Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Γνώριμος της CIA ο επικεφαλής των Λίβυων εξεγερμένων

Ένας ορκισμένος εχθρός του Καντάφι ηγείται των στρατιωτικών δυνάμεων των αντικαθεστωτικών της Βεγγάζης, σύμφωνα με αμερικανικό ινστιτούτο μελετών.
Πρόκειται για τον Χαλίφα Χέφτα, έναν παραδοσιακό Άραβα εθνικιστή, ο οποίος στο παρελθόν είχε υποστηριχτεί από την CIA, στην αντάρτικη δράση του.



Ο Χέφτα είναι πρώην στρατιωτικός διοικητής, που υποστήριξε το 1969 το κίνημα που έφερε στην εξουσία τον Καντάφι. Μέχρι το 1987 ήταν μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου Διοίκησης που καθόριζε την πολιτική της Λιβύης. Τότε διέκοψε τις σχέσεις του με τον Λίβυο ηγέτη.

Έζησε για 20 χρόνια στις ΗΠΑ. «Σήμερα που ο συνταγματάρχης Χέφτα τελικώς επέστρεψε στα πεδία των μαχών στη βόρεια Αφρική με στόχο του να ανατρέψει τον Καντάφι, πρώην συν-συνωμότη του στο πραξικόπημα του 1969, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως η καλύτερη επαφή για τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές Νατοϊκές δυνάμεις για την καλύτερη συνεργασία με τους πλήρως ανοργάνωτους αντάρτες», αναφέρει η ανάλυση του αμερικανικού ινστιτούτου.

«Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο συνταγματάρχης Χάφταρ είναι το πώς θα μπορέσει να μεταφέρει την πείρα και την πολεμική και ιδεολογική τεχνογνωσία του σε ένα νεαρό κίνημα εξεγερμένων ατάκτως ερριμμένων», προστίθεται.

Εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Βεγγάζη δήλωσε ότι ο συνταγματάρχης Χέφτα ανέλαβε από τις 24 Μαρτίου επικεφαλής του στρατού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου