Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

''ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ'' Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ


Και λένε μετά πως ο άνθρωπος θα δυσκολευτεί να καταστρέψει τη Γη!!!  (Γ.Ζ)

Απρόβλεπτη", χαρακτήρισε την παρακευή ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν την κατάσταση στην χώρα του, την ώρα που η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι "δεν αποκλείει την πιθανότητα να αυξήσει σε 6 η σοβαρότητα του πυρηνικού δυστυχήματος από 5 που είναι σήμερα στην επτάβαθμη κλίμακα...

"Η κατάσταση είναι ακόμα απρόβλεπτη. Κάνουμε ότι μπορούμε για να μην χειροτερέψουν τα πράγματα", είπε ο Καν.
Τραγικός είναι και ο νέος απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα η Ιαπωνική κυβέρνηση και ο οποίος κάνει λόγο για περισσότερους από 10.000 νεκρούς και 17.440 αγνοούμενους.
Στο μεταξύ, η αγωνία κορυφώνεται στο μέτωπο της ραδιενέργειας καθώς το κέλυφος που περιέχει τις ράβδους καυσίμου στον αντιδραστήρα 3 της Φουκουσίμα, έχει υποστεί ζημιές, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για την ψύξη των αντιδραστήρων , οι οποίες πιθανόν να διαρκέσουν ένα μήνα.
"Αποτιμούμε τις ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο και δεν μπορούμε να ορίσουμε μια ημερομηνία κατά την οποία θα λειτουργήσει ο εξοπλισμός για την ψύξη. Οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη τουλάχιστον ένα μήνα, ποιος ξέρει", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Tokio Electric Power.
Η ραδιενέργεια που μετρήθηκε συνολικά στη διάρκεια ενός 24ώρου 30 χλμ. βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα ξεπερνά το ετήσιο όριο της επιτρεπόμενης δόσης, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο το υπουργείο Επιστημών.
Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ακόμη την Παρασκευή ότι οι τρεις εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου που υπέστησαν εγκαύματα κατά τις προσπάθειές τους να ψυχθεί ο αντιδραστήρας, εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας 10.000 φορές υψηλότερα από το αναμενόμενο, στοιχείο που δείχνει ότι το κέλυφος έχει υποστεί ζημιές. Τα εγκαύματα προκλήθηκαν όταν νερό του αντιδραστήρα διαπέρασε τη στολή τους. Η Ιαπωνία δεν έχει ανακοινώσει άλλα κρούσματα ατόμων που έχουν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια.


Ραδιενέργεια σε Ιαπωνικό πλοίο
Συναγερμός έχει σημάνει και στην Κίνα, καθώς οι αρχές της ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν "αφύσικα" επίπεδα ραδιενέργειας σε ένα ιαπωνικό εμπορικό πλοίο που εισερχόταν στο λιμάνι Σιαμέν στην ανατολική επαρχία Φουτζιάν. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, το οποίο επικαλέστηκε την υπηρεσία ποιότητας και ελέγχου, δεν ανέφερε συγκεκριμένα πόσο υψηλά ήταν τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο πλοίο, που ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρία Mitsui O.S.K. Lines, ούτε εάν επιτράπηκε στο σκάφος να ελλιμενιστεί.
Παράλληλα η Ταϊβάν απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων από πέντε περιφέρειες της Ιαπωνίας που βρίσκονται γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Μέτρα απαγόρευσης ή περιορισμού των εισαγωγών νωπών ιαπωνικών προϊόντων ανακοίνωσαν και οι ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και η Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου