Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : "ΔΕΝ ΛΕΓΑΜΕ ΟΥΤΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ"


Σε κάθε περίπτωση δίνουμε δίκιο στον Γεωργακόπουλο (Γ.Ζ.)

Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)

O κ. Γεωργακόπουλος ουδέποτε στο παρελθόν είχε σκεφτεί να παραιτηθεί, παρά τις τεταμένες σχέσεις που είχε με τον προϊστάμενό του, υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , με τον οποίο είχαν να ανταλλάξουν «καλημέρα», εδώ και ένα...
χρόνο. Τότε που και οι δύο βρέθηκαν την ίδια ώρα στα τηλεοπτικά παράθυρα δύο μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών.

Τους έγιναν σχεδόν οι ίδιες ερωτήσεις, πλην όμως ο ένας εκ των δύο προχώρησε τις εκτιμήσεις του για την οικονομία ένα βήμα περισσότερο. Και αυτός ήταν ο κ. Γεωργακόπουλος. Αφησε σαφώς να εννοηθεί, όπως ειπώθηκε αργότερα, ότι ίσως χρειαστούν και άλλα μέτρα. Κάτι βεβαίως που ενόχλησε τον υπουργό. Από τότε ο απομακρυνθείς γενικός διαπίστωσε, όπως είπαν οι συνεργάτες του, μια ψυχρότητα στις σχέσεις του με τον υπουργό.

Σταμάτησαν να μιλούν ξαφνικά, σταμάτησαν και τα τηλεφωνήματα από το γραφείο του υπουργού. Μόνο σε συσκέψεις που συγκαλούσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονταν αναγκαστικά μαζί, συζητώντας, πάντοτε με την παρουσία και άλλων, αποκλειστικά υπηρεσιακά θέματα.

Αλλο λόγο που να ώθησε τον υπουργό να του ζητήσει την παραίτησή του δεν μπορούσε να θυμηθεί ο κ. Γεωργακόπουλος. Ελεγε πάντως ότι η παρουσία τους στα τηλεοπτικά κανάλια ως αιτία της ρήξης ήταν «ασήμαντη». Δεν πέρασε ωστόσο απαρατήρητο ότι ο υπουργός έδωσε την επομένη στα στελέχη του υπουργείου οδηγίες να μη βγαίνουν στις τηλεοράσεις αν δεν έχουν κάτι να πουν και κυρίως αν δεν υπάρχει συντονισμός. Και ξαφνικά το τηλέφωνο, την περασμένη Τετάρτη το πρωί, στο γραφείο του κ. Γεωργακόπουλου στον 8ο όροφο του μεγάρου της οδού Καρ. Σερβίας, χτύπησε. Ηταν ο κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος τον καλούσε να πάει στο γραφείο του, στην πλατεία Συντάγματος.

Το τηλεφώνημα αιφνιδίασε τον γενικό. Τόσους μήνες είχε να τον καλέσει ο υπουργός. Δυο βήματα απόσταση ήταν και έτσι ο κ. Γεωργακόπουλος βρέθηκε μόνος του μπροστά στον κ. Παπακωνσταντίνου: «Μου είπε ότι θέλει να παραιτηθώ» , ακούστηκε να λέει ο κ. Γεωργακόπουλοςστους συνεργάτες του που τον ρωτούσαν το πρωί της Πέμπτης τι ακριβώς είχε γίνει. Μετά την πρώτη «κρυάδα» ο κ. Γεωργακόπουλος ζήτησε από τον υπουργό να του εξηγήσει τον λόγο για τον οποίον του ζητούσε να παραιτηθεί: «Δεν σου καταλογίζω τίποτα, δεν σε κατηγορώ για τίποτα. Δεν κόλλησε. Πρέπει να παραιτηθείς», λέγεται ότι του είπε ο υπουργός Οικονομικών. «Στο υπουργείο, στη θέση που ήμουν και με τις αρμοδιότητες που είχα, μπορούσα να πράττω μόνο το 5% αυτών που έπρεπε. Τι άλλο μπορούσα να κάνω; Πώς θα προχωρούσε η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείουχωρίς να έχω αρμοδιότητες;», αυτή ήταν, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, η απάντηση του κ. Γεωργακόπουλου στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός ωστόσο ήταν αμετακίνητος στην απόφασή του και ζήτησε για άλλη μία φορά την παραίτησή του. Σε κάποια στιγμή ο κ. Παπακωνσταντίνου, προφανώς θέλοντας να αποχαιρετήσει φιλικά τον ως εκείνη τη στιγμή συνεργάτη του και παρά το γεγονός ότι δεν συμπαθούσε ο ένας τον άλλον, του είπε: «Δεν θέλω να φύγεις από εδώ μέσα ως αποδιοπομπαίος τράγος. Αν έχεις κάτι άλλο υπόψη σου, μια άλλη θέση, να μου το προτείνεις τώρα...».
Ο κ. Γεωργακόπουλος ακούστηκε να λέει «όχι ευχαριστώ, δεν έχω κάτι άλλο να προτείνω», οπότε ο κ. Παπακωνσταντίνου λέγεται ότι του είπε: «Εντάξει, μέσα στην εβδομάδα να έχουμε τελειώσει το ζήτημα...».

Εκεί χώρισαν οι δρόμοι τους. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε να προετοιμάσει το ταξίδι του στο οποίο θα συνόδευε τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στα κρίσιμα ραντεβού του σε Βρυξέλλες και Παρίσι. Ο κ. Γεωργακόπουλος πήγε στην κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη και την ενημέρωσε. Εν συνεχεία κάθησε και έγραψε τη γνωστή επιστολή στον Πρωθυπουργό. Στις 18 Ιανουαρίου ωστόσο είχε μια συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου και σε αυτήν πιστεύεται ότι εξέφρασε τα παράπονά του, ότι δηλαδή παραμένει σε ένα πόστο αδρανής: «Με την επιστροφή του Πρωθυπουργού θα επιδιώξω να έρθω σε επαφή μαζί του και εν συνεχεία θα δω τι θα κάνω» ακούστηκε να λέει στην κυρία Βάρτζελη. Δεν έχει ωστόσο αποφασίσει εάν θα είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές.

Ο 60χρονος πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών (που τοποθετήθηκε σ΄ αυτή τη θέση χωρίς τις διαδικασίες του opengov), δύο φορές υφυπουργός στο παρελθόν (Οικονομικών και Ανάπτυξης) στις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ, απόφοιτος της Φυσικομαθηματικής Σχολής και του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου των Αθηνών, ήταν υπεύθυνος για τις Εφορίες. Συχνά έλεγε στους εφοριακούς: «Δεν με ενδιαφέρει εάν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, φτάνει να πιάνει ποντίκια» (ρήση του Ντενγκ Χσιάο Πινγκ).

Δεκάδες εφοριακοί έχουν παραπεμφθεί στα πειθαρχικά με διάφορες κατηγορίες, χωρίς ακόμα να έχουν βγει πορίσματα. Παρά την πίκρα του, κάθε φορά που κάνει λόγο για τον υπουργό εμφανίζεται πολύ προσεκτικός. Το μόνο ίσως που τον εξόργισε είναι όταν άκουσε να τον χαρακτηρίζει την επομένη της «παραίτησής» του «ανεπαρκή»:
«Ποιος κρίνει την ανεπάρκεια ποίου», ήταν η απάντηση που ακούστηκε να λέει.

Ο κ. Γεωργακόπουλος φαίνεται ότι δεν ξεχνά το γεγονός ότι βρισκόταν σε αδράνεια ουσιαστικά εδώ και ενάμιση χρόνο,χωρίς όμως ποτέ να ζητήσει εξηγήσεις.Σε συνεργάτες του έλεγε ότι «έκανα αρκετές προτάσεις για την αναδιοργάνωση του υπουργείου και δεν εισακούστηκαν. Χωρίς ριζική αναθεώρηση πώς θα εισπράτταμε τους φόρους και πώς θα αυξάναμε τα έσοδα;»· αλλά δεν υπέβαλλε παραίτηση και το κυριότερο δεν ζητούσε εξηγήσεις από τον υπουργό.Οι προτάσεις του λέγεται ότι αφορούσαν όχι μόνο την αναδιοργάνωση του υπουργείου,αλλά και την καλύτερη αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των εσόδων,πλην όμως,όπως συχνά ανέφερε, δεν υλοποιούνταν.

Διαπίστωνε ότι δεν υλοποιούνταν και όμως παρέμεινε στη θέση του,χωρίς να κάνει ουσιαστικά τίποτα.Ουδείς μπορούσε να εξηγήσει τη στάση του,αλλά δεν ήταν λίγοι που σχολίαζαν ότι«πόνταρε στις προσωπικές σχέσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό». Ειδικά για την υστέρηση των εσόδων για κανέναν λόγο δεν ήθελε να του το«φορτώσουν».Αυτός ήταν και ο λόγος που λέγεται ότι εκείνη την Τετάρτη,φεύγοντας από την Καραγιώργη Σερβίας,είπε στον υπουργό:«Δεν θα το ανεχθώ να μου χρεωθεί η υστέρηση των εσόδων» και η απάντηση που έλαβε ήταν:«Οχι,σε καμία περίπτωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου