Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Μέρκελ, να αγοράσεις υποβρύχια και λάδι!


Χρ. Μπόκας, απο το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Υπάρχει μια αντίφαση, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό, το οποίο παραδέχομαι ότι μπορεί να μην στροφάρει αρκετά, οπότε να είστε επιεικείς στα σχόλιά σας… Υπάρχει μια αντίφαση, λοιπόν, ως προς την αποδοχή της πρόσφατης παρότρυνσης της κυρίας Μέρκελ να εκποιήσουμε δημόσια περιουσία για να μειωθούν τα επιτόκια.

Είναι αλήθεια πως στο ψυχολογικό σημείο που έχουμε φτάσει, η νέα επιταγή της καγκελαρίου ενδεχομένως να ηχεί ανακουφιστικά. Με άλλα λόγια, δίνει την εντύπωση πως ανοίγει ένα παράθυρο την ώρα που πιστεύουμε ότι θα πεθάνουμε από ασφυξία. Βλέπουμε ένα κλαδί την ώρα που πέφτουμε από τον γκρεμό…
Ή, πιο περιγραφικά, αδειάζει …η τουαλέτα την ύστατη στιγμή!
Από την άλλη, όμως, η ψυχολογία κάνει κύκλους και το συναίσθημα δεν σε αφήνει σε ησυχία. Σκέψεις όπως «η χώρα που σήμερα μας ζητά να ξεπουλήσουμε κομμάτια της Ελλάδας είναι αυτή που έχει συνδεθεί με τα μεγαλύτερα εγκλήματα (πολέμου, οικονομικά και πολιτικά) που έγιναν στη δική μας χώρα τις τελευταίες δεκαετίες» είναι αναπόφευκτες.

Μετά ακολουθούν η αγανάκτηση, η δυσφορία, ο θυμός και η οργή που στην εικονική πραγματικότητα του μυαλού σου έχεις απέναντι τη Μέρκελ και της λες: «Αφού, λοιπόν, μας ζητάς ιδιωτικοποιήσεις, έλα να αγοράσεις υποβρύχια που μπατάρουν, συστήματα ασφαλείας της Siemens που δεν λειτουργούν και εξοπλιστικά που αποδεικνύονται στρακαστρούκες. Ολα αυτά σε προνομιακή τιμή και με δώρο ένα διήμερο στο Δίστομο!».

Ωστόσο, πέραν της ψυχολογίας και των συναισθημάτων, υπάρχει και η λογική. Στον πραγματικό κόσμο (και όχι σε μια άλλη πραγματικότητα) ο κ. Γιώργος Παπανδρέου οφείλει να διαπραγματευτεί, να βάλει κόκκινες γραμμές, να ελιχθεί, ακόμα και να συμβιβαστεί. Αν, λοιπόν, κριθεί πως πρέπει να αξιοποιηθεί μέρος της κρατικής περιουσίας, τότε… καλοδεχούμενα τα ξένα κεφάλαια, παράλληλα, όμως, υπάρχουν και ορισμένες εναλλακτικές προτάσεις.
Ποιες είναι αυτές; Θεωρώντας ότι δημόσια περιουσία είναι τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα (αν παράγονται πλέον), για ποιον λόγο να μην τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η ανάγκη αγοράς τους; Αυτό δηλαδή που κάνουν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις κρατών που σέβονται τον εαυτό τους. Οι ηγέτες τους στα συνεχόμενα ταξίδια που κάνουν προωθούν τα εγχώρια προϊόντα είτε αυτά είναι εξοπλιστικά είτε αυτοκίνητα είτε Siemens κ.λπ.

Εμείς, λοιπόν, έχουμε τον τουρισμό και τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα. Αλλωστε το ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα αγαπημένα παραδείγματα του Έλληνα πρωθυπουργού. Καιρός, λοιπόν, να το προωθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου