Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

'ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ'' ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ'

'ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ'' ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ
Μετά και τις νέες αιματηρές επιθέσεις του Καντάφι σε πόλεις της Λιβύης, το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που συγκαλείται στο Παρίσι, όπου αναμένεται να ληφθεί η πολιτική απόφαση για στρατιωτικά πλήγματα. Οι διεθνείς δυνάμεις μπορεί να ξεκινήσουν τη στρατιωτική επίθεση στη Λιβύη αμέσως μετά τη λήξη της διεθνούς συνόδου στο Παρίσι, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες...
Η ίδια πηγή είπε ότι στην πρώτη φάση θα συμμετάσχουν η Γαλλία, η Βρετανία και ο Καναδάς, οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν αργότερα και τελευταίες οι χώρες του αραβικού κόσμου.
Ο γαλλικός τύπος μιλάει για «πολεμικό συμβούλιο» που έχει συγκληθεί από τον Νικολά Σαρκοζί. Ο «αντι-Κανταφικός Συνασπισμός συνεδράζει στο Παρίσι», γράφει η Φιγκαρό, «Το τελεσίγραφο - Συνασπισμος κατά του Καντάφι», λέει η Λιμπερασιόν.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί από την προεδρία, η Σύνοδος ξκίνησε στις δυόμισυ (ώρα Ελλάδας) με ένα σύντομο γεύμα εργασίας, για να ακολουθήσει σύσκεψη εργασίας.
Μόλις δύο ώρες μετά, στις τεσσεράμισυ, ο Νικολά Σαρκοζί πρόκειται να ανακοινώσει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης την απόφαση της Συνόδου.
Δεν θεωρείται όμως απίθανο, να επισπευσθεί η όλη διαδικασία, εξαιτίας των τελευταίων πληροφοριών για την είσοδο, μέσα στο πρωϊνό, των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη και των απειλών του Λίβυου ηγέτη προς τη Δύση.
«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, όλα είναι έτοιμα για τη στρατιωτική επέμβαση, τώρα η απόφαση είναι πολιτική » δήλωσε πριν από λίγο κυβερνητική πηγή.
Η Γαλλία έκανε μεγάλες προσπάθειες για την εξασφάλιση της συμμετοχής εκπροσώπων των αραβικών χωρών αλλά και της Αφρικής.
Παρόντες στο Παρίσι είναι ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου Amr Moussa και οι επικεφαλής των διπλωματιών του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, του Μαρόκου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Με τη συμμετοχή των αραβικών εκπροσώπων, ο Νικολά Σαρκοζί απέφυγε την παγίδα να θεωρηθεί ότι η Δύση είναι κατά των αραβικών λαών», υπογραμμίζει ο γαλλικός τύπος ("Λε Πουέν").
Από την Αφρική είναι ο πρόεδρος της επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης Jean Ping. Οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται από την Χίλαρι Κλίντον, η ΕΕ από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Van Rompoy και την Υπατη εκπρόσωπο Κάθριν Αστον, ενώ συμμετέχει και ο γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Επίσης 15 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσα στους οποίους, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (παρότι η χώρα της είχε απόσχει από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας), ο βρεττανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον, της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της Ισπανίας Χοσέ Λουϊ Ροντρίγκες Θαπατέρο και εκπρόσωποι από τον Καναδά και τη Νορβηγία.
Στη σύνοδο συμμετέχει και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου