροπορικά πυρά πάνω από την πόλη.<span class="fullpost">

Την ίδια ώρα, μία ευχάριστη είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς οι τρεις δυτικοί δημοσιογράφοι που είχαν συλληφθεί την Κυριακή στην Αζνταμπίγια αφέθηκαν ελεύθεροι στη διάρκεια της νύχτας και βρίσκονται στην Τρίπολη. Ο Ντέιβ Κλαρκ και ο Ρομπέρτο Σμιντ από το Γαλλικό Πρακτορείο και ο Τζόε Ρέντλ από το πρακτορείο Getty Images έφτασαν στο ξενοδοχείο Rixos, όπου τους περίμεναν συνάδελφοί τους. Την επικείμενη απελευθέρωσή τους είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ.

«Όλοι εκείνοι που κάθε στιγμή της ζωής τους πιστεύουν ότι η ελευθερία δεν είναι μια μάταιη λέξη, αισθάνονται μεγάλη χαρά αυτή την ώρα που ο Ντέιβ Κλαρκ, ο Ρομπέρτο Σμιντ και ο Τζόε Ρεντλ ξαναβρίσκουν αυτή την ελευθερία η οποία είναι τόσο αναγκαία για την έκφραση της ζωής τους, του ταλέντου τους και του επαγγέλματός τους ως δημοσιογράφοι», τόνισε ο πρόεδρος γενικός διευθυντής του Γαλλικού Πρακτορείου Εμανουέλ Χογκ. Ο ίδιος είχε στείλει την Τρίτη επιστολή στον Καντάφι ζητώντας την απελευθέρωση των τριών δημοσιογράφων.

Την Τρίτη, ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα παραχώρησε συνέντευξη στο CNN και εκτίμησε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι είναι πιθανό να επιλέξει να «οχυρωθεί στις θέσεις του» και να περιμένει τόσο την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, όσο και μια στρατιωτική προσβολή, η οποία θα επιφέρει βαρύτατα πλήγματα στις δυνάμεις του. Διαφορετικές εκτιμήσεις διατύπωσε από την πλευρά της η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι ο Καντάφι και οι σύμμαχοί του είναι πολύ πιθανό να εξετάζουν προορισμούς για να καταφύγουν εγκαταλείποντας τη χώρα, αν και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ότι έχει αποφασίσει να παραδώσει την εξουσία.

«Το μεγαλύτερο μέρος όλων αυτών είναι απλά μέρος της τακτικής του. Είναι σε κάποιο βαθμό απρόβλεπτος. Εν τούτοις πιστεύουμε ότι εξετάζει, παράλληλα και όλα τα ενδεχόμενα. Καταλαβαίνετε τώρα, ποιες είναι οι επιλογές μου, που θα μπορούσα να καταφύγω, τι θα έπρεπε να κάνω. Και εμείς θα ενθαρρύναμε μία τέτοια εξέλιξη», πρόσθεσε η κ. Κλίντον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου