Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Άτυπο Yπουργικό Συμβούλιο στη σκιά της υποβάθμισης από τη Moody's

Διαβουλεύσεις στην κυβέρνηση

Άτυπο Yπουργικό Συμβούλιο βρίσκεται σε εξέλιξη την Κ.Δευτέρα μετά την ανακοίνωση-σοκ της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody's, και εν όψει των επαφών που θα έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών προς το Υπουργικό Συμβούλιο είναι να καταγγελθούν άμεσα οι πρακτικές των οίκων αξιολόγησης στις ευρωπαϊκές Αρχές και να θέσει το θέμα ο κ. Παπανδρέου στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον Νικολά Σαρκοζί.

Το υπουργείο Οικονομικών ήδη εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την απόφαση την υποβάθμιση, καθώς, όπως τονίζει, δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών υπογράμμισε ότι το εύρος της υποβάθμισης και η χρονική στιγμή, που ο συγκεκριμένος οίκος επέλεξε για να την ανακοινώσει, είναι ακατανόητα και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά.

Η σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ξεκίνησε στις 6:30 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και λαμβάνουν μέρος όλοι οι υπουργοί και δύο αναπληρωτές υπουργοί.

Συμμετέχουν επίσης ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Έξαρχος και ενδεχομένως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Επίσης, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα των μεταναστών απεργών πείνας στο κτίριο Υπατία.

Η Moody's Investors Service προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, σε Β1 από το Ba1, μην αποκλείοντας να προβεί και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση, εξαιτίας, όπως αναφέρει, των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεοκοπίας.

Η υποβάθμιση ήρθε ένα 24ωρο πριν από τον κύκλο επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε αναζήτηση συναίνεσης εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 11 Μαρτίου και, κυρίως, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου.

Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός αναχωρεί για το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί την επομένη με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, προσπαθώντας να ανατρέψει το κλίμα νευρικότητας που προκαλεί η στάση της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου