Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Τα «γυρνάει» ο Μ. Γιλμάζ- Αντιδράσεις


Mesout-Gilmaz1Το άσπρο - μαύρο επιχειρεί να κάνει τώρα ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμαζ, μετά το σάλο που προκλήθηκε από δημοσίευμα που τον έφερε να δηλώνει ότι Τούρκοι μυστικοί πράκτορες χρηματοδοτήθηκαν από μυστικά κονδύλια της κυβέρνησης Τσιλέρ για να βάζουν φωτιά σε ελληνικά δάση. Ο κ. Γιλμάζ, προσπαθώντας να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, είπε ότι μιλούσε για πυρκαγιές στα Τουρκικά παράλια. Έκθετο αφήνει η επίσημη Άγκυρα τον Μεσούτ Γιλμάζ μετά την απόπειρα ανασκευής.
Ο Τούρκος υπουργός Δασών Βεϊσέλ Έρογλου υποστήριξε ότι το υπουργείο του δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τους νέους ισχυρισμούς του πρώην πρωθυπουργού περί ελληνικής ανάμειξης σε εμπρησμούς στην Τουρκία. Υποστήριξε, πάντως, πως «το θέμα πρέπει να ερευνηθεί», αλλά συμπλήρωσε πως ρώτησε τον γενικό διευθυντή δασών και «δεν υπάρχει επ' αυτού ούτε καν πληροφορία».


«Δεν ξέρω ποιος ήταν ο σκοπός του Γιλμάζ», είπε ο Έρογλου και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε τέτοια πληροφορία. Θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολή, ανασκεύασε σήμερα τις δηλώσεις που είχε κάνει για την ανάμειξη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στους εμπρησμούς. Ο Μεσούτ Γιλμάζ είπε στους δημοσιογράφους ότι εννοούσε όχι τις πυρκαγιές σε δάση της Ελλάδας, αλλά τις πυρκαγιές σε δάση της Τουρκίας, στα παράλια του Αιγαίου

Για το θέμα υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση. Με παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ζητείται από τους εισαγγελείς να ανασύρουν από το αρχείο όλες τις δικογραφίες που αφορούν εμπρησμούς δασών, τη διετία 1995 - 1997. Αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι να συγκριθούν τα στοιχεία με τις δηλώσεις Γιλμάζ, προκειμένου να εντοπιστούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των συγκεκριμένων εμπρησμών.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Ελλάδα.

«Η προσπάθεια του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Μεσούτ Γιλμάζ να ανασκευάσει τα όσα απεκάλυψε για την ανάμειξη των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στους εμπρησμούς Ελληνικών δασών είναι – το λιγότερο- αστεία. Γι αυτό και περισσότερο επιβεβαιώνει, παρά διαψεύδει, την αλήθεια των καταγγελιών που έκανε», δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Οι αποκαλύψεις Γιλμάζ επιβεβαιώνουν ότι η δράση μυστικών υπηρεσιών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, είναι μια συνηθισμένη πρακτική που οι κυβερνήσεις κρύβουν από τους λαούς», σχολίασε το ΚΚΕ.

«Η εκ των υστέρων διόρθωση του κ. Γιλμάζ είναι πολύ βολική και για τις δύο ακτές του Αιγαίου», ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, ενώ ερώτηση για το θέμα κατέθεσε προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, ο βουλευτής Επικρατείας, Ιωάννης Κοραντής.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, έθεσε το ζήτημα της ομολογίας Γιλμάζ με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας παράλληλα να ξεκινήσει η Άγκυρα δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών.

«Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να ζητήσει εξηγήσεις και στοιχεία τόσο από τον κ. Γιλμάζ όσο και από την τουρκική κυβέρνηση. Αλλά επίσης να μην ξεχνάμε ότι στα καμένα δάση συνήθως χτίζουν όχι ξένοι πράκτορες αλλά Έλληνες καταπατητές», δήλωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η προσχηματική ανασκευή του κ. Γιλμάζ δεν εξαλείφει το μείζον πολιτικό ζήτημα που δημιουργεί η ομολογία του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας για την πρακτική των τουρκικών κυβερνήσεων», τόνισε η πρέοδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, κατέθεσε και ο πρόεδρος του Άρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς. ο οποίος δήλωσε ότι «Όταν και ως δημοσιογράφοι αποκαλύπταμε την σχέση των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας με τις φωτιές στα δάση της πατρίδας μας, πολλοί μιλούσαν για συνωμοσιολογίες».


Κοινή δήλωση για το ζήτημα έκαναν οι εκπρόσωποι των Οικολόγων – Πράσινων Ελλάδας και Τουρκίας, καταδικάζοντας με τον πιο έντονο τρόπο την καταστροφή της φύσης ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής και κρατικών συμφερόντων.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ – NET FM

Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου