Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Τα εγκλήματα πολέμου της Αμερικής


Από factorx
Τα εγκλήματα πολέμου ή οι «παράπλευρες δολοφονίες», όπως πολύ σωστά τα χαρακτηρίζει το Al Jazeera, αποτελούν μέρος της αμερικανικής εμπλοκής στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν από το 2001.



Τη περασμένη εβδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα το διάρκειας 38 λεπτών Wikileaks βίντεο, που δείχνει την εν ψυχρώ σφαγή 12 Ιρακινών, συμπεριλαμβανομένων και δυο ανταποκριτών του πρακτορείου Reuters,

από κάποιους Αμερικανούς στρατιώτες το 2007. Το βίντεο αυτό ξεκαθαρίζει στο μυαλό μας αυτά που συμβαίνουν, όχι γιατί δεν τα ξέραμε, αλλά διότι δεν είχαμε τη δυνατότητα να τα δούμε με τα μάτια μας. Αληθινοί άνθρωποι, με αληθινή σάρκα και αίμα, που δέχονται καταιγισμό βροχής θανάτου από ψηλά. Αυτά τα γεγονότα του Ιράκ, που έγιναν πριν από 3 χρόνια, επαναλήφθηκαν πριν λίγες ημέρες και στο Αφγανιστάν. Αμερικανοί «καουμπόυδες» δολοφόνησαν εν ψυχρώ πέντε Αφγανούς που ταξίδευαν αμέριμνοι μέσα σε λεωφορείο κοντά στο Kandahar. Το περιστατικό αυτό είναι ένα ανάμεσα σε πολλά παρόμοια.

Μέσα στο περασμένο χρόνο, δεκάδες Αφγανοί βρήκαν το θάνατο σε στρατιωτικά σημεία ελέγχου ή απλά κυκλοφορώντας στους δρόμους. Καμία από όλες αυτές τις δολοφονίες δεν αφορούσε σε εχθρικές δυνάμεις. Με άλλα λόγια, μόλις ξεκαθάρισε ο καπνός και η σκόνη, σε όλα τα παρόμοια περιστατικά οι νεκροί αποδείχθηκαν αθώοι άμαχοι. Όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος ο στρατηγός McChrystal: «Ζητάμε πολλά από τους νεαρούς φαντάρους μας που επανδρώνουν τα σημεία ελέγχου. Πρέπει να παίρνουν άμεσες αποφάσεις σε καταστάσεις που δεν είναι πάντα ξεκάθαρες. Όμως, από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω, σε καμία περίπτωση τους τελευταίους 9 μήνες όπου αναγκαστήκαμε να εμπλακούμε δυναμικά και να πλήξουμε κάποιον, δεν αποδείχτηκε πως το όχημα είχε βόμβα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν απλώς εποχούμενες οικογένειες».

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Τότε γιατί δεν αλλάζετε τους κανόνες εμπλοκής; Γιατί επιτρέπεται στις αμερικανικές δυνάμεις να πυροβολούν αδιάκριτα σε οχήματα, αφού σε καμία περίπτωση δεν υπήρχαν εχθρικές δυνάμεις;

Στη περίπτωση του Ιράκ, όπως αποδεικνύει το συγκλονιστικό βίντεο, μια ομάδα ανθρώπων, μέρα μεσημέρι σε δρόμο της Βαγδάτης, δέχεται καταιγιστικά πυρά από ψηλά. Στη συνέχεια πλησιάζει ένα βαν με 4-5 άλλους άνδρες, οι οποίοι στη προσπάθειά τους να ανασύρουν τους επιζώντες, δέχονται και αυτοί πυρά από τον ουρανό, ενώ ακούμε τους αεροπόρους να ζητούν στον ασύρματο την άδεια να πυροβολήσουν.

Μια ανάλυση στο Politifact, διαλύει κυριολεκτικά τον θρασύτατο ισχυρισμό του Αμερικανού υπουργού Άμυνας ότι «Οι θάνατοι ήταν μια άτυχη στιγμή» και πως δεν θα έπρεπε «να έχουν περαιτέρω συνέπειες». Όπως δήλωσε: «Προχωρήσαμε ήδη σε έρευνα, άρα που είναι το μεγάλο θέμα;» (what’s the big deal? )

Η αιτιολογία του στρατού για τη σφαγή είναι πως κάποιες μονάδες είχαν δεχτεί πυρά λίγο πιο πέρα, για αυτό και οι χειριστές του ελικοπτέρου που έκοβε βόλτες στον ουρανό συμπέραναν πως οι άνδρες που είδαν μάλλον κρατούσαν RPGs και έπρεπε να τους σκοτώσουν. Βέβαια όπως προέκυψε, τα RPGs ήταν τελικά απλά τηλεφακοί, που οι φωτογράφοι είχαν στα χέρια τους. Και βέβαια δεν προέκυψε καμία ένδειξη πως κάποιος από τους νεκρούς ήταν αναμεμιγμένος με τα πυρά που είχαν δεχτεί λίγο πιο πριν οι Αμερικανοί στρατιώτες. Αλλά τι να κάνουμε; Ο Πόλεμος είναι κόλαση….

Ο δημοσιογράφος της Washington Post, και συγγραφέας του βιβλίου The Good Soldiers David Finkel, υπερασπίστηκε τη σφαγή λέγοντας: «Θα πρέπει να καταλάβουμε πως η συγκεκριμένη ημέρα δεν ήταν καθόλου καλή. Αυτό που έγινε, έγινε εν μέσω μιας μεγάλης πολεμικής επιχείρησης προκειμένου να εκκαθαριστεί μια ολόκληρη περιοχή μέσα στην οποία Αμερικανοί στρατιώτες δέχονταν από παντού πυρά. Είχαν πολλούς τραυματίες και νεκρούς. Οι τύποι του Reuters μπήκαν στη σκηνή στη χειρότερη στιγμή, από το πρωί υπήρχαν αλλεπάλληλες επιθέσεις με RPG και ελαφρά όπλα… Αν δει κανείς το πλήρες βίντεο θα δει τύπους με πραγματικά RPG… Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω το τι συνέβη, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα να λάβουμε υπόψη, από αυτά που βλέπουμε στο βίντεο που κυκλοφορεί».

Ο Finkel, που μάλλον δεν θα γράψει δεύτερο βιβλίο με τίτλο: The Bad Soldiers, χαρακτηρίζει το θάνατο πολλών Ιρακινών ως απλά κάτι που συνέβη «μέσα στη θολούρα της στιγμής».

Στο Αφγανιστάν, οι επανειλημμένοι θάνατοι αθώων πολιτών έχουν εξαγριώσει ακόμη και τον πρόεδρο Karzai, που διαρκώς καταδικάζει τη δολοφονία Αφγανών αμάχων από τους Αμερικανούς στρατιώτες. Σύμφωνα με άρθρο της Washington Post, ο πρόεδρος συναντήθηκε σε νοσοκομείο με ένα τετράχρονο αγόρι που έχασε το πόδι του σε μια επίθεση ελικοπτέρων που είχε ως τελικό απολογισμό το θάνατο περισσοτέρων από διακοσίων αμάχων. «Ποιος σε τραυμάτισε;» ρώτησε ο πρόεδρος την ίδια ώρα που ελικόπτερα περνούσαν από πάνω. Το παιδάκι κλαίγοντας έδειξε προς τον ουρανό. Η εμπειρία του προέδρου σε εκείνο το νοσοκομείο τον γέμισε οργή εναντίον της Δύσης και δημιουργήθηκε μια πολιτική κρίση στις σχέσεις του Αφγανιστάν με τις ΗΠΑ. Και σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό το συμβάν θυμίζει πως «οι θάνατοι αμάχων έχουν τεράστιες πολιτικές συνέπειες».

Βέβαια ο Finkel σίγουρα θα δικαιολογούσε και αυτή την επίθεση εναντίον του τετράχρονου αγοριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου