Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία, περίπου 50.000 οι αγνοούμενοι, χιλιάδες οι νεκροί

Στο πλευρό του Τόκιο η διεθνής κοινότητα
Τόκιο, Ιαπωνία
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από τις αρχές της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τον απολογισμό από τον σεισμό των 9 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που χτύπησαν ανεπανόρθωτα τη χώρα, σβήνοντας περιοχές από τον χάρτη, οι αγνοούμενοι φτάνουν τις 50.000, αφού μόνο σε μία πόλη οι αρχές αναζητούν 23.000 ανθρώπους. Σε περίπου 4.000 υπολογίζονται οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι.

Σύμφωνα με στοιχεία των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης που επικαλείται το Reuters, στην περιφέρεια Μιγιάγκι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 2.785 ανθρώπων, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι. Τη Δευτέρα, εντοπίστηκαν οι σοροί 2.000 ανθρώπων σε ακτές της επαρχίας.

Στην περιφέρεια Ιουάτε, επιβεβαιώνεται ο θάνατος 574 ανθρώπων, όμως σοκ προκαλεί η είδηση ότι η πόλη Ρικουζεντακάτα, με πληθυσμό 23.000 κατοίκων, «έχει σβηστεί από τον χάρτη». Δεν υπάρχουν πληροφορίες για επιζώντες. Στην ίδια περιφέρεια, αγνοούνται 12.000 στην πόλη Οτσούσι.

Στην περιφέρεια της Φουκουσίμα αγνοούνται 1.200 άνθρωποι, ενώ οι νεκροί επισήμως είναι 420. Επίσης, σε άλλες περιοχές της χώρας έχασαν τη ζωή τους 54 άνθρωποι -επτά εκ των οποίων σκοτώθηκαν στο Τόκιο.


Προηγούμενες φωτογραφίεςΕπόμενες φωτογραφίες123415 φωτογραφίες

Νέος μετασεισμός

Περίπου στις 10 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα) σημειώθηκε νέος ισχυρός μετασεισμός 6,2 βαθμών, ο οποίος έγινε αισθητός τόσο στη βορειοανατολική Ιαπωνία όσο και στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας Τόκιο.

Η δόνηση προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές στη λειτουργία των δημοσίων μεταφορών στο Τόκιο. Η Japan Rail, η μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρία της χώρας, σταμάτησε τα δρομολόγια των τρένων σε όλες τις γραμμές της χώρας, με εξαίρεση τέσσερις, αλλά και στις γραμμές αυτές η κίνηση έγινε με διακοπές.

Οι ταξιδιώτες συνωστίζονται στους σταθμούς όπου περιμένουν υπομονετικά για μια θέση. Οι ουρές που σχηματίζουν είναι τεράστιες. Η λειτουργία των τρένων στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο διακόπηκε και αυτή.

Διεθνής βοήθεια

Συνεργεία διάσωσης από τουλάχιστον δέκα χώρες αναζητούν επιζώντες στις παραλιακές πόλεις της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, οι οποίες ισοπεδώθηκαν.

Περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους σε όλη την Ιαπωνία και δύο εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Περίπου 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Ιαπωνία. Εκτός από τους συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ, βοήθεια στις έρευνες προσέφεραν η Κίνα, αλλά και η πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν.

«Προσφέραμε στους Ιάπωνες όποια βοήθεια χρειάζονται. Η Αμερική θα σταθεί στο πλευρό της Ιαπωνίας στην πορεία ανάκαμψης και ανοικοδόμησης» τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο Τζέι Κάρνεϊ.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης με 144 μέλη και 12 σκυλιά άρχισε τις έρευνες για τον εντοπισμό παγιδευμένων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Δεκαπενταμελής κινεζική ομάδα εργάζεται επίσης στην ζώνη που επλήγη κυρίως από τον σεισμό των 9 βαθμών, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Τα συλλυπητήριά του προς τον ιαπωνικό λαό εξέφρασε ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο. «Η Κίνα είναι επίσης μια χώρα που πλήττεται από σεισμούς και καταλαβαίνουμε πώς νιώθει τώρα ο λαός της Ιαπωνίας» τόνισε.

Στη χώρα θα μεταβεί και ομάδα με 102 μέλη από τη Νότια Κορέα, ενώ και η Ινδονησία, που χτυπήθηκε από το τσουνάμι το 2004 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 165.000 μόνο στη Σουμάτρα, προσέφερε βοήθεια, κυρίως ιατρική.

Τουλάχιστον δέκα χώρες έχουν στείλει συνεργεία διάσωσης στην Ιαπωνία, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Οι προσπάθειες των συνεργείων εμποδίζονται από τους συνεχείς μετασεισμούς, τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι και τις πυρκαγιές. Πολλές περιοχές στις βόρειες ακτές παραμένουν απομονωμένες και απροσπέλαστες» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η Βρετανία έχει στείλει ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης και εξοπλισμό όπως εργαλεία κοπής και ανυψωτικά μηχανήματα. Ακόμα ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να στείλει πυρηνικούς γιατρούς αν της ζητηθεί.

Στην Ιαπωνία αναμένονται περίπου 100 διασώστες από τη Γαλλία, αλλά και 14 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ομάδες από την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα έφτασαν στην περιοχή Σεντάι, μια από τις κοντινότερες στο επίκεντρο του σεισμού. Η οργάνωση ανακοίνωσε πως η κατάσταση από ιατρικής πλευράς ελέγχεται, αλλά η ηλεκτροδότηση είναι περιορισμένη και οι άνθρωποι χρειάζονται τρόφιμα, κουβέρτες και νερό.

Περίπου δύο εκατομμύρια σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό και σε 1,4 εκατομμύρια έχει διακοπεί η υδροδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου