Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

"Εφυγε" ο Μανώλης Ρασούλης

"Εφυγε" ο Μανώλης Ρασούλης
Εκκεντρικός, αιρετικός, ιδιόρρυθμος αλλά και ευαίσθητος δημιουργός, ο Μανώλης Ρασούλης έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών. Βρέθηκε νεκρός σήμερα το πρωί από φίλους του στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη.
Νεκρός βρέθηκε σήμερα το πρωί από φίλους του ο καλλιτέχνης Μανώλης Ρασούλης, στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ιατροδικαστή ο θάνατός του είχε προέλθει πριν από τέσσερις ημέρες.
Γνωστός «αιρετικός», πολλές φορές ο Μανώλης Ρασούλης διαφώνησε με το λεγόμενο «μουσικό καθεστώς», όπως και με τις δισκογραφικές εταιρείες και δεν δίστασε να αποχωρήσει, εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις του. Θεωρήθηκε «εκκεντρικός» και «ιδιόρυθμος» και τα τελευταία χρόνια είχε σχεδόν αποσυρθεί από τα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις 28 Σεπτεμβρίου 1945, ο Μανώλης Ρασούλης ήταν γιος χρυσοχόου και στα παιδικά του χρόνια έψαλε στον Πολιούχο 'Αγιο Μηνά.

Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία τραγουδώντας ερασιτεχνικά στην Πλάκα, ενώ παράλληλα δούλευε στην εφημερίδα της αριστεράς «Δημοκρατική Αλλαγή».

Στη διάρκεια της δικτατορίας φεύγει για το Λονδίνο, όπου και θα παραμείνει έξι χρόνια.

Οργανώνεται στο Τροτσκιστικό κίνημα όπου και γνωρίζεται με την Βανέσα Ρεντγκρεϊβ με την οποία δυο φορές συνεργάστηκε σε πολιτικές παραστάσεις. Στο Λονδίνο έγινε και συνεκδότης της εφημερίδας Σοσιαλιστική Αλλαγή.

Τον Μάη του `68 πήρε μέρος στην εξέγερση των φοιτητών στο Παρίσι.

Λίγο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου έρχεται στην Ελλάδα και η μεταπολίτευση θα τον βρει εργαζόμενο στα ναυπηγεία Ανδρεάδη. Τότε είναι που τον καλεί και ο Μάνος Λοϊζος και τραγουδούν μαζί τα «Νέγρικα» με την Μαρία Φαραντούρη.

Η συνεργασία του με το Νίκο Ξυδάκη στα «Δήθεν» είναι που θα τον καθιερώσει ως έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς της γενιάς του, με επιτυχίες όπως «Αχ Ελλάδα», «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια», «Πότε Βούδας, πότε Κούδας», «Το κοτλέ παντελονάκι», «Τίποτα δεν πάει χαμένο»..

Τα τραγούδια του έγιναν γνωστά σε Ισραήλ, Τουρκία, Σερβία μέχρι και την μακρινή Ιαπωνία.

Συλλυπητήρια από ΣΥΝ

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Μανώλη Ρασούλη εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Ο Μανώλης, οπαδός του διαλεκτικού υλισμού αλλά με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, πέρα από τις ατέλειωτες ώρες που μας συντρόφεψε με τα τραγούδια και τους στίχους του, κατόρθωνε να μας διεγείρει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή.

«Πέρα από την ξεχωριστή θέση μέσα στις καρδιές μας, είναι βέβαιο πως με το πλούσιο έργο του θα καταλάβει και μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της ανθρώπινης δημιουργίας του τόπου μας»

Η ανακοίνωση του ΣΥΝ καταλήγει εκφράζοντας «σε όσους τον αγάπησαν, στους δικούς του ανθρώπους, τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Μανώλη Ρασούλη, τονίζοντας ότι «ο Ρασούλης περνά στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς και τραγουδοποιούς της γενιάς του, βαθύτατα αντικομφορμιστής και ανατρεπτικός, με ένα πηγαίο προσωπικό χιούμορ, που χαρακτήριζε και το καλλιτεχνικό του έργο. Μαζί του, περνούν στην ιστορία και τα δεκάδες σημαντικά τραγούδια που έγραψε, τραγούδια που «ελπίδες γέννησαν»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου