Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Έτοιμος για εκεχειρία δηλώνει ο Καντάφι

 Ποιος όμως τον ρωτάει? Γ.Ζ.
Διατεθειμένος να διατάξει παύση των εχθροπραξιών, αρκεί να κάνει το ίδιο το ΝΑΤΟ και οι αντάρτες, αλλά και ανένδοτος ως προς το να παραδώσει την εξουσία, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι παρουσιάστηκε ξανά, σήμερα, έτοιμος να διατάξει παύση των εχθροπραξιών από τις δυνάμεις του, αρκεί να κάνουν το ίδιο και οι άλλες εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή το ΝΑΤΟ, αλλά και οι δυνάμεις των ανταρτών.
Παράλληλα, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, που μεταδόθηκε ζωντανά από το κρατικό κανάλι της Λιβύης τα χαράματα του Σαββάτου, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την εξουσία.
«Είμαστε έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός, αρκεί αυτό να μην αφορά μόνο τη μια πλευρά. Είμαστε οι πρώτοι που θα αποδεχθούμε μια ανακωχή των εχθροπραξιών και είμαστε οι πρώτοι που θα την εφαρμόσουμε, αλλά η επιδρομή των Σταυροφόρων του ΝΑΤΟ δεν έχει σταματήσει ακόμα» είπε ο Καντάφι.
Επίσης στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να τον εξαναγκάσει να φύγει από την ίδια του τη χώρα.
«Δεν φεύγω. Κανείς δεν μπορεί να με εξαναγκάσει να φύγω από τη χώρα μου και κανείς δεν μπορεί να μου πει να μην πολεμάω για αυτήν» ανέφερε ο Λίβυος ηγέτης που επιχείρησε έναν ακόμα διπλωματικό ελιγμό, προσκαλώντας άμεσα τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπαραγματεύσεων, προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας στη Λιβύη.
« Εμείς δεν τους επιτεθήκαμε, ούτε διασχίσαμε τη θάλασσα, γιατί τότε μας επιτίθενται;» αναρωτήθηκε ο Καντάφι που άφησε σαφείς αιχμές λέγοντας ότι αν αν είναι το πετρέλαιο που τους ενδιαφέρει τότε είναι έτοιμος να επαναδιαπραγματευθεί τα συμβόλαια με τις δυτικές εταιρείες πετρελαίου.
Στο μεταξύ, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν εγκαταστάσεις στην Τρίπολη της Λιβύης που βρίσκονται δίπλα στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης Τζαμαχιρίγια, την ώρα που ο Μουάμαρ Καντάφι απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ένδειξη ότι η επιχείρηση είχε στόχο τον Λίβυο συνταγματάρχη, μετέδωσε η κρατική τηλεόρασης της Λιβύης.
Όσο για τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, άνοιξαν πυρ αργά τη νύχτα της Παρασκευής κατά διαδηλωτών στην Τρίπολη, στην πρώτη ουσιαστικά δημόσια εκδήλωση αντίθεσης κατά του καθεστώτος μέσα στην ίδια την πρωτεύουσα της χώρας εδώ και πολλές εβδομάδες, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου