Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Ρεπορτάζ : Γ. Τομαράς - Π. Χριστοδούλου
(από το Έθνος)
Οργανωμένο κύκλωμα που δραστηριοποιείται σε κάθε λογής εγκληματικές ενέργειες «βλέπουν» οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ πίσω από το φοβερό μακελειό χτες το απόγευμα στη διασταύρωση Περικλέους και Κηφισού στου Ρέντη, όπου τρεις
άγνωστοι ύστερα από ληστεία περιπτέρου στο Μενίδι «γάζωσαν» εν ψυχρώ με καλάσνικοφ και πιστόλι οκτώ αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, με τραγικό αποτέλεσμα να τραυματίσουν θανάσιμα δύο από αυτούς και σοβαρά άλλους δύο, ενώ οι άλλοι τέσσερις γλίτωσαν από θαύμα. Το μακελειό έγινε αιτία να διακόψει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη το ταξίδι του στην Τουρκία και να επιστρέψει εκτάκτως στην Αθήνα με αεροσκάφος που του διέθεσε η τουρκική κυβέρνηση. Λίγο νωρίτερα, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «κάποιοι έχουν επιλέξει να συνεχίσουν τον κύκλο αίματος» και υπογράμμισε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό «γιατί καλάσνικοφ χρησιμοποιούν και οι ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος που δρουν, και η τρομοκρατία».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Αττικής, Γιάννης Μακρής, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου επισκέφθηκε τους χτυπημένους συναδέλφους του κατήγγειλε ότι η πολιτεία στέλνει τα παιδιά της ομάδας ΔΙΑΣ ως «πρόβατα επί σφαγήν», ανεκπαίδευτα και απροστάτευτα.
Η τραγωδία με τους δύο νεκρούς και τους δύο σοβαρά τραυματίες άρχισε και κατέληξε ως εξής:
Η ώρα ήταν περίπου 5.30 το απόγευμα όταν ο ιδιοκτήτης περιπτέρου στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι τηλεφώνησε στο κέντρο της Αμεσης Δράσης και ανέφερε ότι τρία άτομα με καλάσνικοφ τον λήστεψαν και διέφυγαν με ένα ΙΧ μάρκας Volvo, δίνοντας και τον αριθμό κυκλοφορίας. Από τα τερματικά της Τροχαίας προέκυψε ότι οι πινακίδες ήταν κλεμμένες από άλλο όχημα στη Νέα Ερυθραία και ξεκίνησαν αναζητήσεις.
Μια ομάδα ΔΙΑΣ, τέσσερις αστυνομικοί με δύο μοτοσικλέτες, εντόπισαν λίγα λεπτά αργότερα το αυτοκίνητο στη λεωφόρο Κηφισού στο Περιστέρι και το ακολούθησαν, ενημερώνοντας ταυτόχρονα το κέντρο για τις ενέργειές τους.
Στην περιοχή άρχισαν να συγκλίνουν και άλλες δυνάμεις από τη Δυτική Αττική και ακολούθησαν τις δύο μοτοσικλέτες της ομάδας ΔΙΑΣ. Στον παράδρομο της Κηφισού όμως, στο ύψος της Λαχαναγοράς του Ρέντη, στο ρεύμα προς Πειραιά, το Volvo μπήκε στον παράδρομο και για ελάχιστα λεπτά οι αστυνομικοί τούς έχασαν. Οι κακοποιοί σταμάτησαν σε ένα σκοτεινό σημείο και μόλις φάνηκαν οι αστυνομικοί τούς «γάζωσαν» με δεκάδες σφαίρες.
Οι τέσσερις αστυνομικοί δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και δέχτηκαν τον καταιγισμό πυρών πάνω στις δύο μοτοσικλέτες, οι δύο στο κεφάλι, ο ένας στο στομάχι και ο τέταρτος στο γόνατο. Δύο άλλοι αστυνομικοί δέχτηκαν από μία σφαίρα στα κράνη, ενώ ακόμα δύο σώθηκαν γιατί οι σφαίρες σφηνώθηκαν στα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους.
Κάποιοι από τους αστυνομικούς που ακολουθούσαν ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς στους κακοποιούς, αλλά οι κακοποιοί μπήκαν και πάλι στο αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν. Αμέσως ξεκίνησε γιγαντιαία επιχείρηση από την αστυνομία, η οποία προσπάθησε να κλείσει όλες τις διόδους διαφυγής στους κακοποιούς, ενώ οι τέσσερις αστυνομικοί διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.
Λίγο αργότερα εντοπίστηκε εγκαταλειμμένο το Volvo στη συμβολή των οδών Παλαιολόγου και Κωνσταντινουπόλεως στο Μοσχάτο και μέσα οι δράστες είχαν αφήσει το καλάσνικοφ και το πιστόλι, αλλά οι ίδιοι είχαν γίνει άφαντοι.
Οπως διαπιστώθηκε, το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο από σπίτι όπου είχαν εισβάλει «μπουκαδόροι» στη Νέα Ερυθραία από τις 17 Ιανουαρίου και είχαν τοποθετήσει τις πινακίδες που είχαν κλέψει από την ίδια περιοχή από άλλο όχημα μάρκας Φορντ. Το αυτοκίνητο και τα όπλα εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Τον αποτροπιασμό και τη θλίψη τους για τον θάνατο των δύο αστυνομικών εξέφρασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε:
«Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, και η κυβέρνηση, εκ μέρους και των Ελλήνων πολιτών, εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την άνανδρη επίθεση κατά των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ρέντη, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο δύο νέων αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων δύο. Στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση».
Τη συμπαράστασή του στα θύματα της άνανδρης επίθεσης εξέφρασε ο Μ. Κεφαλογιάννης (ΝΔ). «Η πολιτεία να πάρει μέτρα ώστε οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. Την ανάγκη καλύτερης εκπαίδευσης των αστυνομικών επεσήμανε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου