Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Ποιον "χτυπούν" οι ισλαμιστες στη Νιγηρία;



Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόντο Χαράμ ανέλαβε την ευθύνη των χθεσινών βομβιστικών επιθέσεων με δεκάδες νεκρούς. Πρόκειται για "οργάνωση-χωνευτήρι" νέων άνεργων και αναλφάβητων νέων που θέλει να επιβάλει τη Σαρία.
Την παγκόσμια κατακραυγή προκάλεσαν οι χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες στη Νιγηρία. Μόνο στο ναό της Αγ. Τερέζας βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 25 άνθρωποι. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Μπόντο Χαράμ.



Χωνευτήρι νέων

Η οργάνωση αυτή έχει αφήσει πίσω της ποτάμια αίματος σε ολόκληρη τα Νιγηρία Άρχισε τον ένοπλο αγώνα κατά του κράτους πριν από δύο χρόνια. Το 2009 πάνοπλοι αντάρτες ξεκίνησαν μάχες με τον νιγηριανό στρατό που κράτησαν εβδομάδες, προκαλώντας τον θάνατο 800 ανθρώπων στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η αστυνομία συνέλαβε και εκτέλεσε τον αρχηγό της οργάνωσης. Από τότε η Μπόντο Χαράμ έχει ξεκινήσει εκστρατεία εκδίκησης. Βάζει βόμβες σε στρατιωτικά κτήρια, σε παιδικούς σταθμούς, σε ανοιχτούς χώρους, ακόμη και στα κεντρικά γραφεία των ΗΕ στην πρωτεύουσα Αμπούγια. Παρά τις προκηρύξεις ανάληψης ευθύνες που έχει στείλει κατά καιρούς, λίγα είναι γνωστά για αυτή την ομάδα των φανατικών ισλαμιστών και τους στόχους που επιδιώκουν. Ένα είναι βέβαιο: η Μπόνο Χαράμ θέλει να επιβάλλει τον ισλαμικό νόμο στη Νιγηρία. Ο Χουσαινί Αμπντου, από την οργάνωση Action Ad Nigeria επιχειρεί να τους περιγράψει. «Η Μπόντο Χαράμ είναι κίνημα μουσουλμάνων νέων με εξτρεμιστικές τάσεις», λέει. « Απορρίπτει την παιδεία δυτικού τύπου. Η ριζοσπαστικοποίησή της συνδέεται με την κακή οικονομική κατάσταση. Η Μπόντο Χαράμ έχει γίνει χωνευτήρι νέων ανθρώπων χωρίς μόρφωση, χωρίς δουλειά»

Κοινωνική δικλείδα ασφαλείας


Για τον καθηγητή Γερούνα Γερίμα, η οργάνωση δεν έχει δυσκολίες να συγκεντρώσει στις τάξεις της νέους ανθρώπους. Το φαινόμενο ωστόσο επιβεβαιώνει την χρεοκοπία των πολιτικών μιας χώρας με πετρελαϊκό πλούτο. «Η φτώχεια έχει κατασπαράξει την κοινωνία», λέει. «Πολλοί δεν έχουν δουλειά, είναι αναλφάβητοι, η διαφθορά σου κόβει την ανάσα. Η κατάσταση γενικά είναι τόσο χάλια που δεν με εκπλήττει καθόλου ότι δημιουργούνται τέτοιες οργανώσεις όπως η Μπόντο Χαράμ με πολλά μέλη.». Με άλλα λόγια η οργάνωση λειτουργεί σαν κοινωνική δικλείδα ασφαλείας για τον εξαθλιωμένο λαό.
Το κίνημα αυτοαποκαλείται και «Σουνίτική Αδελφότητα για τον Ιερό Πόλεμο». Οι βομβιστικές επιθέσεις γίνονται με όλο και πιο επαγγελματικό τρόπο τελευταία και με παγιδευμένα αυτοκίνητα. Η εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε τελευταία τμήματα έκθεσης των νιγηριανών μυστικών υπηρεσιών, όπου αναφέρεται ότι τα μέλη της οργάνωσης εκπαιδεύονται από το 2007 σε στρατόπεδα στο Αφγανιστάν, ότι έμαθαν συνδεσμολογία από τους Σαλαφιστές στην Αλγερία και τη Μαυριτανία και ότι υπάρχουν ενδείξεις για επαφές με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ που δρα στη Σομαλία

Ειρήνη Αναστασοπούλου/Alexander Göbel
Υπεύθ. Σύνταξης Σταμάτης Ασημένιος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου