Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Οι θέσεις ευθύνης στο Δήμο Αμφιλοχίας.

Ανακοινώθηκαν οι θέσεις ευθύνης για το Δήμο Αμφιλοχίας και για την πρώτη περίοδο και είναι οι εξής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΣΙΛΑΣ. Αντιδήμαρχοι: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΑΚΗΣ, ΕΦΗ ΚΑΡΔΑΡΑ, ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΑΤΗΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΨΩΦΑΚΗ. Στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου επικεφαλής θα αναλάβουν οι ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΟΛΚΑΣ. Γενικός Γραμματέας του Δήμου θα τοποθετηθεί με την ψήφιση του νέου ΟΕΥ, ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΠΟΣ.

Bαρσαμιδάκη Μαρία Αντιδήμαρχος Διοικητικής Μέριμνας κ.λ.π



Καλή επιτυχία Μαρία


Oι νέοι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ζωγράφου

Καλή επιτυχία 

Bαρσαμιδάκη Μαρία  Αντιδήμαρχος Διοικητικής Μέριμνας κ.λ.π
Παπακωνσταντίνου Άγης  Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ.λ.π
Γρίβας  Γιώργος  Αντιδήμαρχος  Καθαριότητας, Ανακύκλωσης κ.λ.π
Διονυσσόπουλος Δημήτρης  Αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών,πολεοδομίας κ.λ.π
Βουγιούκας Ανδρέας Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.λ.π

Ευχόμαστε καλή επιτυχία και να είναι τα έργα τους για το καλό της πόλης μας.

Δεν φτάνει που δολοφόνησε την πεθερά του, την κληρονόμησε κιόλας!


Ο 24χρονος Μπράντον Παλαντίνο, τοξικομανής, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών αφού ολομόγησε ότι το 2008 σκότωσε την 59χρονη Νταϊάν Έντουαρντς, την πεθερά του, όταν εκείνη τον έπιασε να κλέβει τα κοσμήματά της από το σπίτι της, στο Λονγκ Άιλαντ

Ο άνδρας που καταδικάστηκε για τη δολοφονία της πεθεράς του θα κληρονομήσει παρ' όλ' αυτά ένα μέρος της περιουσίας της, όταν φυσικά βγει από τη φυλακή.

Με τη διαθήκη της η Έντουαρντς άφηνε όλη την περιουσία της (περίπου 430.000 δολάρια) στη μοναχοκόρη της, την 23χρονη σύζυγο του Παλαντίνο, Ντίνα. Μετά τη σύλληψη του Μπράντον, τον Νοέμβριο του 2009, η Ντίνα ξόδεψε ένα μέρος των χρημάτων, σχεδόν 190.000 δολάρια, για να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα του άνδρα της. Όμως, τον περασμένο Φεβρουάριο η νεαρή γυναίκα πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, αφήνοντας στο φυλακισμένο σύζυγό της τα υπόλοιπα χρήματα καθώς και το σπίτι όπου διαπράχθηκε το έγκλημα. Ο Μπράντον Παλαντίνο θα πάρει την κληρονομιά του όταν αποφυλακιστεί.

Εξοργισμένη, η αδελφή της δολοφονημένης γυναίκας, Ντόνα Λάρσεν, σκοπεύει να αποτανθεί στα δικαστήρια για να εμποδίσει τον Παλαντίνο να κληρονομήσει τη νεκρή σύζυγό του. Διατείνεται ότι η νεαρή Ντίνα ήταν συνεργός στην κλοπή και τη δολοφονία της μητέρας της και ότι αργότερα αυτοκτόνησε από τύψεις.

1η συνεδρίαση Δ.Σ και εκλογή προεδρείου του Δ. Ζωγράφου

 Ο καταλληλότερος στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγχαρητήρια Δήμαρχε. Καλή επιτυχία Παναγιώτη


Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 02/01/2011 η πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου Ζωγράφου με θέματα ημερησίας διάταξης την εκλογή του προεδρείου του σώματος καθώς και την εκλογή Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και της επιτροπής ποιότητας ζωής.



Προηγήθηκε της συνεδρίασης η κοπή πίτας ενω ακολούθησε η εκλογή Προέδρου θέση την οποία κατέλαβε με απόλυτη πλειοψηφία ο κος Παναγιώτης Χριστιάς (που είναι γνωστός για τον ήπιο χαρακτήρα του και τις καλές διαπροσωπικές του σχέσεις με όλους στο σώμα και θεωρούμε οτι αποτέλεσε μια άριστη επιλογή του νέου Δημάρχου ) απο την πλειοψηφούσα παράταξη , την θέση του αντιπροέδρου απο την μείζονα αντιπολίτευση ο κος Γεράσιμος Μαρκάτος, ενώ την θέση της Γραμματέως η κα Βασιλική Στρακαντούνα απο την ελλάσων αντιπολίτευση και συγκεκριμένα απο την παράταξη της κας Καφατσάκη , ενας διαμοιρασμός θέσεων όπως προβλέπεται απο τον κανονισμό.



Ακολούθησε η εκλογή της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής 

Επιστροφή στη μαστίχα

Αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια προβλέπεται η φετινή παραγωγή της μαστίχας Χίου...καθώς, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι του νησιού στρέφονται στην παραδοσιακή καλλιέργεια της θαυματουργής μαστίχας, η οποία παρέχει ένα εγγυημένο εισόδημα, λόγω της εκτεταμένης ζήτησης του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά.

«Το σταθερό ετήσιο εισόδημα που προσφέρει η μαστίχα έχει οδηγήσει πολύ κόσμο, όπως αγρότες, οικοδόμους και ελευθέρους επαγγελματίες, να φυτεύουν νέα χωράφια με μαστιχόδεντρα», σημειώνει ο Μιλτιάδης Σαραντινίδης, εμπορικός διευθυντής της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η οποία ιδρύθηκε το 1938 και έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παραγωγή και προώθηση της μαστίχας σε όλο τον κόσμο.

Μοναδικό προϊόν

Η μαστίχα Χίου είναι ένα μοναδικό φυσικό προϊόν με θεραπευτικές ιδιότητες, που παράγεται μόνο στη Χίο και πουθενά αλλού στον πλανήτη, λόγω του μικροκλίματος και του ηφαιστειογενούς εδάφους στο νότιο μέρος του νησιού.

Πρόκειται για μια φυσική ρητίνη, με σχεδόν διαφανές υπόλευκο χρώμα, η οποία βγαίνει από τον κορμό του μαστιχόδεντρου ή σχίνου, όπως ονομάζεται αλλιώς, ένας αειθαλής θάμνος που ευδοκιμεί σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Στη νότια Χίο υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια μαστιχόδεντρα, τα οποία βρίσκονται αναμεμιγμένα με άλλα δέντρα, όπως ελιές και θάμνους, και καλύπτουν σε έκταση το 1/3 του νησιού.
Η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών είναι αναγκαστικός συνεταιρισμός, με τον οποίο συνεργάζονται σχεδόν 4.000 οικογένειες. Η παραγωγή κατά το 2009 έφτασε τους 117.844 τόνους, ενώ οι ετήσιες εξαγωγές ξεπερνούν το 75% της συνολικής παραγωγής.

Παραγωγή

Η συλλογή της μαστίχας γίνεται με παραδοσιακό τρόπο και όλη η διαδικασία, από τη συγκομιδή έως το καθάρισμα του προϊόντος, απαιτεί εργασία «με το χέρι».

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, οι παραγωγοί σχίζουν τον κορμό του δέντρου σε συγκεκριμένα σημεία και η μαστίχα αρχίζει να ρέει στο ειδικά διαμορφωμένο έδαφος, έως ότου να στερεοποιηθεί.

Μετά πλένεται και καθαρίζεται στα σπίτια κομμάτι κομμάτι, ώστε να απομακρυνθούν ξένα σώματα όπως άμμος και κλαδάκια δέντρων. «Η τεχνογνωσία μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που απαιτεί πολλές εργατοώρες» τονίζει ο Μ. Σαραντινίδης.

«Πολυεργαλείο»

Η μαστίχα Χίου είναι ένα πολυεργαλείο με άπειρες εφαρμογές σε τομείς όπως η παρασκευή τροφίμων και ποτών, η φαρμακευτική και η ιατρική. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, δίνοντας το ξεχωριστό της άρωμα σε κρέας, τυρί, ακόμη και ψωμί.

Στη ζαχαροπλαστική εμφανίζεται ως βασικό συστατικό σε πολλά γλυκά, παγωτά, ζαχαρωτά και αρτοσκευάσματα (τσουρέκι, μπισκότα κ.ά.), ενώ είναι το αγαπημένο γλυκό κουταλιού μικρών και μεγάλων, το γνωστό «υποβρύχιο».

Χρησιμοποιείται ευρύτατα για την παρασκευή λικέρ και ούζου, χάρη στις πεπτικές της ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει την επίδραση της αλκοόλης στο στομάχι.
Επιπλέον, το μαστιχέλαιο εφαρμόζεται στην επιπλοποιία, την κατασκευή μουσικών οργάνων, την αρωματοποιία κ.α.
Η μαστίχα έχει σημαντικές ιατροφαρμακευτικές εφαρμογές χάρη στην αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση της και χρησιμοποιείται τόσο ως θεραπευτικό μέσο όσο και ως πρώτη ύλη για ιατρικό εξοπλισμό.
Καταπολεμά το πεπτικό έλκος, τα κρυοπαγήματα, τις δερματικές παθήσεις, προστατεύει από τη χοληστερίνη, συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας των δοντιών, καταπραΰνει τον οργανισμό και προστατεύει από τα εγκαύματα.
Σημαντική είναι και η αντικαρκινική δράση της μαστίχας ειδικά για το παχύ έντερο και την απόπτωση καρκινικών κυττάρων.
Επιπλέον, χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κατασκευή εμπλάστρων, χειρουργικού νήματος για ράμματα που απορροφώνται από τον οργανισμό, καθώς και ως συστατικό σε οδοντιατρικά σφραγίσματα.
Οι φαρμακευτικές ιδιότητες της μαστίχας ήταν γνωστές και στον Ιπποκράτη, ενώ στην αρχαία Ρώμη οι κυρίες χρησιμοποιούσαν οδοντογλυφίδες από μαστιχόδεντρα για τη λεύκανση των δοντιών τους.
Γνωστό θεραπευτικό υλικό από την αρχαιότητα
Η σημασία της μαστίχας είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Ο πατέρας της ιστορίας, ο Ηρόδοτος, αναφέρεται σε αυτήν ήδη τον 5ο μ.Χ. αιώνα, ενώ τις θεραπευτικές της ιδιότητες είχαν διαπιστώσει ο Ρωμαίος φυσικός Πλίνιος, ο φιλόσοφος και συνεχιστής του Αριστοτέλη, Θεόφραστος, και οι διάσημοι ιατροί Διοσκουρίδης και Γαληνός.
Μετά τον 10ο αιώνα και στα χρόνια που ακολούθησαν, ξεκινά η εμπορική εκμετάλλευση της μαστίχας, η οποία στην αρχή γινόταν από την περίφημη Μαόνα, ένα είδος μετοχικής, μονοπωλιακής επιχείρησης που έχει την αποκλειστική ευθύνη για το εμπόριο της μαστίχας.
Στα χρόνια της Μαόνας το εμπόριο οργανώθηκε, ενώ υπήρχαν σοβαρές κυρώσεις για όσους έκλεβαν το πολύτιμο προϊόν ή το πουλούσαν χωρίς την άδειά της.
Στη βυζαντινή περίοδο, ιδρύθηκαν και τα 22 Μαστιχοχώρια στη νότια Χίο, προκειμένου να προστατευθεί και να συγκεντρωθεί η παραγωγή σε μία περιοχή.
Οι οικισμοί έμοιαζαν με φρούρια και οι λιθόκτιστες κατοικίες ήταν διώροφες και κατασκευασμένες με τον ίδιο τρόπο. Κατά την τουρκοκρατία, οι μαστιχοπαραγωγοί είχαν πολλά προνόμια σε σχέση με την υπόλοιπη Χίο, καθώς είχαν δική τους διοίκηση και πλήρωναν λιγότερους φόρους.
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των χωριών διατηρείται μέχρι σήμερα κυρίως στα Μαστιχοχώρια που δεν έπαθαν μεγάλες βλάβες από τον καταστροφικό σεισμό του 1881, όπως το Πυργί, τα Μεστά, οι Ολύμποι και λιγότερο η Βέσσα, η Καλαμωτή και η Ελάτα.

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Τα δικαιώματα σύντροφε δε χαρίζονται . ΚΑΤΑΧΤΩΝΤΑΙ. Σιγά μη μας χαριστεί η Μέρκελ και ο Σαρκοζι!!..Μια δήλωση τους έλυνε το πρόβλημα. "Να δεσμευτούν ότι εγγυώνται τα σύνορα της χώρας ,η της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτο αρκούσε. Αλλά τότε που θα πουλούσαν υποβρύχια, φρεγάτες, αεροπλάνα? "

Αν η Ευρώπη μείνει στη σημερινή ερμαφρόδιτη κατάσταση, οι πιέσεις των αγορών θα συνεχιστούν και η Ευρώπη θα ταλανίζεται από αλληλοκατηγορίες και εθνικισμούς, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη σύντομη παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής για το Ευρωομόλογο.Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος...
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτό που συζητείται είναι, ουσιαστικά, η μετεξέλιξη της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης και αυτά όλα «πρέπει να τα δούμε και από την πλευρά του συμφέροντος της χώρας, αλλά και του ευρωπαϊκού συμφέροντος». Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια ευρύτερων συναινέσεων στην Ευρώπη.Σημείωσε επίσης ότι ο ρόλος της Ελλάδας μπορεί να είναι σημαντικός και ήδη η χώρα συμβάλει σε όλες τις θετικές αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Αναφερόμενος σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει τάξη «στα του οίκου μας» και να κάνει τις μεγάλες αλλαγές προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του πολίτη. Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα λύσουμε τα δικά μας προβλήματα» και «θα υπερβούμε τις αδυναμίες μας».Περισσότερο ανήσυχος εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, καθώς «υπάρχει το πρόβλημα της Ευρωζώνης και οι εγγενείς αδυναμίες της». Αυτά τα προβλήματα, όπως τόνισε, «έχουν βάλει την Ευρώπη μπροστά σε ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις».Ο κ. Παπανδρέου έκανε ειδική αναφορά στην αναπτυξιακή διάσταση του όλου θέματος, καθώς, όπως επισήμανε, αυτή «συνδέεται άμεσα με την κοινωνική συνοχή, με τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη των Περιφερειών».
Β.Παπανδρέου: «Όχι αποφάσεις εκ των υστέρων»
«Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη» δήλωσε μετά τη σύσκεψη η επικεφαλής της επιτροπής για τη συγκέντρωση των υπογραφών υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, Βάσω Παπανδρέου.Η κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το θέμα του ευρωομολόγου και η οικονομική διακυβέρνηση αφορά το μέλλον της Ευρωζώνης και σημείωσε ότι οι αποφάσεις δεν θα πρέπει να παίρνονται «υπό πίεση και εκ των υστέρων».Επιπλέον, η επικεφαλής της επιτροπής ανέφερε ότι «θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε πολύ περισσότερους».Στη διευρυμένη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Παπαδήμο και την κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, και οι Θ.Πάγκαλος, Γ.Παπακωνσταντίνου, Δ.Δρούτσας, Μ.Ξενογιαννακοπούλου, Ρ.Βάρτζελη, Ν.Αθανασάκης, Π.Ευθυμίου, Β.Έξαρχος, Μ.Καρχιμάκης, Ντ.Βρεττός, Άννυ Ποδηματά, Π.Οικονόμου, Ηλ.Μόσιαλος και Στ.Λαμπρινίδης.
στις 15:26

ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΉΤΗ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΌΡΝΙΑ... (Η κατάρα των ινδιάνων ορίζει τους ηγέτες αυτής της χώρας)

 Τέτοιοι τύποι κυβερνούν αυτή τη χώρα..

Ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ αποχώρησε επισήμως σήμερα, μετά από επτά χρόνια, από το αξίωμα του κυβερνήτη της Καλιφόρνια. Το ερώτημα είναι που θα στραφεί τώρα: στη συγγραφή της αυτοβιογραφίας του, όπως λέγεται, ή μήπως σε μια νέα προεκλογική εκστρατεία, αυτή τη φορά ως υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο; Ουδείς γνωρίζει, και εκείνος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, συντηρώντας το σασπένς...


Ο διάδοχός του Τζέρι Μπράουν, βετεράνος του Δημοκρατικού Κόμματος, που υπήρξε κυβερνήτης της πολιτείας από το 1975 ως το 1983, θα ορκιστεί εν μέσω αβεβαιότητας για το τί θα κάνει στη συνέχεια ο πρώην σταρ του Χόλιγουντ.

Γεγονός είναι ότι ο 63χρονος Αρνι αποχωρεί με την δημοτικότητά του στο ναδίρ: μόλις το 22% των Καλιφορνέζων εγκρίνει την πολιτική του, κυρίως διότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό έχει τριπλασιαστεί, φτάνοντας στα δυσθεώρητα ύψη των 28 δισ. δολαρίων.

Η απόφασή του να στραφεί προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προκάλεσε επικρίσεις από αντιπάλους και σχολιαστές, που λένε πως θα έπρεπε να έχει δώσει την προτεραιότητα στην ανάκαμψη της οικονομίας της Καλιφόρνιας, της όγδοης μεγαλύτερης στον κόσμο.

Η αποχώρησή του, που συμπίπτει με αυξημένη ανησυχία για πιθανή χρεοκοπία της Πολιτείας, χαιρετίστηκε από αμερικανικά ΜΜΕ με διόλου κολακευτικούς τίτλους όπως «Hasta La Vista (Αποτυχία)».

Παρ' όλα αυτά, πιστεύεται ότι ο Σβαρτσενέγκερ θα εξακολουθήσει να ασχολείται με την προσπάθεια για τη σωτηρία του πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αναλαμβάνοντας ίσως ρόλο ανεξάρτητου πολιτικού, ανάλογο με αυτόν του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ.

Αυτόφωρο για μη απόδοση ΦΠΑ προβλέπει το νέο πλαίσιο κατά της φοροδιαφυγής

Στην αυστηροποίηση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης στις περιπτώσεις μη απόδοσης του ΦΠΑ προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Στο νέο νομοσχέδιο, το οποίο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, διάταξη με την οποία θα ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτόφωρου στις περιπτώσεις που συλλαμβάνεται επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας να μην αποδίδει ΦΠΑ στο Δημόσιο, πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό.

Στην ισχύουσα φορολογική νομοθεσία δεν προβλέπεται η διαδικασία του αυτόφωρου, παρά τις δρακόντειες ποινές που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με το μέτρο αυτό θα ενισχυθεί ουσιαστικά το «οπλοστάσιο» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής.

Μεταξύ των μέτρων που θα προβλέπονται επίσης στο νέο νομοσχέδιο είναι η θέσπιση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα, καθώς και του φορολογικού διαιτητή.

Ο πρώτος θα απασχολείται μόνιμα στο υπουργείο Οικονομικών και θα παρεμβαίνει σε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ η φορολογική διαιτησία θα αποσκοπεί στο να μειωθούν οι υποθέσεις φορολογικών διαφορών ανάμεσα στους φορολογούμενους και το Δημόσιο που καταλήγουν στα δικαστήρια.

Δ.Γεωργακόπουλος: Οι ποινές θα διαφέρουν

«Θα υπάρχει και το αυτόφωρο, θα υπάρχουν και όλα» δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Δ.Γεωργακόπουλος.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι ποινές θα διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος και τον ρυθμό επανάληψης της παράβασης.

Ο Γεωργακόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν και νέα δημοσιονομικά μέτρα
φέτος, αν δεν επιτευχθεί η μείωση της φοροδιαφυγής.

«Όλα εξαρτώνται από την μείωση της φοροδιαφυγής. Εάν η φοροδιαφυγή μειωθεί, αν γίνουμε όλοι
πιο συνεπείς, δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν νέα μέτρα. Εάν η φοροδιαφυγή συνεχίσει
να έχει αυτήν την τάση την οποία έχουμε παρατηρήσει, δεν μπορώ να σας πω τίποτα, δεν ξέρω.»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

22 σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό το 2011

Του Αντώνη Βασιλόπουλου από την Ισοτιμία

Είκοσι δύο σαρωτικές αλλαγές φέρνει για 5.500.000 ασφαλισμένους από το καλημέρα σας το 2011. Οι νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται σε δυο ασφαλιστικούς νόμους φορτώνουν στις πλάτες όλων των εργαζομένων που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1-1-1983 από 7-15 έτη ασφάλισης, μειώνουν τις συντάξεις ως 45% και μεταφέρουν τους δημοσίους υπαλλήλους στην ασφάλιση του ΙΚΑ.

Οι νέες ρυθμίσεις ωθούν σταδιακά τα όρια ηλικίας όλων των ασφαλισμένων προς το 65ο έτος της ηλικίας από το 2011 ως το 2013, ενώ μετά το 2013 καθιερώνει τα 40 έτη ασφάλισης ως απαραίτητη προϋπόθεση για πλήρη σύνταξη, παρέχοντας το δικαίωμα να τη λάβουν στο 60ό έτος της ηλικίας τους.
Κωδικοποιώντας σε τίτλους τους νόμους αυτούς η «Ι» σε συνεργασία με στελέχη στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, καταγράφουν τις εξής αλλαγές από την 1/1/2011:

1.ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στα ΝΠΔΔ στους ΟΤΑ και οι στρατιωτικοί ασφαλίζονται στο ΙΚΑ τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική σύνταξη. Στο ΙΚΑ εντάσσονται όλοι οι στρατιωτικοί καθώς και οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής που θα προσληφθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2011. Από την 1η Ιουλίου 2011, θα ενταχθούν στο ΙΚΑ και οι ναυτικοί που σήμερα είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ αφού προηγηθεί αναλογιστική μελέτη.

2.ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Καθιερώνεται από το 2015η βασική και η αναλογική σύνταξη και στο Δημόσιο. Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης συντάξεων θα είναι ίδιοι με του ΙΚΑ.

3.ΑΛΛΑΓΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ: Αλλάζει επί τα χείρω ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για τους ασφαλισμένους σε ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ και πρώην ΤΣΠΕΑΘ, καθώς θα υπολογίζονται με χαμηλότερο συντελεστή 2% για κάθε χρόνο ασφάλισης (από 3%).

4.ΜΗΤΕΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: Αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες με ανήλικο στο δημόσιο από 5-15 χρόνια. Από το μέτρο εξαιρούνται όσες γυναίκες θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010.

5.ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Συνεχίζεται η παρακράτηση από συντάξεις 1.400 ευρώ και πάνω της εισφοράς με συντελεστές που ξεκινούν από 3%-10%.

6.ΕΝΣΤΟΛΟΙ: Αυξάνονται από 20 σε 25 τα έτη πραγματικής υπηρεσίας για τη συνταξιοδότηση των ένστολων (Σώματα ασφαλείας, στρατός κ.α).

7.«ΠΟΙΝΗ» ΠΡΟΩΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ: Αυξάνεται η ποινή για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα. Έτσι περικόπτονται οι συντάξεις κατά 6% για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης. Οι συντάξεις στην περίπτωση αυτή θα είναι μειωμένες ως 30%.

8.ΑΥΞΗΣΗ ΕΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ: Για όσους συμπληρώνουν 25ετία το 2011 τα έτη συνταξιοδότησης αυξάνονται στα 52 έτη για πλήρη σύνταξη και στα 50 μειωμένη (γυναίκες), το 2012 στα 55 για πλήρη (53 μειωμένη) και το 2013 στα 65 έτη για πλήρη και 60 μειωμένη).

9.ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ-ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ: Αυξάνεται το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση στα ΒΑΕ, από τα 55 έτη για πλήρη στα 55,9 και 53,9 (μειωμένη), με 10.500 μέρες ασφάλισης. Το 2012 στα 56,6 και 54,6 (μειωμένη), το 2013 στα 57,3 και 55,3 (μειωμένη), το 2014 στα 58 έτη και 56 (μειωμένη) και ούτω καθεξής μέχρι το 2017 όπου το όριο ηλικίας θα πάει στα 60 έτη για πλήρη και 58 για μειωμένη σύνταξη.

10.ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ ΕΞΟΔΟΙ: Απαγορεύονται πλέον ρητά οι εθελούσιες έξοδοι από οργανισμούς του δημοσίου.

11.ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: Προβλέπεται ποινή που φτάνει στην πλήρη διακοπή της σύνταξης για όσους εργάζονται και είναι κάτω των 58 ετών.

12.ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ- ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Από το 2011 αλλάζει άρδην το σύστημα υπολογισμού των συντάξεων. Θα υπάρχει η βασική σύνταξη (360 ευρώ) και πάνω σε αυτή θα υπολογίζονται οι συντελεστές ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι σταματά ο υπολογισμός με βάση την καλύτερη πενταετία, ή διετία, ή τελευταία δεκαετία που ισχύει σήμερα. Από το 2015, όταν θα ισχύσει το ίδιο σύστημα με αυτό του ιδιωτικού τομέα. Καθιερώνεται η βασική και η αναλογική σύνταξη, με το ποσοστό αναπλήρωσης να μειώνεται στο 64%. Η αναλογική σύνταξη, που θα αντιστοιχεί στις εισφορές που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, θα ανέρχεται σε 48% με 40 έτη απασχόλησης, ενώ η βασική σύνταξη θα είναι ίση για όλους- σήμερα προσδιορίζεται σε 360 ευρώ. Έτσι, συνολικά, η σύνταξη και των δημοσίων υπαλλήλων θα ανέρχεται γύρω στο 75%- 80%. Δεδομένου ότι σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης των συνταξιούχων του Δημοσίου φθάνει σε ακραίες περιπτώσεις και το 110% με 35 έτη ασφάλισης, υπολογίζεται ότι οι απώλειες που θα έχουν θα κυμαίνονται περί το 30%.

13.ΑΥΞΗΣΗ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΙΚΑ: Αυξάνεται κατά ένα έτος η ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών στο ΙΚΑ με 33 έτη ασφάλισης (10.000 ένσημα). Έτσι από τα 57 και 55 (μειωμένη) έτη συνταξιοδότησης, θα χρειαστούν 58 και 56 (μειωμένη) έτη και 10.800 ένσημα.

14.ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΘΥΓΑΤΕΡΩΝ: Δικαίωμα σύνταξης θα έχουν εφεξής και τα αγόρια, οι άγαμοι γιοι. Ωστόσο τίθενται πλέον εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή τους. Και οι υφιστάμενες συντάξεις αναστέλλονται εφόσον το μηνιαίο εισόδημά τους υπερβαίνει το 70πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (2.312,1 ευρώ), ενώ περικόπτονται- σταδιακά μετά το 30πλάσιο (990,9 ευρώ).

15.37ΕΤΙΑ: Θα επεκταθεί με τροπολογία άμεσα η 37ετία συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας για το 2011-12 και θα καταργηθεί από το 2013. Στη θέση της καθιερώνεται η 40ετία και με όριο ηλικία συνταξιοδότησης το 60ο έτος.

16.ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ: Καταργείται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα των συζύγων για τη σύνταξη θανόντος εφόσον ο έγγαμος βίος δεν υπερβαίνει τα 5 χρόνια (ίσχυε 3 χρόνια). Μετά την τριετία, δίδεται το 50% της σύνταξης εφόσον ο επιζών εργάζεται ή λαμβάνει και άλλη σύνταξη, και το 70% μετά τη συμπλήρωση του 65 έτους της ηλικίας. Αν ο επιζών είναι ανάπηρος κατά 67% λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξη, ενώ εφόσον υπάρχουν παιδιά δίδεται σε αυτά το υπόλοιπο της μειωμένης σύνταξης που λαμβάνει η σύζυγος.

17.ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ: Είναι από τα θετικά μέτρα, καθώς εξισώνονται οι όροι συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών με 3 ανήλικα παιδιά, μέτρο που ίσχυε μόνο για τις γυναίκες.

18.ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: Οι ασφαλισμένοι σε περισσότερα του ενός ταμεία που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν το 2011 θα έχουν βελτιωμένους συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης και μπορούν να πάρουν αυξημένες έως και 25% συντάξεις.

19.ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΕΤΩΝ: Είναι από τα θετικά σημεία του νόμου, καθώς παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς μέχρι 7 χρόνια. Δίνεται δικαίωμα εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας από το 2011 με έκπτωση 30%, καθώς και η εξαγορά για ανεργία (300 ημέρες), σπουδές (μέχρι 4 έτη) και γονικής άδειας (1 έτος για κάθε παιδί).

20.ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ 12ΕΤΙΑΣ: Είναι από τα θετικά μέτρα, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε όσους βρίσκονται πλησίον της σύνταξης να αναγνωρίσουν μέχρι 3 έτη ασφάλισης, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.

21.ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ: Οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ μπορούν σήμερα να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία στα 60 έτη. Τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται σταδιακά από το 2011 κατά εννέα μήνες τον χρόνο- με στόχο να φτάσουν τα 40 έτη ασφάλισης.

22.ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Επανέρχεται η ασφάλιση από το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο καθεστώς της τράπεζας που αναλαμβάνει την ασφάλιση του προσωπικού της, όπως ίσχυε παλιά.

EΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


από το fimotro 
Αντί οι θρησκευτικοί ηγέτες να συντάσουν μηνύματα αγάπης και να ρίχνουν τις ευθύνες στους "άλλους", να κάτσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να δούνε πως θα εξαλείψουν τη θρησκευτική βία

Επεισόδια ξέσπασαν την Κυριακή στο Κάιρο, μετά την επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 21 ανθρώπων μπροστά από μια εκκλησία στην Αλεξάνδρεια, με έναν υπουργό να γίνεται ο στόχος πετροβολισμών και τον ιμάμη του Αλ Άζχαρ να περικυκλώνεται στο αυτοκίνητό του, καθώς η χώρα φοβάται μια επιδείνωση των εντάσεων...

Το βράδυ, επεισόδια ξέσπασαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, όπου πολλές εκατοντάδες κόπτες χριστιανοί διαδήλωσαν μπροστά από την εκκλησία που χτυπήθηκε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, προτού βάλουν φωτιά σε σκουπιδοτενεκέδες, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Το Σάββατο είχαν σημειωθεί συμπλοκές μεταξύ νεαρών χριστιανών και αστυνομικών.

Στο Κάιρο, εκατοντάδες κόπτες συγκεντρώθηκαν στον περίβολο του καθεδρικού ναού του Αγίου Μάρκου, έδρα του κοπτικού ορθόδοξου πατριαρχείου, παρενοχλώντας τους υπευθύνους που ήρθαν να υποβάλουν τα συλλυπητήριά τους.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον του Οσμάνε Μοχάμεντ Οσμάνε, υφυπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, μετά τη συνάντησή του με τον πατριάρχη Σενούντα Γ΄, ενώ σημειώνονταν αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε άλλους διαδηλωτές με αστυνομικούς που βρίσκονταν απ΄έξω.

Περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές βγήκαν στη συνέχεια από τον περίβολο και διασκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους, διαταράσσοντας την κυκλοφορία, χτυπώντας τα καπό των αυτοκινήτων και πετώντας πέτρες στα τροχοφόρα.

Προηγουμένως, πολλές δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να περικυκλώσουν τον μεγάλο ιμάμη του Αλ Άζχαρ, έναν από τους κυριότερους αξιωματούχους της μουσουλμανικής θρησκείας στη χώρα, χτυπώντας στο αυτοκίνητό του ενώ έβγαινε από μία συνάντηση στο πατριαρχείο. Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου χίλιοι κόπτες διαδήλωσαν επίσης μπροστά στο υπουργείο Εξωτερικών και το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.

Στο νότο της χώρας, κόπτες επιτέθηκαν σε έναν μουσουλμάνο και κατέστρεψαν τρία αυτοκίνητα στο χωριό Αλ Ιζίγια στην επαρχία Ασιούτ, σύμφωνα με έναν μάρτυρα.

Το πρωί της Κυριακής, ο τύπος προέτρεψε χριστιανούς και μουσουλμάνους να κάνουν μέτωπο, φοβούμενος πως η σφαγή της Αλεξάνδρειας θα προκαλέσει μία κλιμάκωση των θρησκευτικών εντάσεων. «Κάποιος θέλει να κάνει τη χώρα να εκραγεί» και να προκαλέσει «θρησκευτικό εμφύλιο πόλεμο» στην Αίγυπτο, έγραφε η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Rose el-Youssef.

Η ανεξάρτητη εφημερίδα Al-Chourouq ανέφερε το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου: «Αν το σχέδιο (των τρομοκρατών) προχωρήσει όπως έχει προβλεφθεί», η Αίγυπτος μπορεί να βρεθεί σε «ένα βάλτο παρόμοιο με εκείνο που συνέβη στο Λίβανο τον Απρίλιο του 1975». Σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, 20 άνθρωποι προσήχθησαν στην αστυνομία χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις για άμεση διασύνδεσή τους με την επίθεση.

ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΑΝΙΑ

Ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, τόνισε την ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, λέγοντας ότι έχει πλέον πολύ μεγάλο κόστος, ανοίγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη συζήτηση για το θέμα που θα κυριαρχήσει ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών...

Ο Ράσμουσεν πρέπει να οδηγήσει τη Δανία στις κάλπες μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και η κεντροδεξιά κυβέρνησή του αναμένεται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις έντονες αντιρρήσεις της κεντροαριστεράς. Η πρόταση που έκανε για σταδιακή κατάργηση του συστήματος που επιτρέπει πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, δέχθηκε ήδη επικρίσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και από το κόμμα Dansk Folkeparti, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση. «Όχι δεν θεωρώ ικανοποιητικά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός» για το σύστημα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος Dansk Folkeparti, Πία Κάερσγκααρντ, προσθέτοντας ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να υποστηρίξει τα συγκεκριμένα σχέδια του πρωθυπουργού.

Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κοστίζουν στη Δανία 16 δισεκατομμύρια κορώνες ετησίως, ποσό που θα μπορούσε να δαπανηθεί για 240.000 θέσεις εργασίας στα σχολεία, ή για την κάλυψη των αναγκών τριών μεγάλων νοσοκομείων.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει εντός του μήνα λεπτομερείς προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που επιτρέπει την έξοδο από την αγορά εργασίας σε ηλικία 60 χρόνων. Εάν δεν αλλάξει το σύστημα αυτό, η Δανία θα υποχρεωθεί να περικόψει δαπάνες «από τον πυρήνα των κοινωνικών προγραμμάτων», ή θα διακινδυνεύσει την αύξηση του χρέους και υψηλότερη ανεργία, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου, θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.Ενίσχυση 300 ευρώ, θα λάβουν οι συνταξιούχοι των οποίων το ατομικό φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ και το οικογενειακό τα 12.000 ευρώ κατά το οικονομικό έτος 2009 (χρήση 2008)...
Ενίσχυση 200 ευρώ, θα λάβουν οι συνταξιούχοι των οποίων το ατομικό φορολογητέο εισόδημα κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 8.500 ευρώ και το οικογενειακό μεταξύ 12.000 και 14.500 ευρώ.Ενίσχυση 100 ευρώ, θα λάβουν οι συνταξιούχοι των οποίων το ατομικό φορολογητέο εισόδημα κυμαίνεται μεταξύ 8.500 και 10.500 ευρώ και το οικογενειακό δεν υπερβαίνει τα 16.500 ευρώ.Το επίδομα δικαιούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας έως τις 31-12-2010 (εκτός αναπηρίας - θανάτου) και δεν είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.Σε περίπτωση καταβολής δυο συντάξεων καταβάλλεται στη μεγαλύτερη σύνταξη ενώ σε συνδικαιούχους θανάτου επιμερίζεται ανάλογα με το ποσοστό της σύνταξης ενώ πρέπει να συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις που ισχύουν στα επιδόματα αδείας Χριστουγέννων κ.λ.π.