Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Άγρια καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία με δεκάδες νεκρούς

Δαμασκός, Συρία
Τουλάχιστον 50 άνθρωποι, ή ακόμα και 60 σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, σκοτώθηκαν στη Συρία σε διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος που οργανώθηκαν από την αντιπολίτευση μετά τις προσευχές της Παρασκευής.
Πρόκειται για την πλεόν αιματηρή ημέρα των τελευταίων εβδομάδων στη Συρία, επισημαίνει η αντιπολίτευση.



Οι ακτιβιστές μιλούν για 49 νεκρούς και 20 αγνοούμενους, το BBC ανεβάζει μάλιστα τον αριθμό τους σε 60 νεκρούς, επικαλούμενο και αυτό ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κοινότητα Εζρέχ στην επαρχία Ντέραα (νότια της Δαμασκού) ενώ μια γυναίκα σκοτώθηκε στο Χιράκ, επίσης στην επαρχία της Ντέραα.

Ένα 11χρονο αγόρι είναι ανάμεσα στους νεκρούς στη Ντέραα.

Εννέα άλλοι, σκοτώθηκαν στη Ντούμα, 15 χλμ βόρεια της Δαμασκού. Στα προάστια της Δαμασκού, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Μπαρζέχ, ένας στην Χαράστα και τρεις στην Μαανταμίγια, πρόσθεσαν πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Άλλοι δύο σκοτώθηκαν στη Χάμα, βόρεια της Δαμασκού, δύο στη Λατάκια, το κύριο λιμάνι της χώρα και τέσσερις στην πόλη Χομς.

Ακόμα, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς των δυνάμεων της τάξης που προσπαθούσαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές σε πολλές πόλεις, σύμφωνα με τις πηγές.

Επιπλέον, οι μαρτυρίες μιλούν για τουλάχιστον 10 νεκρούς στη Νταράα όπου οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία μπροστά από το Δημαρχείο.

Μαζικές διαδηλώσεις

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα κατέβηκαν την Παρασκευή στους δρόμους ζητώντας ελευθερίες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις από τη κυβέρνηση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα και πραγματικά πυρά.

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει το τελευταίο διάστημα ή κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έχουν ικανοποιήσει τους διαδηλωτές που πιέζουν για την απομάκρυνση του από την εξουσία και την εγκαθίδρυση δημοκρατικότερων θεσμών.

Οι διαδηλώσεις έρχονται μία ημέρα μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον Σύρο πρόεδρο μετά από 48 χρόνια. Ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών, που χαρακτήρισαν την άρση της κατάστασης νίκη γιατί αυτή «καταλύθηκε και δεν ήρθη».

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των τελευταίων εβδομάδων υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί περί τους 200 διαδηλωτές. Η κυβέρνηση έχει επιρρίψει ευθύνες σε ξένες δυνάμεις για την υποκίνηση των διαδηλώσεων ενώ έχει ανακοινώσει και την ανεύρεση οπλισμού, που όπως υποστηρίζει, προορίζεται για τους διαδηλωτές.

* Περίπου 400 Σύροι διαδήλωσαν κατά του προέδρου Άσαντ και στην Κύπρο σε ειρηνική διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία της χώρας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου