Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΛΙΒΥΗ - Καλλιεργείται το έδαφος και για επιλογή διχοτόμησης

Νέα δεδομένα έθεσαν στο «τραπέζι» χθες οι εκπρόσωποι του αντικαθεστωτικού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στη Βεγγάζη, τα οποία, αναμφιβόλως, «ρίχνουν» λίγο περισσότερο φως στα σχέδια που απεργάζονται ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη με το λιγότερο δυνατό κόστος από το αιματοκύλισμα στη Λιβύη.
Οπως, λοιπόν, δήλωνε δίπλα στον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Αμπντέλ Ιλάχ Χατίμπ, ο επικεφαλής του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Καντάφι, Αμπντέλ Τζαλίλ, το Συμβούλιο «είναι έτοιμο για συμφωνία εκεχειρίας, όπως προβλέπει η απόφαση του ΟΗΕ, αρκεί οι δυνάμεις του Καντάφι να αποσυρθούν από την περίμετρο των πόλεων που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις».

Η τοποθέτηση αυτή, μάλιστα, συνέπεσε με την ανακοίνωση, από τον οικονομικό «υπεύθυνο» του Συμβουλίου, τον Αλί Ταρχούμι, ότι «κλείστηκε» συμφωνία ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και στο Κατάρ, προκειμένου η αραβική χώρα, που, όπως και το Παρίσι, έχει αναγνωρίσει το Συμβούλιο ως μοναδικό εκφραστή του λιβυκού λαού, να διευκολύνει, σε πρώτη φάση, την πώληση του πετρελαίου που έχει, ήδη, διυλιστεί και παραμένει αποθηκευμένο στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί. Στόχος της κίνησης, κατά τον Ταρχούμι, είναι να διασφαλιστούν χρήματα για ν' αγοραστούν από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις «φάρμακα, καύσιμα, τρόφιμα, αλλά και εξοπλισμός». Αφέθηκε, επίσης, να εννοηθεί ότι σε ένα δεύτερο επίπεδο δεν αποκλείεται το Κατάρ να αναλάβει την ενεργειακή τροφοδοσία των αντικαθεστωτικών σε περίπτωση που για μακρό χρονικό διάστημα ακόμη δεν αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων των ανατολικών περιοχών της Λιβύης.

Ο συνδυασμός των δύο προαναφερόμενων εξελίξεων οδήγησε αρκετούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθούν ως τα δύο πρώτα βήματα της εγκαθίδρυσης μιας διχοτόμησης της χώρας, και εννοείται του φυσικού της πλούτου, ενδεχόμενο που, κατά πληροφορίες, ούτε οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αλλά ούτε και οι εμπλεκόμενες πλευρές στη Λιβύη φέρονται ν' αποκλείουν κατηγορηματικά, παρά τις διάφορες, περί του αντιθέτου, δηλώσεις.
Διπλωματικές πιέσεις και «μάχες»

Την επιμονή τους στην εξεύρεση «πολιτικής λύσης», άμεσα, επανέλαβαν, χθες, σε κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας - Γερμανίας. Αντίθετα, την έγκριση του Κοινοβουλίου (με 240 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 5 αποχές) έλαβε η σουηδική κυβέρνηση, προκειμένου να αποστείλει 8 μαχητικά να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις, για πρώτη φορά εδώ και 48 χρόνια!

Την απόφασή της για στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη, με αφορμή πάντα τη δήθεν προστασία των αμάχων και την ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε η ΕΕ με γραπτή ανακοίνωση για την επιχείρηση EUFOR LIBYA, επαναβεβαιώνοντας την πρόθεσή της για ενεργότερο ρόλο στην επέμβαση. Η στρατιωτική δύναμη που διαθέτει η ΕΕ θα δράσει εφόσον ζητηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, με στόχο, όπως αναφέρεται, «να παρέχει ασφαλή μετακίνηση των αμάχων πληθυσμών και βοήθεια στις δραστηριότητες των ανθρωπιστικών οργανώσεων».

Την ίδια ώρα, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» και το BBC μετέδιδαν ότι στενός συνεργάτης της οικογένειας Καντάφι, που βρέθηκε στο Λονδίνο για «οικογενειακές υποθέσεις», μεταφέρει στον συνταγματάρχη «ισχυρό μήνυμα από το Λονδίνο, του οποίου το νόημα είναι ένα: Θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία». Ο Μουχάμαντ Ισμαήλ, στενός φίλος του γιου του Καντάφι Σαΐφ αλ Ισλάμ, φέρεται να επέστρεψε στην Τρίπολη.

Από την άλλη, παρά την κλιμακούμενη φιλολογία περί «μαζικών αποσκιρτήσεων» από το καθεστώς Καντάφι, μέχρι χθες βράδυ, δεν είχε επιβεβαιωθεί τίποτε σχετικό.
Συγκρούσεις και η CIA

Στο πεδίο των συγκρούσεων, πάντως, η κατάσταση περιγράφεται και από τις δύο πλευρές ως εξαιρετικά σκληρή. Ενώ οι μάχες στη Μιζράτα και στην Μπρέγκα μαίνονταν ανηλεώς, με την πρώτη αργά το βράδυ να φέρεται ότι τέθηκε, τελικά, υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Καντάφι, νέες πληροφορίες, πέραν των καταγγελιών του Καντάφι, για αιματοκύλισμα αμάχων από τις ΝΑΤΟικές, πλέον, αεροπορικές επιδρομές έρχονται στο φως. Τελευταίο περιστατικό στην Ζάουια ελ Αργκομπ, κοντά στην Μπρέγκα, όπου επλήγη κομβόι μεταφοράς εξοπλισμού μέσα σε κατοικημένη περιοχή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και 7 πολίτες, κυρίως παιδιά, και να τραυματιστούν 25.

Στην Τρίπολη έχει μεταβεί αντιπροσωπεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού για να εκτιμήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες και τις απώλειες, ενώ στις ανατολικές περιοχές αγνοούνται περίπου 400 άνθρωποι εδώ και έξι βδομάδες που έχουν αρχίσει οι συγκρούσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει και η είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έκθεση του αμερικανικού ιδρύματος Jamestown, σύμφωνα με την οποία επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων των αντικαθεστωτικών έχει τεθεί ο πρώην στρατιωτικός διοικητής του Καντάφι Xαλίφα Χέφτα, ο οποίος μέχρι το 1987 υπήρξε στενός συνεργάτης του καθεστώτος και είχε στηρίξει το κίνημα του Καντάφι. Από το 1987 ζούσε στις ΗΠΑ και, όπως αναφέρεται, τον είχε «πλησιάσει η CIA».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου