Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΜΟΣΧΑ : "ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΤΥΦΛΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ"...

ΜΟΣΧΑ : "ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΤΥΦΛΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ"...
Η Ρωσία μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας», κάλεσε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία να σταματήσουν «την αδιάκριτη χρήση βίας» κατά της Λιβύης, υποστηρίζοντας πως πλήττονται και «μη στρατιωτικοί στόχοι» και...
προκαλούνται θύματα μεταξύ αμάχων.
«Καλούμε τις εμπλεκόμενες χώρες να σταματήσουν την "μη επιλεκτική χρήση βίας"», ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.
H Mόσχα υποστήριξε πως η επιχείρηση υπερβαίνει την εντολή του ψηφίσματος του ΟΗΕ- το οποίο χαρακτηρίζει μάλιστα «αμφιλεγόμενο»- πλήττοντας μία ιατρική μονάδα, δρόμους και γέφυρες.
Από την πλευρά τους, οι δυτικές δυνάμεις δηλώνουν ότι χτυπούν μόνο στρατιωτικούς στόχους. Η Ρωσία ήταν ανάμεσα στις χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην οποία τελικά υιοθετήθηκε η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «η Μόσχα υποδέχθηκε με λύπη την ένοπλη αυτή ενέργεια, που αποφασίστηκε με επίκληση του βεβιασμένα υιοθετημένου ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Η ρωσική διπλωματία κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες στην αντιπαράθεση λιβυκές πλευρές να σταματήσουν τη βία και την αιματοχυσία και να προχωρήσουν σε διάλογο, αξιοποιώντας και την επικείμενη επίσκεψη στη Λιβύη εκπροσώπων της Αφρικανικής Ένωσης.
H Μόσχα ανακοίνωσε επίσης πως θα απομακρύνει μέσω Τυνησίας μέρος του διπλωματικού προσωπικού της πρεσβείας της στην Τρίπολη και Ρώσους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα. Η υπόθεση της Λιβύης θα βρεθεί και στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επισκέπτεται από σήμερα διαδοχικά την Αίγυπτο και την Αλγερία. Εκτός της ηγεσίας των δύο χωρών, ο κ. Λαβρόφ θα συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του ρωσικού Γενικού Επιτελείου στο πρακτορείο Interfax, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βορρά της Αφρικής «παρακολουθούνται δραστήρια με όλα τα μέσα κατασκοπείας, μεταξύ των οποίων και εκείνα της διαστημικής παρατήρησης». Όπως εξαρχής έχουν δηλώσει οι Ρώσοι στρατιωτικοί «κάθε άλλη εμπλοκή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων αποκλείεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου